Λαχταριστή κρεατόπιτα Κεφαλονιάς από την Σία Λαδά
Λαχταριστή κρεατόπιτα Κεφαλονιας!!!
Υλικά:
1,5 κιλό τράγιο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ μπελτέ ντομάτας
μαϊντανός
σάψυχος ( ματζουράνα)
λίγη κανελίτσα
λίγη φλούδα πορτοκαλιού
1 ποτήρι κρασί
σουσάμι (προαιρετικό)
Για το φύλλο :
800 γραμμ. αλεύρι περίπου
3 κ.σ ξίδι
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό
1 κ.γ αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Σοτάρουμε με τα κρεμμύδια και το σκόρδο το κρέας, σβήνουμε με το κρασί αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα μας, τα αρωματικά, μαϊντανό σάψυχο ( το σάψυχο είναι ένα αρωματικό όπως το ονομάζουμε στην Κεφαλονιά που δίνει υπέροχη γεύση στις πίτες αλλά και σε άλλα φαγητά είναι ή λεγόμενη μαντζουράνα), την φλούδα του πορτοκαλιού, λίγη κανέλα σκόνη ή 1 ξυλαράκι, προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά το κρέας. Αφού έχει βράσει το κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε και το ρυζάκι, ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε την ζύμη μας. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο ( ανοίγουμε δύο φύλλα) Αδειάζουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, χαράζουμε την πίτα μας, την αλείφουμε με λάδι και λίγο σουσάμι (προαιρετικό) και ψήνουμε για μια ωρίτσα περίπου στους 200 βαθμούς.Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κεφαλονιάς! που γίνετε μόνο με τράγιο κρέας, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί μαζί με το τράγιο λίγο χοιρινό και μοσχάρι Δοκιμάστε την είναι πεντανόστιμη!
Καλή απόλαυση!