Γαλοπούλα με κάστανα, δαμάσκηνα και μπέικον
Φέτος θα περάσετε αξέχαστα Χριστούγεννα με μια γαλοπούλα με επιτυχημένη γέμιση στο τραπέζι σας. Εξοπλιστείτε με αγάπη και μπείτε στην κουζίνα σίγουροι ότι πρόκειται να μαγειρέψετε ένα μενού που δεν αποτυγχάνει ποτέ.
Υλικά
- 1 γαλοπούλα φρέσκια, ελληνικής καταγωγής
- 2 σακουλάκια κάστανα προβρασμένα -Στο σούπερ μάρκετ
- 2 σακουλάκια δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
- Τρία σακουλάκια μικρές πατάτες για να ψηθούν ολόκληρες
- 3 φετούλες μπέικον -Φροντίστε να είναι καλής ποιότητας, όχι στο σούπερ μάρκετ
- Μερικές ρόγες λευκό σταφύλι, για το γέμισμα της κοιλιάς (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές βούτυρο
- Αλάτι θαλασσινό, πιπέρι
- 1 μεγάλη γάστρα
- 1 όμορφη κλωστή για να δέσετε τα πόδια της γαλοπούλας
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς
- Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σας στη γάστρα, αφού πρώτα την πλύνετε προσεκτικά
- Αλατίστε, πιπερώστε το στομάχι της και τοποθετήστε το σταφύλι. Μαλακώνει το πουλερικό από μέσα
- Καθαρίστε τις πατατούλες και τοποθετήστε ολόγυρα
- Βάλτε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα ολόγυρα
- Κόψτε σε κομμάτια το μπέικον και προσθέστε το στο μείγμα
- Ελαιόλαδο παντού και βούτυρο παντού
- Αλάτι και πιπέρι παντού
- 1 ποτήρι νερό
- Κλείνετε τη γάστρα και την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο
Χάδια κατά την διάρκεια του ψησίματος
- Ολο το μυστικό βρίσκεται στα υλικά. Κάστανα, μπέικον και δαμάσκηνα θα δώσουν γλυκιά και αλμυρή γεύση, με μοναδικό αποτέλεσμα.
- Το δεύτερο μυστικό είναι στα «χάδια»: Κάθε μισή ώρα θα ανοίγετε τη γάστρα και με ένα πινέλο θα περνάτε τα υγρά πάνω στη γαλοπούλα. Θα μελώσει και θα είναι τρυφερή
- Το τρίτο μυστικό είναι ο χρόνος: για κάθε κιλό γαλοπούλας χρειάζεται 1 ώρα ψήσιμο.
Μετά το φούρνο
- Οταν η γαλοπούλα θα έχει ψηθεί, βγάλτε την κλωστή από τα πόδια και βάλτε ένα ωραίο κορδονάκι σε φιόγκο
- Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σας σε μια ωραία πιατέλα
- Βάλτε τις πατάτες ολόγυρα
- Σε ένα άλλο όμορφο μπολ βάλτε τη γέμιση από κάστανα και δαμάσκηνα.
- Και ένα τελευταίο μυστικό: Αν για κάποιους λόγους δεν σας αρέσει η γαλοπούλα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο ακριβώς πιάτο με χοιρινό ή γουρουνόπουλο.
- Χρόνια Πολλά!
Με τι να συνοδεύσετε τη γαλοπούλα σας, ώστε να αποφύγετε τις πατάτες;
Με μήλα τηγανητά!
Υλικά
- 4 μήλα
- 1 κουταλιά σούπας μαύρη ζάχαρη
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε φέτες
- Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώστε το βούτυρο, προσθέστε τα μήλα και περιχύστε τα με τη ζάχαρη
- Αφήστα τα να καραμελώσουν και ανακατέψτε καλά για 5 λεπτά
- Ετοιμα! Βγάλτε τα από το τηγάνι και σερβίρετε
- Χύστε τον χυμό 1/2 λεμονιού στο τηγάνι, ανακατέψτε και ρίξτε το ζωμό ως σάλτσα πάνω στα μήλα
Μοιράσου: