Pizza με λουκάνικα
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
- ζύμη για πίτσα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για σερβίρισμα
- 4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- αλεύρι για τον πάγκο
- σιμιγδάλι για πασπάλισμα
- κρέας από 4 μικρά χοιρινά λουκάνικα (αφαιρούμε το «έντερο» από τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε τον «κιμά» από μέσα)
- 200 γρ. τσένταρ τριμμένο ή άλλο τυρί που λιώνει.
- 10-15 μικρά φρέσκα φύλλα από φασκόμηλο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς και βάζουμε μέσα ένα μεγάλο ταψί ανάποδα να κάψει καλά όσο εμείς ετοιμάζουμε τις πίτσες.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να δουλέψει η μαγιά.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας στον πάγκο εργασίας.
- Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται απο την εποχή.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
- Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ζυμάρι μας με με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ένα κύκλο πάχους 5 χιλ και διαμέτρου 30 εκ. (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι).
Για την επικάλυψη
- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με τα 2 κ.σ. λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά .
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το ξύδι , αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι το ξύδι να εξατμιστεί σχεδόν.
Για την πίτσα
- Μοιράζουμε πάνω σε κάθε ζύμη τα κρεμμύδια , τον κιμά από τα λουκάνικα, πασπαλίζουμε με τσένταρ και αλατοπιπερώνουμε.
- Κόβουμε τα φύλλα φασκόμηλου σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα σκορπίζουμε στις πίτσες μας.
- Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε απο τον φούρνο).
- Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές οι πίτσες μας!
Μοιράσου: