Πρόστιμο 50.000 ευρώ στον δήμαρχο Καλύμνου επειδή πλήρωνε τα καύσιμα του «βοσκού των Ιμίων»!
«Θα μιλήσω για το θέμα μόλις οριστεί δικάσιμος» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, για την εξέλιξη της υπόθεσης του προστίμου των 50.000 ευρώ που του έχει καταλογίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή πλήρωνε από το ταμείο του δήμου τα… καύσιμα του κτηνοτρόφου που έβοσκε τα κατσίκια του στις βραχονησίδες Ίμια!
Έως το 2002 ο κτηνοτρόφος Αντώνης Βεζυρόπουλος, που απεβίωσε πρόσφατα, λάμβανε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλύμνου το ποσό των 6.000 ευρώ ετησίως, προκειμένου να καλύπτει τα έξοδα καυσίμων της βάρκας του, αφού καθημερινά πηγαινοερχόταν από το λιμάνι της Καλύμνου προς τις βραχονησίδες διανύοντας απόσταση 6,5 μιλίων.
Ο βοσκός… θρύλος των Ιμίων
Ο κτηνοτρόφος σταμάτησε μετά το 2004 να πηγαίνει στα Ίμια, αφού πλέον δεν είχε την οικονομική υποστήριξη του δήμου Καλύμνου και ο ίδιος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα που δεν ήταν μόνο τα καύσιμα, αλλά επίσης η αγορά και μεταφορά τροφής και νερού για τις ανάγκες των ζώων που έβοσκαν στις βραχονησίδες.
Η παρουσία και η δραστηριοποίηση του Βεζυρόπουλου στα Ίμια, παρά τις τουρκικές παρενοχλήσεις, ήταν υψίστης εθνικής σημασίας, αφού πρόκειται για τμήμα της επικράτειας που μεθοδικά μετά το 1996 η Άγκυρα επιχειρεί να «γκριζάρει», αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.
Ο Βεζυρόπουλος έβοσκε τα 40 και πλέον κατσίκια του του για περισσότερο από 20 χρόνια στα Ίμια, και όσο η ηλικία του το επέτρεπε, συμβάλλοντας σημαντικά στην εδραίωση της ελληνική παρουσίας στην αμφισβητούμενη -από τους Τούρκους- θαλάσσια περιοχή.
Πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στα Ίμια ο Βεζυρόπουλος, ήταν το 1984 όταν είχε μεταφέρει τα ζώα του, τα οποία και στη συνέχεια φρόντιζε τακτικά ενώ ψάρευε και στην ίδια περιοχή. Με την κρίση του 1996 σταμάτησε για κάποιο διάστημα, αλλά μετά συνέχισε κανονικά να πηγαίνει στις νησίδες 2,3 φορές την εβδομάδα έχοντας τη βοήθεια της γυναίκας του και των παιδιών του.
Όπως ο εκλιπών περιέγραψε παλαιότερα, δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε έρθει αντιμέτωπος με πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής που επιχειρούσαν να τον εκφοβίσουν και να τον απομακρύνουν από την περιοχή, προσπαθώντας ακόμη και να εμβολίσουν τη βάρκα του ή να πετούν πάνω από το κεφάλι του τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. «Τους έδειχνα, όμως, από την πλευρά μου ότι είχα το σθένος να συνεχίσω. Έκανα σαν να μην υπάρχουν» είχε δηλώσει.
Η γραφειοκρατία του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Το 2017, το Ελεγκτικό Συνέδριο επέβαλε στον κ. Διακομιχάλη, πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ, καθώς του καταλόγισε πως ενίσχυε παράνομα οικονομικά επί επτά χρόνια τον βοσκό που πήγαινε στα Ίμια για να φροντίσει τα ζώα του.
«Μου καταλόγισαν ως μη νόμιμες δαπάνες 50.000 ευρώ. Απαίτηση και μάλιστα εντόκως. Εγώ του πλήρωνα τα έξοδα. Αυτές τώρα οι δαπάνες είναι καταλογιστέες σε μένα. Με το σκεπτικό ότι δεν ήταν νόμιμα υλοποιημένες αυτές οι δαπάνες» είχε δηλώσει ο δήμαρχος Καλύμνου παλαιότερα, σχολιάζοντας καυστικά πως ο βοσκός των Ιμίων φταίει για την … χρεοκοπία της Ελλάδας που ακολούθησε.
Μ΄ αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 94χρονου βοσκού των Ιμίων, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης έφερε στη βουλή το θέμα του προστίμου που έχει επιβάλλει το Ελεγκτικό Συνέδριο στον δήμαρχο Καλύμνου, ζητώντας την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα.
Ο κ. Κακλαμάνης μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στη γραφειοκρατία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και βγάζει απόφαση ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και ζητάει από τους κληρονόμους του και από τον δήμο Καλύμνου να επιστρέψουν τα λεφτά. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Πέτσας θα μας ακούσει και αμέσως θα τακτοποιήσει το θέμα. Για το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι σέβομαι τους θεσμούς, δεν θέλω να πω τη λέξη που ταιριάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ..
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