Φτιάξτε σουβλάκι χοιρινό στο σπίτι
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
- 2 ψαρονέφρια (800 γρ. συνολικά)
- 1 κρεμμύδι μεσαίο
- 4 κλωνάρια δενδρολίβανο
- 3 κλωνάρια θυμάρι
- 2 σκ. σκόρδο ολόκληρες σπασμένες
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
- χονδρό αλάτι
- πιπέρι
- 2 μέτριες ντομάτες κομμένες στα 8
- ξυλάκια για σουβλάκια
- τζατζίκι για σερβίρισμα
- πίτες για σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μικρό ταψί ρίχνουμε 5 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί, 2 κλωνάρια δενρολίβανο και μερικά κλωνάρια θυμάρι και αφήνουμε τα ξυλάκια για τα σουβλάκια να μαριναριστούν για 1-2 ώρες έτσι ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
- Αφαιρούμε τα παραφίλετα με ένα μαχαίρι από το κρέας μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού βγάζουμε τη λευκή ίνα που έχει στο πάνω μέρος το ψαρονέφρι. Είναι βασικό να το αφαιρέσουμε γιατί όσο και αν το μαγειρεύουμε παραμένει πολύ σκληρό.
- Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφα κυβάκια (πάχους 1 εκ.) και το ίδιο κάνουμε και με τα παραφίλετα. Αυτός ο τρόπος κοπής μας βοηθάει στο να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας.
- Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε μέσα το κρέας.
- Κόβουμε στα 4 το κρεμμύδι, το χωρίζουμε στα “φύλλα” του και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο ταψί.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας, χωρίς τα κοτσάνια, και τα προσθέτουμε και αυτά στο κρέας.
- Τέλος προσθέτουμε το λάδι, τις 5 κ.σ ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια κουτάλα. Θα δούμε ότι το χρώμα του κρέατος θα αρχίσει να γίνεται άσπρο εξαιτίας του ξυδιού). Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Μόλις μαριναριστεί το κρέας μας, περνάμε το κρέας εναλλάξ με κομμάτια ντομάτας και κρεμμυδιού στα ξύλινα καλαμάκια.
- Ψήνουμε τα ξυλάκια στο γκριλ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν αλλά να είναι τραγανά.
- Σερβίρουμε με πίτες, ντομάτες και τζατζίκι.
Μοιράσου: