Οι νέες τάσεις στα ταξίδια: Από τον βιώσιμο ως τον καλλιτεχνικό τουρισμό!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 13:48

Οι νέες τάσεις στα ταξίδια: Από τον βιώσιμο ως τον καλλιτεχνικό τουρισμό!

Αν υπάρχει ένα μέρος κατάλληλο για να ζήσει κάποιος όλες τις τάσεις στα ταξίδια αυτό είναι η Ελλάδα. Από το πιο μικρό νησί, αναζητώντας για παράδειγμα Σέριφος ακτοπλοϊκά, ως το πιο κοσμοπολίτικο, βρίσκει κάποιος στη χώρα μας όλες τις νέες τάσεις στα ταξίδια.

Σας ενδιαφέρει ο γαστροτουρισμός; Θα αποκτήσετε την εμπειρία στα φημισμένα Κυκλαδίτικα νησιά. Είστε λάτρεις των τεχνών; Θα πάρετε μαθήματα σε όποιο νησί σας αρέσει. Θέλετε να ακολουθήσετε την τάση του slow travel ή τον οικολογικό τουρισμό; Πάλι εδώ υπάρχει. Ποιες είναι όμως οι νέες τάσεις στα ταξίδια, εσείς γνωρίζετε;

Ποια από τις 4 νέες τάσεις στα ταξίδια προτιμάτε;

Τουρισμός με μια νότα artistic!

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι, που στο πλαίσιο των διακοπών τους επιλέγουν να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Πολλοί μάλιστα από όσους αναζητούν Σέριφος ακτοπλοϊκά, όπως προαναφέραμε, το κάνουν- μεταξύ άλλων- για να παρακολουθήσουν μαθήματα αγγειοπλαστικής.

Όπως πολλά Κυκλαδονήσια έτσι και η Σέριφος έχει σημαντική παράδοση στην κεραμοποιία. Άλλοι μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν υπαίθρια μαθήματα ζωγραφικής. Άλλωστε τι μπορεί να αποτελέσει καλύτερη έμπνευση για την αποτύπωση της φύσης στον καμβά, από το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο; Κι αν κάποιοι είναι φίλοι της κίνησης, παραδίδονται και μαθήματα χορού ή φωτογραφίας.

Αν ενδιαφέρεστε για “καλλιτεχνικές” διακοπές κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ή συζητήστε το με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα. Υπάρχουν πακέτα, που περιλαμβάνουν και διαμονή.

Διακοπές και εθελοντική προσφορά

Στις νέες τάσεις στα ταξίδια ανήκει πλέον και ο εθελοντικός τουρισμός. Από τη φροντίδα τραυματισμένων ζώων ή υπό εξαφάνιση ειδών ή ακόμη και τη συμμετοχή σε αρχαιολογικές εκσκαφές μέχρι και τη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν τις διακοπές τους, όσοι θέλουν μέσα από τον εθελοντισμό να προσφέρουν σε έναν τόπο, αλλά και να τον γνωρίσουν.

Slow travel στην Ελλάδα

Γι’ αυτή την νέα τάση στα ταξίδια, το slow travel, ενδείκνυνται είτε χερσαίοι προορισμοί είτε μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η Λέσβος και η Ρόδος. Το νόημα του slow travel είναι να περνάει κάποιος αρκετό χρόνο στον προορισμό, που επισκέπτεται αλλά και να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς.

Αντί να μετακινηθούμε με αυτοκίνητο, ας πάρουμε το ποδήλατο εξερευνώντας τις λιγότερο περπατημένες γειτονιές μιας πόλης ή το ύπαιθρο. Έτσι μπαίνουμε στη διαδικασία να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Οικολογικός τουρισμός

Ο οικολογικός τουρισμός είναι μια από τις πιο διαδεδομένες νέες τάσεις στα ταξίδια, που ελκύει χρόνια τώρα ταξιδιώτες στη χώρα μας. Συνήθως οι οικολόγοι τουρίστες έρχονται να ζήσουν και να εργαστούν σε ένα αγρόκτημα. Ασχολούνται με την εκτροφή αλόγων ή βοοειδών, καλλιεργούν εποχικά λαχανικά και μαθαίνουν παραδοσιακές συνταγές, συμμετέχουν στον τρύγο και φτιάχνουν κρασί ή συλλέγουν ελιές και παρακολουθούν τη διαδικασία σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο.

Γενικότερα η ζωή στη φύση είναι κάτι που λείπει στον σύγχρονο άνθρωπο. Η καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από τα άγχη, τις υποχρεώσεις. Η ηρεμία, που προσφέρει η φύση αποτελεί εξαίρεση αντί για κανόνα στις ζωές μας. Ίσως γι’ αυτό και ο οικολογικός τουρισμός έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς νέες τάσεις στα ταξίδια.

Όποια κι αν προτιμάτε, αξίζει φέτος στις διακοπές σας να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό από τον πατροπαράδοτο μονόδρομο, παραλία - φαγητό- ύπνος και το αντίστροφο.

Image by boyarkinamarina on Freepik




00 inkefalonia general ad 300X250