Λαζαράκια: Η συνταγή που φτιάχνουμε ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Απριλίου 2025 09:04

Λαζαράκια: Η συνταγή που φτιάχνουμε ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου

Τα Λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα ψωμάκια, μια συνταγή που φτιάχνεται παραδοσιακά το Σάββατο του Λάζαρου.

Παραμονές Σαββάτου του Λαζάρου σήμερα με τις προετοιμασίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον εορτασμό του φετινού Πάσχα να αρχίζουν δειλά δειλά με τα καθιερωμένα Λαζαράκια που τα φτιάχνουν οι μαμάδες με τα παιδιά ανήμερα της γιορτής. Η αναβίωση των πασχαλινών εθίμων ξεκινά Σάββατο του Λαζάρου και κορυφώνεται ανήμερα Κυριακής του Πάσχα που φέτος «πέφτει» στις 20 Απριλίου.

Tι γιορτάζουμε το Σάββατο του Λαζάρου

Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας (η γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού λίγες ημέρες πριν από τη σταύρωση και στη συνέχεια τα σπόγγισε με τα μαλλιά της), με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ. Κατά την Καινή Διαθήκη (Ιωάννου ια’ 1-44), μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού ότι ο φίλος του ασθενεί βαρέως, αλλά εκείνος καθυστέρησε να έλθει. Στους μαθητές του είπε ότι ο φίλος του κοιμήθηκε και ότι θα μεταβεί στη Βηθανία για να τον ξυπνήσει. Όταν έφθασε στη Βηθανία με τους μαθητές του, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της. Τότε, ο Ιησούς δάκρυσε και με φωνή μεγάλη προ του τάφου εκραύγασε: «Λάζαρε δεύρο έξω!» και ανάστησε τον Λάζαρο τέσσερεις ημέρες μετά τον θάνατό του, προκαλώντας τον θαυμασμό των παρισταμένων και το θανάσιμο μίσος των εχθρών του Φαρισαίων (Ιωάννου ια’ 45-57).

Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα. Αύριο, λοιπόν, Σάββατο 12 Απριλίου το έθιμο επιβάλλει το πλάσιμο και το ψήσιμο ανθρωπόμορφων γλυκών ζυμών που παραπέμπουν σε σφιχτό ψωμί και κουλουράκια προς τιμήν των νεκρών μιας και η Εκκλησία τιμά την ανάσταση του Λαζάρου. Στα λαζαράκια δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Σύμφωνα με την παράδοση, όσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουμε και στη θέση των ματιών βάζουμε δυο γαρίφαλα.

Υλικά για τη συνταγή (για 12 λαζαράκια)

7-8 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό

3/4 κουταλιά της σούπας μαγιά ξερή

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (συν περισσότερο για το βούρτσισμα)

Μερικά αμύγδαλα (προαιρετικά, για τα πρόσωπα) ή μερικά γαρύφαλλα καρφάκια για τα μάτια

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με το μέλι. Αφήστε να σταθεί καλά σκεπασμένη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει. Έπειτα προσθέστε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η πρώτη. Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάλτε τα 7 φλιτζάνια αλεύρι με τα υπόλοιπα ξηρά υλικά. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και συμπληρώστε με το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώστε με τα χέρια ή με το μίξερ ( με γάντζο ζύμης) για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη. (Προσθέστε επιπλέον αλεύρι μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν είναι ούτε πολύ στεγνή ούτε πολύ κολλώδης για να τη χειριστείτε. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει πολύ αλεύρι και η ζύμη είναι πολύ στεγνή, μπορείτε να προσθέσετε νερό ανά κουταλιά της σούπας μέχρι να φτάσετε στη σωστή σύσταση. ) Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μια ώρα περίπου.

Πατήστε, ζυμώστε άλλο λίγο και αφήστε να φουσκώσει για άλλα 45 λεπτά. Για να σχηματίσετε τα λαζαράκια χωρίστε τη ζύμη σας σε 13 κομμάτια, με ένα κομμάτι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα. Τεμαχίστε το μεγαλύτερο κομμάτι σε 12 κορδόνια και μετά κόψτε κάθε κορδόνι στη μέση. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχετε 12 κομμάτια ζύμης και 24 κορδόνια. Σχηματίστε καθένα από τα 12 κομμάτια σε μακρόστενο σχήμα. Τοποθετήστε ένα αμύγδαλο στην κορυφή για το πρόσωπο ή παραλείψτε τα και βάλτε 2 μοσχοκάρφια για μάτια.

Στη συνέχεια, πάρτε δύο από τα μικρότερα κορδόνια και, ξεκινώντας ακριβώς κάτω από το κεφάλι, πλέξτε τη ζύμη μεταξύ τους, για τα σταυρωμένα χέρια. Μόλις ετοιμάσετε όλα τα λαζαράκια με τον ίδιο τρόπο, τοποθετήστε τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάστε τα. Αφήστε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά έως μία ώρα. Αλείψτε ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 350ο C για 20 με 25 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσουν).

dnews.gr




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250