Μπουρμπουρέλια ή Πολυσπόρια Κεφαλονιάς από την Σία Λαδά!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 09:09

Μπουρμπουρέλια ή Πολυσπόρια Κεφαλονιάς από την Σία Λαδά!

Τα Μπουρμπουρέλια ειναι ενα εθιμο της Κεφαλονιας ,η γιορτή γίνεται στο μέσον της εποχής της σποράς γι'αυτο η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Μεσοσπορίτισσα.Σε ανάμνηση της Παναγίας παραδοσιακά οι νοικοκυρές μαγειρεύουν "μπουρμπουρέλια " ή πολυσπόρια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας ( 21 Νοεμβρίου).

Ένα μείγμα από διάφορους ντόπιους καρπούς , στάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια. Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής συνήθειας προσφοράς των καρπών στην Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει μια καλή σοδειά!

Τα Μπουρμπουρέλια λοιπόν εδω και αυριο με υγεια!

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ Η ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ!

ΥΛΙΚΑ :

2 φλιτζανάκια του καφέ φασόλια
2 φλιτζανάκια του καφέ φασόλια μαυρομάτικα
2 φλιτζανάκια του καφέ ρεβίθια
2 φλιτζάνια φακές
1 φλιτζάνι στάρι
1 κρεμμύδι λάδι, αλάτι, πιπέρι

258843166 415090580318375 6205801657055294477 n

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Τα βάζουμε σε νερό βρόχινο ή πηγής ολο το βράδυ τα όσπριά μας εκτός από τις φακές. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε νερό πάντα βρόχινο για 5’ στη συνέχεια σουρώνουμε, και συμπληρώνουμε ζεστό νερο βρόχινο και μόλις

Αρχίζει να βράζει αδειάζουμε τα όσπρια, προσθέτουμε ένα κρεμμύδι, αλάτι πιπέρι και βράζουμε για μια με δύο ώρες μέχρι να μαλακώσουν . Αφού σερβίρουμε στο πιάτο μας προσθέτουμε το λάδι.

Τα συνοδεύουμε με ψητή ρέγκα, ιδανική! Αλλα και με ελίτσες!

Χρόνια Πολλά, με υγεια και καλη σας ορεξη!

258158418 608219663962415 5764540514980687392 n




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250