Υγιεινό fast food: 3 λαχταριστές light συνταγές, να γλείφεις και τα δάχτυλά σου
Εάν λαχταράς τη νοστιμιά του fast food, αλλά δεν θέλεις να καταστρέψεις εντελώς το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σου, ευτυχώς υπάρχουν light συνταγές που μπορείς να εμπιστευτείς.
Για να σου αποδείξουμε ότι light συνταγές δεν σημαίνει «άνοστες συνταγές«, συγκεντρώσαμε τρεις νόστιμες επιλογές για να δοκιμάσεις υγιεινό fast food.
Θερμίδες: 118kCal/μερίδα
Αυτή η pizza είναι υγιεινή και διαίτης, αλλά και ιδιαίτερα νόστιμη. Αποτελεί καλή εναλλακτική fast food και για τα παιδιά που την αγαπούν πολύ.
Υλικά (για 8 άτομα):
- 280 γρ. έτοιμη ζύμη για pizza
- 8 φέτες βραστή γαλοπούλα
- 225 γρ. τυρί cottage
- 80 γρ. κίτρινο τυρί light
- 1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- λίγος φρέσκος βασιλικός
- λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Απλώνουμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Στη βάση βάζουμε πρώτα το χυμό ντομάτας με κουταλιές ελαιόλαδο, τη γαλοπούλα, τα μανιτάρια κι έπειτα τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τα τυριά. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό τα τελευταία 5 λεπτά για να μη χάσουν τις βιταμίνες τους. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Extra tip:
- Μπορείς να αντικαταστήσεις την έτοιμη ζύμη για pizza, χρησιμοποιώντας τον πάτο ενός στρογγυλού ψωμιού ολικής αλέσεως που θα κόψεις σε ύψος 1,5 εκατ.
- Μπορείς να αποφύγεις το λάδωμα του ταψιού, χρησιμοποιώντας λαδόκολλα.
Light Burger
Θερμίδες 321kCal/μερίδα
Μπορεί ένα burger να είναι ένα διατροφικά ισορροπημένο γεύμα και να μην παχαίνει τόσο πολύ; Η απάντηση είναι ναι αν δοκιμάσεις τη συγκεκριμένη light συνταγή για burger.
Υλικά (για 8 άτομα):
Για το μπιφτέκι:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
- 500 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
- 2 ασπράδια αυγού
- Λίγος μαϊντανός
- Λίγο αλάτι, πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Κανέλλα
Υλικά burger (για ένα άτομο):
- 2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης, φρυγανισμένες
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1 φέτα ντομάτα
- 1 φύλλο μαρούλι
- 2 φέτες αγγούρι τουρσί
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια. Τα πλάθουμε όχι πολύ χοντρά για να ψηθούν καλύτερα και τα αφήνουμε πρώτα στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και μετά στο φούρνο. Πάνω στη φέτα ψωμιού ολικής άλεσης, τοποθετούμε τη μουστάρδα, τη φέτα ντομάτας, το μαρούλι, τα αγγουράκια και το μπιφτέκι. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα ψωμιού και σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα.
Extra tip για το ψήσιμο:
Στην αρχή θωρακίζουμε το μπιφτέκι ψήνοντάς το σε δυνατή φωτιά και από τις 2 πλευρές και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να ψηθεί και στο εσωτερικό του αλλά διατηρώντας το ρζ χρώμα. Έτσι παραμένουν τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος και οι νόστιμοι ζωμοί του.
Light πατάτες «τηγανητές»
Θερμίδες: 200kCal/ μερίδα
Οι «σαν τηγανητές» light πατάτες είναι υπέροχες και δεν θα χαλάσουν τη γραμμή σου.
Υλικά (για 4 άτομα):
- 3 μέτριες πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες για 30 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν τις κόβουμε λεπτές, ΄πως ακριβώς κάνουμε για τις τηγανιτές και τις βάζουμε στο γκριλ πάνω σε λαδόκολλα, μέχρι να ξεροψηθεί το εξωτερικό τους από όλες τις πλευρές. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και λίγο αλάτι.
Extra tip:
Οι πατάτες για να ψηθούν ομοιόμορφα θα πρέπει να έχουν το ίδιο πάχος, όταν θα τις κόψεις. Για να μπορέσουμε να τις κόψουμε πιο εύκολα μπορούμε να αφαιρέσουμε μια λεπτή φέτα από τη μία πλευρά πατάτας. Έτσι δημιουργούμε μια επίπεδη βάση και η πατάτα είναι σταθερή όταν την κόβουμε σε ομοιόμορφα μπαστουνάκια.
*Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Οι συνταγές που άλλαξα της Ειρήνης Πασχαλέρη – Εκδόσεις Φερενίκη.