Calzone με πραλίνα φουντουκιού

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 12:39

Calzone με πραλίνα φουντουκιού

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

Συστατικά

Για το προζύμι

  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 85 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. λάδι
  • σιμιγδάλι για το άνοιγμα

Για τη γέμιση

  • μασκαρπόνε
  • πραλίνα φουντουκιού
  • σπασμένα φουντούκια προαιρετικά
  • μπισκότα
  • 2 ώριμες μπανάνες

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ρίχνουμε στον κάδο ενός μίξερ, το νερό, τη μαγιά, 1 κ.γ. ζάχαρη και 140 γρ. αλεύρι . Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Το αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα για 1,5 λεπτό στα 800 watt μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  • Ρίχνουμε στο προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι και 1 πρέζα αλάτι αμέσως πριν το χτύπημα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο το ζυμάρι μας και ρίχνουμε μέσα και τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο. Στην αρχή ανακατεύουμε σιγά σιγά και στη συνέχεια δυνατά για 5-6 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και αν κολλάει βάζουμε αλεύρι στα χέρια για να το ξεφορμάρουμε.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.
  • Καλύπτουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για όση ώρα πάρει, περίπου 1 ώρα.
  • Ρίχνουμε σιμιγδάλι ψιλό στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε το ζυμάρι από πάνω. Το κάνουμε ρολό και το χωρίζουμε σε 6 μέρη με ένα μαχαίρι.
  • Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι με έναν πλάστη και αν κολλάει βάζουμε κι άλλο σιμιγδάλι.
  • Κόβουμε τις μπανάνες κάθετα σε μικρά κομμάτια.
  • Παίρνουμε 1 κ.σ. πραλίνα και την απλώνουμε στο ζυμάρι σε διάφορα σημεία.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Ρίχνουμε και 1 κ.σ. μασκαρπόνε. Δε βάζουμε περισσότερη ποσότητα από όσο βάλαμε πραλίνα γιατί θα καλύψει τη γεύση.
  • Από πάνω βάζουμε λίγο μπισκότο, τα φουντούκια και 2-4 φέτες μπανάνα.
  • Με ένα πινέλο που το βουτάμε σε νερό απλώνουμε γύρω γύρω στο ζυμάρι και το διπλώνουμε στη μέση.
  • Ενώνουμε τις άκρες. Τυλίγουμε, γυρνάμε και πιέζουμε κάνοντας ένα στεφανάκι γύρω από κάθε καλτσόνε. Επαναλαμβάνουμε για όλα. Σε κάθε ταψί βάζουμε 3 καλτσόνε. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά με τη σχάρα σε ψηλή θέση μέσα στο φούρνο.



336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250