Ανάσα για την οικονομία από το ΕΣΠΑ – Τα βήματα μετά την επιστροφή στην κανονικότητα σχεδιάζει η κυβέρνηση
Ανάσα που θα προσφέρει στην πραγματική οικονομία ποσό από 4,5 έως 6,5 δις ευρώ δίνει η απόφαση της Κομισιόν για την αναδιάρθρωση των κοινοτικών πόρων – τη διάθεση, δηλαδή, πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών του κορονοϊού, όπως είχε αιτηθεί από την πρώτη στιγμή με πρωτοβουλία του και επιστολή προς την αρμόδια Επίτροπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη, ωστόσο δεν περιλαμβάνει αυτούς που μπορούν να μοχλευτούν μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.
Με αυτή την ανάσα λοιπόν η κυβέρνηση σχεδιάζει την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις και για τη στήριξη των ανέργων με νέα προγράμματα απασχόλησης.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εγκρίθηκαν ενισχύσεις ύψους 2 δις ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΕ, οι οποίες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να δανείσουν κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις έως και 7 δις ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για πρόγραμμα δανείων για κεφάλαια κίνησης με εγγυητή το Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη το σχεδιασμό της επόμενης μέρας – όποτε κι αν έλθει αυτή – γνωρίζοντας πάντως πως τα πράγματα σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολα. Έτσι, ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι αμέσως μετά την επιστροφή στην κανονικότητα θα ισχύσει νέα ρύθμιση οφειλών, διευκολύνοντας έτσι και την αποπληρωμή αυτών που θα συσσωρευτούν στην περίοδο της αναστολής πληρωμής που έχει ήδη ξεκινήσει. Προεξόφλησε, εξάλλου, ότι τα μέτρα στήριξης θα παραταθούν και το Μάιο, τονίζοντας πάντως ότι έχει προβλεφθεί αυτή η δυνατότητα δίχως να χρειαστεί η κυβέρνηση να αντλήσει χρήματα από το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 36,6 δις ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι η ύφεση με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα μέτρα δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 3-4%. Επίσης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του newsit.gr ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξει επωφελής συμβιβασμός, καίτοι το ενδεχόμενο για το ευρωομόλογο απομακρύνεται από τον ορίζοντα.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συνδυάζει πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ESM, αλλά δεν θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις που παραπέμπουν σε μνημόνιο. Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης τίτλων με εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη για τη στήριξη της απασχόλησης και γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφή με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρυνό Λεμέρ τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup.
newsit.gr