Πρόγραμμα καθαριότητας για πολυάσχολες μαμάδες!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 13:48

Πρόγραμμα καθαριότητας για πολυάσχολες μαμάδες!

Σε έναν ιδανικά πλασμένο κόσμο η σιδερώστρα, η απλώστρα και η σφουγγαρίστρα θα ήταν τα αγαπημένα μας σύνεργα. Θα είχαμε την πολυτέλεια να αφιερώνουμε μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι για να ξεσκονίσουμε, να σφουγγαρίσουμε, να απολυμάνουμε, να σιδερώσουμε και γενικά να καθαρίσουμε κάθε επιφάνεια του σπιτιού.

Στο τέλος της ημέρας θα βυθιζόμασταν στον αναπαυτικό καναπέ μας και θα απολαμβάναμε ένα ποτήρι κρασί. Έτσι, ως μια μικρή επιβράβευση που τα βγάλαμε πέρα. Όμως δε ζούμε σε αυτόν τον κόσμο, αλλά σε μια καθημερινότητα, που πρέπει να τα βγάζουμε πέρα με πολλές, μα πάρα πολλές, υποχρεώσεις παράλληλα.

Και πως τα καταφέρνουμε με αυτές τις συνθήκες; Με δύο ισχυρά όπλα έχουμε στη διάθεσή μας. Το ένα είναι να μένουμε σταθεροί στη ρουτίνα καθαριότητας μας. Το άλλο είναι να σπάμε τις μεγάλες δουλειές σε μικρότερες.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα και μείνετε σταθεροί σε αυτή

Κλειδί στη συντήρηση ενός σπιτιού καθαρού είναι η ρουτίνα. Αλλά μια ρουτίνα καθαριότητας που να μπορείτε να ακολουθήσετε. Πολλές φορές από τον ενθουσιασμό μας βάζουμε πολλές υποχρεώσεις μαζί και τα παρατάμε, επειδή ακριβώς μας φορτώσαμε με υποχρεώσεις.

Ορίζοντας τη ρουτίνα μας  και μένοντας πιστοί σε αυτή τακτικά, ύστερα από λίγο καιρό θα μοιάζει σαν να λειτουργούμε στον αυτόματο. Δε χρειάζεται και πολύ σκέψη, όταν βγάζουμε την απλώστρα να απλώσουμε τα ρούχα. Απλώς πρέπει να κοιτάξουμε τη λίστα των υποχρεώσεών μας και να κάνουμε αυτά που λέει.

Το να κάνουμε τις δουλειές σχεδόν παθητικά, χωρίς να διαθέτουμε και πολύ φαιά ουσία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν δουλεύουμε ήδη όλη την ημέρα και είμαστε κουρασμένες. Κανείς δεν έχει καθαρό μυαλό στο τέλος της ημέρας να παίρνει σπουδαίες αποφάσεις. Ένα παράδειγμα: Αν δεν οργανώνουμε τα γεύματα της επόμενης ημέρας, είναι εντάξει να παραγγείλουμε πίτσα μια φορά. Το ίδιο με την καθαριότητα. Αν δεν τα καταφέρουμε μια μέρα, ας ξεκουραστούμε και πιάνουμε τις δουλειές την επομένη.

Κάνουμε τις δουλειές τμηματικά

Το να σπάμε τις μεγάλες δουλειές σε μικρότερες θα φανεί σωτήριο, όταν έχετε περιορισμένο χρόνο και ενέργεια. Αν σας λέγαμε να καθαρίσετε αύριο το βράδυ, μετά τη δουλειά, όλο το σπίτι θα το κάνατε; Εμείς πάντως, όχι. Γι’ αυτό παρακάτω θα σας δείξουμε πως μπορείτε να μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Δευτέρα: Ξεσκόνισμα

Το ξεσκόνισμα είναι από εκείνες τις δουλειές, που όλο λέμε ότι πρέπει να κάνουμε και ποτέ δεν κάνουμε. Το να αναπνέουμε διαρκώς τη σκόνη μας κακό και φυσικά το σπίτι είναι βρώμικο. Και δε χρειάζεται βέβαια να είναι κάτι, που θα σας πάρει όλη τη μέρα.

