Κούμαρα: Τα περίεργα, εύγευστα φρούτα στην χλωρίδα της Κεφαλονιάς
Ένα από τα κοινότερα είδη των μεσογειακών θάμνων και ένα από τα ωραιότερα καλλωπιστικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας είναι η κουμαριά...και η Κεφαλονιά ειναι "γεμάτη"από κουμαριές!
Το χρώμα τους είναι αρχικά κίτρινο-πορτοκαλί και όταν οι καρποί ωριμάσουν, γίνεται κατακόκκινο. Τα κούμαρα είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα της άγριας φύσης, στην πλήρη ωρίμανση του είναι ένας πολύ εύγεστος και εκλεκτός καρπός με γλυκόξινη γεύση και αλευρώδη υφή.
Τσίπουρο...από κούμαρα
Σε ορισμένα ορεινά μέρη της Ελλάδος όπου υπάρχει η δυνατότητα απόσταξης, οι αγρότες αυτών των περιοχών συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα κούμαρα για παραγωγή, με ζύμωση και απόσταξη αλκοολούχου ποτού και να βγάζουν έτσι ένα δυνατό τσίπουρο από κούμαρα. Τα κούμαρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι από τις πρώτες ύλες που επιτρέπεται να αποστάζονται.
Δυστυχώς όμως για πολλούς παραμένουν άγνωστα...
Μαρία Κουρκουμέλη
Τα δέντρα που ακολουθούν έιναι γεμάτα άνθη, τα οποία συνήθως είναι λευκά και πιο σπάνια κόκκινα. Μοιάζουν με καμπανούλες, και ανθίζουν δύο φορές το χρόνο(Μάιο ή Σεπτέμβριο), τα συγκεκριμένα δηλαδή θα βγάλουν καρπό τον Μάιο.