Καρυδόπιτα με Σοκολάτα!
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 ml νερό
- 1 λεμόνι, κομμένο στην μέση
- 1 ξύλο κανέλας
Για το κέικ
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 120 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- 360 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σε σκόνη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. καρύδια για την διακόσμηση
Για τη γέμιση
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
- 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλο
Για το γλάσο
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και την κανέλα.
- Μόλις βράσει το νερό και λιώσει η ζάχαρη το αφαιρούμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια το γάλα. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ.
- Παράλληλα, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι (εκτός από 1 κ.σ.), την κανέλα, το γαρύφαλο, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ. Τα τοποθετούμε στον κάδο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
- Στο ίδιο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση: την σοκολάτα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το γαρύφαλο μαζί με το αλεύρι που κρατήσαμε και τα τοποθετούμε και αυτά στον κάδο με το μείγμα αλευριού.
- Ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αλευροβουτυρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
Για το γλάσο
- Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και προσθέτουμε την κρέμα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υλικά.
Για το στήσιμο
- Με το που βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι από πάνω και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα να ρουφήψει το κέικ όλο το σιρόπι.
- Τοποθετούμε την φόρμα πάνω σε μία σχάρα και ξεφορμάρουμε.
- Στη συνέχεια περιχύνουμε από πάνω με το γλάσο.
- Διακοσμούμε με καρύδια.
Μοιράσου: