Χρωστικές τροφίμων: Ποιες θα δουν σύντομα την πόρτα της εξόδου από δημοφιλή φαγητά και γλυκά

Shirley Hirst from Pixabay
Το πλάνο καταργησης των χρωστικών ουσιών τροφίμων στις ΗΠΑ αναμένεται να φέρει εξελίξεις και στην Ευρώπη.
Τα έντονα και ζωηρά χρώματα που δίνουν εντυπωσιακή όψη σε τρόφιμα και γλυκά και μας κερδίζουν την ματιά οφείλονται στις χρωστικές. Πρόκειται για τεχντητές βαφές τροφίμων που εκτός από τα επεξεργασμένα τρόφιμα προστίθενται επίσης σε ορισμένα ποτά και φαρμακευτικά προϊόντα.
Κατά βάση αυτές οι βαφές προέρχονται από το πετρέλαιο. Οι ρυθμιστικοί φορείς αξιολογούν όλα τα πρόσθετα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των τεχνητών όσο και των φυσικών βαφών, προτού επιτρέψουν τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά. Επιπλέον, ο κάθε φορέας απαιτεί τα πρόσθετα χρωστικών τροφίμων να αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να προσδιορίζουν ποιες έχουν προστεθεί.
Μια γενική λίστα τροφών που συχνά περιέχουν χρωστικές τροφίμων:
Ποτά
Καραμέλες
Παγωτό και άλλα κατεψυγμένα επιδόρπια
Αρωματικό γιαούρτι και γάλα
Δημητριακά πρωινού
Σνακ, όπως πατατάκια
Σάλτσες και καρυκεύματα
Τρόφιμα που δεν περιέχουν βαφές
Τα ελαφρώς επεξεργασμένα ή «ολόκληρα τρόφιμα» συνήθως δεν περιέχουν τεχνητές βαφές.
Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Φρούτα και λαχανικά
Ολικής αλέσεως
Μη επεξεργασμένο κρέας και θαλασσινά
Φασόλια
Ξηροί καρποί και σπόροι
απλό γιαούρτι και γάλα
Αυγά
Έλαια και ξύδια
Βότανα και μπαχαρικά
Ζυμαρικά, ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως
Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο FDA θα αρχίσει τη σταδιακή κατάργηση της έγκρισης για τεχνητές χρωστικές τροφίμων που βασίζονται σε πετρέλαιο.Επί του παρόντος, ο FDA εγκρίνει τη χρήση των χρωστικών Μπλε 1, Μπλε 2, Πράσινο 3, Κόκκινο 40, Κίτρινο 5, Κίτρινο 6, Λεμονί Κόκκινο και Πορτοκαλί. Όλες προέρχονται από πετρέλαιο και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Ο υπουργός Υγείας της Αμερικής Ρόμπερτ Φ. Κένεντι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να μειώσει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών από τους καταναλωτές, αλλά δεν έχει διευκρινίσει συγκεκριμένα πώς σκοπεύει να το πετύχει αυτό.
Ο Κένεντι σχεδιάζει να ανακοινώσει τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών βαφών με βάση το πετρέλαιο ως «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της κυβέρνησης να κάνει την Αμερική υγιή ξανά», δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS). Δεν δόθηκαν ακριβείς ημερομηνίες για τις αλλαγές, αλλά το HHS είπε ότι ο Κένεντι θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα.
Τον Ιανουάριο, ο FDA απαγόρευσε τη χρήση της χρωστικής κόκκινο Νο. 3, η οποία συναντάται συχνά σε τρόφιμα όπως καραμέλες, γλάσα, πολύχρωμες τρούφες και κερασάκια μαρασκίνο. Όπως και πολλές άλλες χρωστικές, το κόκκινο Νο. 3 χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά. Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2027.
Η Καλιφόρνια και η Δυτική Βιρτζίνια έχουν ήδη ψηφίσει νομοθεσία που περιορίζει ή απαγορεύει τη χρήση ορισμένων συνθετικών χρωστικών στα τρόφιμα. Ο νόμος της Καλιφόρνια απαγορεύει ειδικά τη χρήση αυτών των χρωστικών στα σχολικά γεύματα.
Ο Κένεντι έχει δηλώσει ότι οι χρωστικές αυτές «συνδέονται σαφώς με μια ποικιλία από σοβαρές ασθένειες», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιες είναι αυτές. Ανέφερε ότι συναντήθηκε με μεγάλες εταιρείες τροφίμων μετά τον διορισμό του και ότι δεν αντιμετώπισε «ουσιαστική αντίσταση» σχετικά με την αφαίρεση συστατικών όπως οι τεχνητές χρωστικές από την αμερικανική αγορά τροφίμων.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις χρωστικές τροφίμων είναι ότι ο μόνος τους σκοπός είναι να αποφέρουν κέρδος στις εταιρείες τροφίμων», δήλωσε ο πρόεδρος του CSPI, Πίτερ Τζ. Λιούρι. «Είναι καθαρά καλλωπιστικές, χωρίς καμία διατροφική αξία. Με άλλα λόγια, οι χρωστικές κάνουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πιο ελκυστικά, ειδικά για τα παιδιά, συχνά καλύπτοντας την απουσία φυσικών, πολύχρωμων συστατικών όπως τα φρούτα».
«Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι, ειδικά οι γονείς και οι φροντιστές, είναι ότι αυτές οι συνθετικές χρωστικές είναι γνωστό ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν προβλήματα συμπεριφοράς σε ορισμένα παιδιά. Η ζημιά που προκαλούν δεν είναι θεωρητική — είναι πραγματική».
Ο πρόεδρος του CSPI πρόσθεσε επίσης ότι πιστεύει πως η βιομηχανία τροφίμων δεν θα αντισταθεί ιδιαίτερα στην απαγόρευση των χρωστικών, εν μέρει επειδή τις έχουν ήδη αποσύρει από την ευρωπαϊκή αγορά. Ο Λιούρι είπε ότι ο κλάδος θα «επιλέξει να μην δώσει μάχη σε αυτό το μέτωπο και να μην ρισκάρει να δυσαρεστήσει έναν εκδικητικό πρόεδρο».
dnews.gr