Ήλιος, ζέστη, θάλασσα: Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών το καλοκαίρι
Προστασία από τον ήλιο
Μωρά κάτω των 6 μηνών:
- Οι δύο κύριες συστάσεις για την πρόληψη απο το ηλιακό έγκαυμα είναι να αποφεύγεται την έκθεση στον ήλιο και το ντύσιμο των βρεφών να περιλαμβάνει μακριά παντελόνια , μπλούζες με μακριά μανίκια και καπέλα με γείσο όπου η σκιά να φτάνει μέχρι το λαιμό.Ωστόσο όταν ο επαρκής ρουχισμός και η σκιά δεν είναι διαθέσιμα , τότε οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν μικρή ποσότητα αντηλιακού με τουλάχιστον 20 SPF (δείκτης ηλιακής προστασίας) σε μικρές περιοχές όπως το πρόσωπο και το πισω μέρος των χεριών.Εάν σε ένα βρέφος προκληθεί ηλιακό έγκαυμα ως αντιμετώπιση έχουμε την τοποθέτηση κομπρέσας με δροσερό νερό στη περιοχή του εγκαύματος.
Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας:
Στη πρώτη γραμμή άμυνας κατά της βλάβης απο τη υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) είναι η κάλυψη απο τη έκθεση στον ήλιο. Πρέπει τα παιδιά να παραμένουν στη σκιά όποτε έναι δυνατό και να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής δηλαδή μεταξύ 11πμ και 4 μμ.
Φορέστε καπέλο , γυαλιά ηλίου και είδη ένδυσης με χοντρή ύφανση.
Να εφαρμόζεται το αντηλιακό σε ηλιόλουστες και σε συννεφιασμένες μέρες.
Εφαρμόστε αντηλιακό κάθε 2 ώρες , μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.
Τα παιδιά και η άσκηση στον ήλιο.
Η ένταση των δραστηριοτήτων που διαρκούν 15 λεπτά ή περισσότερο θα πρέπει να μειωθεί όποτε η θερμοκρασία φθάνει σε υψηλά επίπεδα.
Η ένταση και η διάρκεια της υπαίθριας άσκησης θα πρέπει να ξεκινήσει με χαμηλούς ρυθμούς και στη συνέχεια να αυξηθεί σταδιακά για να προσαρμοστεί το άτομο στη θερμότητα.
Πρίν απο τις δραστηριότητες τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά και να κάνουν διάλειμμα κάθε 20 λεπτά όσο είναι ενεργά στη ζέστη για να ενυδατώνονται.
Τα ρούχα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα και ελαφριά, απο απορροφητικό υλικό για να διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα.
Τα παιδιά θα πρέπει να μετακινηθούν άμεσα σε δροσερό περιβάλλον εάν αισθανθούν ζάλη ή ναυτία.
Ηλιακή έκθεση σε βρέφη.
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι ενήλικες.Κάθε χρόνο πεθαίνουν παιδιά απο θερμοπληξία , με την πλειοψηφία αυτών των θανάτων να συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.
Ταξίδι με αυτοκίνητο μαζί με βρέφη ή μικρά παιδιά.
Όλα τα παιδιά πρέπει να είναι έξω απο το αυτοκίνητο απο τη στιγμή που φτάσατε στο προορισμό σας.
Οι έχοντες την επίβέψη των παιδιών , πρέπει να καλέσουν τους παρόχους βοηθείας σε περίπτωση καθυστέρησης των παιδιών 10 λεπτά απο την αναμενόμενη ώρα άφιξης τους.
Αποφύγετε περισπασμούς κατά την οδηγηση.
Τοποθετήστε στο πίσω κάθισμα το κινητό σας ή την τσάντα σας, έτσι ώστε να είναι σαν κίνητρο να ελέγξετε το πίσω κάθισμα κατά τη άφιξη στο προορισμό σας.
Το εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες γρήγορα .Ποτέ μην αφήνεται το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο.Κλειδώστε το αυτοκίνητο σας όταν είναι σταθμευμένο , ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή με αυτό χωρίς επίβλεψη.
Ασφάλεια στη πισίνα.
Ποτέ μην αφήνεται τα παιδιά μόνα τους μέσα ή κοντα στην πισίνα. Η στενή επίβλεψη απο ένα υπεύθυνο ενήλικα είναι και ο καλύτερος τρόπος πρόληψης απο πνιγμό.
Κάθε φορά που παιδιά κάτω των 5 ετών είναι στη πισίνα , να βρίσκεται ένας ενήλικας σε κοντινή θέση για να επέμβει άμεσα σε περίπτωση ανάγκης.
Εγκαταστήστε ένα φράχτη τουλάχιστον 4 πόδια ψηλό γύρω απο τις τέσσερις πλευρές τις πισίνας.
Τοποθετήστε εξοπλισμό διάσωσης κοντά στη πισίνα και ένα φορητό τηλέφωνο. Επιλέξτε υλικά που δεν άγουν τον ηλεκτρισμό.
Αποφύγετε τα φουσκωτά βοηθήματα καλύμβησης . Δεν είναι υποκατάστατα των εγκεκριμένων σωσίβιων και δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σε παιδιά και γονείς.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα μαθήματα καλύμβησης ή τα μαθήματα δεξιοτήτων επιβίωσης στο νερό σε βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους μπορούν να αποτρέψουν τον πνιγμό.
Η απόφαση να εγγραφεί ένα παιδί σε μαθήματα κολύμβησης θα πρέπει να πέρνεται απο το γονέα σύμφωνα με την αναπτυξιακή ετοιμότητα του παιδιού.
Ενημερωθείται για το αν έχει γίνει σέρβις στη πισίνα και αν υπάρχουν καλύμματα αποστράγγισης στις αποχετεύσεις και στα άλλα σημεία αναρρόφησης.
Εάν ένα παιδί λείπει αναζητήστε το πρώτα στη πισίνα.
Ενημερωθείται σχετικά με τις οδηγίες για την ασφάλεια στη πισίνα μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Ασφάλεια στη βαρκάδα.
Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να φορούν σωσίβια.
Βεβαιωθείται ότι το σωσίβιο είναι το σωστό μέγεθος για το παιδί σας.
Παιχνίδια , σχεδίες ή στρώματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σωσίβια. Οι ενήλικες θα πρέπει να φορούν σωσίβια για τη δική τους ασφάλεια και για να δίνουν το καλό παράδειγμα.
Έφηβοι και ενήλικες πρέπει να προειδοποιούνται για τους κινδύνους που κρύβει η βαρκάδα όταν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή ακόμη και φαρμάκων.
Κολύμπη σε ανοιχτή θάλασσα.
Ποτέ μην κολυμπάτε μόνοι . Ακόμη και οι καλοί κολυμβητές χρειάζονται φίλους !
Ένας ναυαγοσώστης (ή κάποιο άλλο άτομο που να γνωρίζει σχετικά με τη διάσωση στο νερό) πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά όταν βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό. Τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να επιβλέπονται στενά , με ¨επίβλεψη αφής¨.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί ξέρει πότε να βουτήξει , εκτός αν εάν αυτό επιτρέπεται απο έναν ενήλικα που γνωρίζει το βάθος του νερού και το αν υπάρχουν υποβρύχια αντικείμενα .
Ποτέ μην αφήνεται ένα παιδί να κολυμπά σε κανάλια ή σε γρήγορα κινούμενο νερό.
Το κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο όταν είναι παρόν ο ναυαγοσώστης.