Πιάστε ένα καλό πανί μικροϊνών, ένα καθαριστικό σπρέι για όλες τις χρήσεις και ξεκινήστε. Θα ξεσκονίσετε όλα τα δωμάτια όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Ο σκοπός δεν είναι η τελειότητα, αλλά να απομακρύνετε όσο πιο πολύ σκόνη μπορείτε. Αν το επαναλαμβάνετε τακτικά, στο τέλος το σπίτι θα καταλήξει να είναι πάντα καθαρό.

Τρίτη: Σκούπισμα

Μετά το ξεσκόνισμα είθισται να ακολουθεί η σκούπα και η σφουγγαρίστρα. Σωστά; Όχι ακριβώς. Είπαμε ότι το μυστικό είναι να μοιράζουμε τις δουλειές του σπιτιού. Την Τρίτη λοιπόν σκουπίζουμε τη σκόνη, που έπεσε εχθές και όλες τις βρωμιές, που έχουν μείνει στα πατώματα. Στο σημείο αυτό να πούμε, ότι η ηλεκτρική σκούπα δεν είναι κάτι, κατά την αγορά του οποίου πρέπει να τσιγκουνευτούμε.

Όσο πιο δυνατή και απορροφητική, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώνουμε. Πριν όμως σκουπίσετε, αφιερώστε 10 λεπτά να σηκώσετε ότι έχει πέσει στο πάτωμα. Στη συνέχεια περάστε απ’ όλα τα δωμάτια και τέλος για σήμερα.

Τετάρτη: Σφουγγάρισμα

Τις Τετάρτες θα σφουγγαρίσουμε. Χωρίζοντας το σφουγγάρισμα από το σκούπισμα μπορούμε να αφιερώσουμε την προσοχή, που χρειάζεται κάθε πάτωμα. Για παράδειγμα άλλη προσοχή θέλει το παρκέ, άλλη το πλακάκι, άλλη το μάρμαρο.

Στο σημείο αυτό θα προτείναμε, ότι όταν σφουγγαρίζετε να χρησιμοποιείτε καυτό, αχνιστό νερό. Αυτό γιατί και σκοτώνει τα μικρόβια και αφαιρούνται καλύτερα οι λιπαροί λεκέδες.

Για παρκέ: ½ κούπα από το καθαριστικό σας και καυτό νερό και σφουγγαρίστε

Για πλακάκια: 2 κ.σ. καθαριστικό, λευκαντικό (εφόσον το συνιστά ο κατασκευαστής) και καυτό νερό.

Πέμπτη: Ώρα για το μπάνιο

Προτιμήστε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις, που να έχει και απολυμαντική δράση. Έτσι δε θα χάνετε χρόνο να μαζεύετε ένα σωρό μπουκάλια. Πριν ξεκινήσετε, μαζέψτε τα σκουπίδια για να μη σας αποσπούν την προσοχή.

Ψεκάστε τον νιπτήρα, την τουαλέτα και την μπανιέρα. Μετά σκουπίστε τον νιπτήρα και την τουαλέτα/ ντους. Ξεπλύνετε με καυτό νερό. Σειρά έχει ο ατμοκαθαριστής. Αρκεί μόνο λίγο νερό για να απολυμάνετε το πάτωμα του μπάνιου. Αν δεν έχετε απλώς σφουγγαρίζετε. Τέλος καθαρίστε τη λεκάνη της τουαλέτας, ώστε να έχει δράσει και το καθαριστικό.

Παρασκευή: Υπνοδωμάτια

Εδώ τα πράγματα είναι απλά:

  • Συμμαζέψτε ότι υπάρχει στον χώρο και δεν έχει θέση εκεί.
  • Αλλάξτε σεντόνια
  • Τακτοποιήστε τις ντουλάπες

Σάββατο: Πλυντήρια

Μαζέψτε τα άπλυτα και βάλτε σεντόνια, πετσέτες και ρούχα για πλύσιμο.

Κυριακή: Συμμάζεμα

Επειδή είναι Κυριακή και κάποια στιγμή, πρέπει και να ξεκουραστούμε, όταν λέμε συμμάζεμα, δεν εννοούμε γενικό ξεκαθάρισμα. Απλώς εντοπίζουμε 5-10 πράγματα, που δε χρειαζόμαστε και τα πετάμε. Ίσως να κάνουμε ένα απλό ξεκαθάρισμα στο ψυγείο και άλλα τέτοια απλά πράγματα.

Image by Freepik




00 inkefalonia general ad 300X250