4 + 1 Ιδέες για να φωτίσετε κάθε δωμάτιο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 15:10

4 + 1 Ιδέες για να φωτίσετε κάθε δωμάτιο

Πολύ συχνά ακούμε πως από τις πιο δύσκολες επιλογές στη διακόσμηση ενός σπιτιού είναι η επιλογή των φωτιστικών.

Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται λίγη παραπάνω σκέψη το τι φωτιστικά θα είναι τα καταλληλότερα σε κάθε χώρο, καθώς ο φωτισμός μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την αισθητική αλλά και τη γενικότερη διάθεσή μας. Σίγουρα θα σας έχει τύχει να βρεθείτε σε κάποιο χώρο με υπερβολικό φως και να σας ενοχλεί ή με πολύ λίγο φως που σας κουράζει. Ο σωστός φωτισμός είναι πολύ σημαντικός σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού ώστε να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και ξεκούραστα και να σας υποστηρίζει σωστά σε κάθε σας δραστηριότητα.

Πάμε να δούμε λοιπόν βασικά βήματα και προτάσεις που θα κάνουν πιο εύκολη την επιλογή σας στα φωτιστικά!

Πρώτα θα πρέπει να αποφασίσετε αν σας αρέσουν πιο πολύ τα ψυχρά ή τα θερμά χρώματα. Δημιουργεί μια ωραία ισορροπία και μια γαλήνη στο χώρο το να διαχέεται όλο το σπίτι από την ίδια γκάμα χρωμάτων, την οποία μπορείτε να πετύχετε επιλέγοντας λάμπες της ίδιας γενικής απόχρωσης.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δείτε αν όλα τα δωμάτια έχουν το κλασικό ύψος ή αν έχετε κάποιο χώρο ιδιαίτερα ψηλοτάβανο ή χαμηλοτάβανο, καθώς για παράδειγμα στους χαμηλοτάβανους χώρους ενδείκνυνται συγκεκριμένα είδη φωτιστικών όπως οι πλαφονιέρες.

Σαν επόμενο βήμα θα πρέπει να διαχωρίσετε τη λειτουργικότητα του κάθε χώρου και το πώς συνηθίζετε να περνάτε το χρόνο σας σε αυτόν. Για παράδειγμα στην κουζίνα, συνήθως χρειαζόμαστε πιο έντονο φως ώστε να μας βοηθάει στις καθημερινές δουλειές ενώ χώροι εργασίας ή διαβάσματος, απαιτούν μια μεγαλύτερη ένταση φωτός.

Αν και οι αντιθέσεις αποτελούν πάντα μια αγαπημένη τάση, προσπαθήστε να συνδυάσετε τα φωτιστικά σας με τη γενικότερη διακοσμητική προσέγγιση των χώρων σας. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες φροντίζουν να συμπεριλαμβάνουν στις συλλογές τους φωτιστικά από πολλές διαφορετικές τάσεις, υλικά και χρώματα.

Τέλος να θυμάστε πως καλό είναι κάθε χώρος να έχει έναν κεντρικό φωτισμό αλλά η πιο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα επιτυγχάνεται και με συμπληρωματικά φωτιστικά στοιχεία όπως φωτιστικά τοίχου, φωτιστικά δαπέδου, σποτάκια κ.λπ.

Πάμε όμως τώρα να δούμε και πιο συγκεκριμένες ιδέες για κάθε δωμάτιο!

1. Καθιστικό/Τραπεζαρία

Αν ο χώρος σας είναι κοινός και βεβαίως ανάλογα με τα τετραγωνικά του, μπορείτε να επιλέξετε 1 ή 2 φωτιστικά οροφής από την ίδια συλλογή ή σε παρόμοια αισθητική. Φροντίστε να υπάρχει πιο έντονο φως στο φωτιστικό της τραπεζαρίας για την ώρα του φαγητού με ένα κρεμαστό φωτιστικό μονόφωτο ή πολύφωτο ανάλογα με το μέγεθος του τραπεζιού σας. Αν επιλέξετε πολύφωτο σε ράγα έχετε πάντα και τη δυνατότητα να παίξετε με διαφορετικά μήκη στα φώτα, δίνοντας ένα πιο ανάλαφρο στυλ στο χώρο σας. Διαχρονική επιλογή αποτελούν πάντα και οι πολυέλαιοι τόσο στην κλασική ή την πιο μοντέρνα εκδοχή τους.

