Η πιο απλή και νόστιμη συνταγή για λαχταριστά μπράουνι με ταχίνι
istock
Tο ταχίνι αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη ύλη με υψηλό διατροφικό προφίλ, τόσο για αλμυρές, όσο και για γλυκές συνταγές. Μπορεί να καταναλωθεί σε όλα τα γεύματα της ημέρας, ως μέρος συνταγών ή ως μέσο επάλειψης
Γνωστό για την απαλή του υφή και την πλούσια γεύση του, το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ, άλειμμα, ντρέσινγκ σαλάτας ή καρύκευμα. Διαθέτει επίσης μια μακρά λίστα θρεπτικών συστατικών και πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το απαραίτητο για το ντουλάπι της κουζίνας σου. Σημείωνε:
Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει:
- Θερμίδες: 90 θερμίδες
- Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
- Λίπος: 8 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
- Θειαμίνη: 13%
- Βιταμίνη Β6: 11%
- Φώσφορος: 11%
- Μαγγάνιο: 11%
Το σαρακοστιανό superfood
Αν και παραδοσιακό τρόφιμο, η κατανάλωσή του είχε περιοριστεί κυρίως κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής. Μετά, όμως, από πολλές νέες μελέτες και συνεχή ενημέρωση για τη θρεπτική σύστασή του και τον ρόλο του στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, το ταχίνι κατάφερε να αποκτήσει θέση στην καθημερινή μας διατροφή, όλο τον χρόνο. Και κάπως έτσι το παραδοσιακό, σαρακοστιανό superfood βρήκε τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή μας διατροφή, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για να στο αποδείξουμε, παρακάτω θα βρεις την πιο νόστιμη συνταγή* για απολαυστικά μπράουνι με απόλυτο πρωταγωνιστή το θρεπτικό ταχίνι.
Μπράουνι με ταχίνι
Θερμίδες ανά τεμάχιο: 139
Υλικά
- 130γρ. γάλα αμυγδάλου
- 3 αυγά
- 70 γρ. αλεύρι βρώμης
- 50 γρ. κακάο
- 100 γρ. μέλι
- 100 γρ. ταχίνι
Για την επικάλυψη:
2 κ.σ. σταγόνες κουβερτούρας
1 κ.σ. ταχίνι
Εκτέλεση:
- Στρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλά και ανάβουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το μέλι με το ταχίνι και το γάλα αμυγδάλου.
- Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίσουμε το ανακάτεμα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης και το κακάο κοσκινισμένο
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι.
- Πασπαλίζουμε με τις σταγόνες κουβερτούρας και ρίχνουμε το ταχίνι διάσπαρτα.
- Ψήνουμε για 20-25
Extra tip:
Διατηρούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται κρύα πιο ευχάριστα. Το ταχίνι μπορεί να αντικατασταθεί από φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο.
*Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Γλυκά & Υγιεινά της Αθηνάς Πάνου και τις εκδόσεις Ψυχογιός.