Για το καθιστικό μπορείτε και πάλι να επιλέξετε ένα μονόφωτο ή ένα πολύφωτο φωτιστικό οροφής, όπου ιδανικά καλό θα ήταν να μπορείτε να απομονώνεται κάποιες από τις λάμπες του ώστε να πετυχαίνετε το επιθυμητό φως στο χώρο

Συμπληρωματικά, μπορείτε να επιλέξετε φωτιστικά τοίχου, τα οποία είναι ιδανικά για τη δημιουργία μιας ζεστής και φιλόξενης ατμόσφαιρας, καθώς προσφέρουν μια πιο απαλή και διακριτική αίσθηση φωτισμού. Εκτός αυτού, είναι εξαιρετικά ευέλικτα, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία στον τοίχου, επιτρέποντας την εστίαση του φωτός σε συγκεκριμένες περιοχές που εσείς θα επιλέξετε όπως ένα διακοσμητικό πίνακα, ένα κάδρο ή κάποιο διακοσμητικό τοίχου. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμη ένα επιτραπέζιο φωτιστικό σε έναν μπουφέ ή ένα βοηθητικό τραπεζάκι καθώς σίγουρα θα δώσει μια γλυκιά νότα στο χώρο και θα παρέχει λιγότερο φωτισμό τις ώρες που εσείς επιθυμείτε, πχ όταν βλέπετε τηλεόραση.

Τέλος, διακοσμητικές γιρλάντες ρεύματος ή μπαταρίας, χρωματιστές ή λευκές θα αναδείξουν όποιο σημείο εσείς επιθυμείτε με την πιο ατμοσφαιρική διάθεση!

2. Κρεβατοκάμαρα

Εδώ ο χώρος είναι πιο προσωπικός, επομένως κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε την ατμόσφαιρα που θα θέλατε να επιτύχετε στο υπνοδωμάτιό σας. Το κεντρικό φωτιστικό μπορεί να είναι μια πλαφονιέρα οροφής, ένα κρεμαστό μονόφωτο, ή ένα πολύφωτο. Προτιμήστε να μην είναι εμφανείς και γυμνές οι λάμπες του καθώς στο συγκεκριμένο δωμάτιο χρειαζόμαστε συνήθως πιο γλυκό φωτισμό.

Εάν συνηθίζετε να διαβάζετε στο κρεβάτι διαλέξτε ένα ή δύο όμορφα πορτατίφ ή δύο σποτάκια που θα τοποθετήσετε δεξιά και αριστερά από το κρεβάτι σας και θα μπορείτε να στρέψετε εσείς ακριβώς στη φορά που επιθυμείτε. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτιστικό δαπέδου με ντίμερ αυξομείωσης φωτός, ώστε να έχετε ακριβώς το φωτισμό που επιθυμείτε τις ώρες ξεκούρασής σας πριν τον ύπνο.

3. Κουζίνα

Εδώ, πέρα από το κεντρικό φωτιστικό που συνήθως είναι κάποιο οροφής, θα χρειαστείτε σίγουρα φωτιστικά πάγκου. Συνήθως είναι ράγες ή σποτ που τοποθετούνται πάνω από τον πάγκο της κουζίνας και κάτω από τα ντουλάπια ώστε να έχουμε περισσότερο φως στις καθημερινές εργασίες μαγειρέματος κ.λπ. Θυμηθείτε ότι σε τυχόν πιο σκοτεινά σημεία, μια καλή λύση είναι πάντα και τα σποτάκια, που μπορούν να δώσουν φως στοχευμένα όπου το επιθυμείτε.

4. Παιδικό δωμάτιο

Στο δωμάτιο των παιδιών και βεβαίως ανάλογα με την ηλικία τους θα χρειαστείτε σίγουρα ένα κρεμαστό κεντρικό φωτιστικό αλλά και πορτατίφ για το γραφείο. Διαλέξτε όμορφα σχέδια και χρώματα που θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον στα παιδιά και συνδυάστε τα με διακοσμητικές γιρλάντες μπαταρίας ή ρεύματος σε αγαπημένα σημεία στο χώρο τους. Βεβαίως ένα φωτάκι νυκτός, διακριτικό και όμορφο αποτελεί έναν διαχρονικό αγαπημένο φίλο!

5. Μπαλκόνι

Εδώ με τόσες επιλογές μπορείτε να κάνετε το χώρο σας ένα πραγματικό ρομαντικό ησυχαστήριο! Διαλέξτε ηλιακά φωτιστικά για τις γλάστρες σας, ηλιακές γιρλάντες που θα πλέξετε γύρω από τα λουλούδια σας και θα τα δείτε να λαμπυρίζουν στο σούρουπο, καθώς και φαναράκια που μπορείτε να τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία στο χώρο εξασφαλίζοντας το πιο ρομαντικό και διακριτικό φως.

Είδατε; Τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να διαλέξουμε τα φωτιστικά μας! Και αν αναρωτιέστε που βρείτε τα πιο όμορφα και design-άτα φωτιστικά, η απάντηση είναι το Spitishop.gr που πάντα μας βγάζει ασπροπρόσωπους! Διαθέτει και δύο φυσικά καταστήματα, ένα στην Αγία Παρασκευή και άλλο ένα στο Περιστέρι και έχει μια τεράστια ποικιλία όχι μόνο σε φωτιστικά αλλά και σε λευκά είδη και είδη σπιτιού. Μπείτε και εσείς στο Spitishop.gr και ανακαλύψτε τους καλύτερους “θησαυρούς” για να μεταμορφώσετε το σπίτι σας όπως το έχετε ονειρευτεί!




00 inkefalonia general ad 300X250