Φαρφάλες με τόνο, ελιές και κάπαρη!
Μια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για την κάπαρη
- 220 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- 4 κ.σ. κάπαρη
- πιπέρι
- 1 κ.σ. σιμιγδάλι
Για τις φαρφάλες
- 400 γρ. ζυμαρικά φιογκάκια
- ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ξερό
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κονσέρβες τόνο σε νερό (195 γρ/κονσέρβα)
- θυμάρι
- 100 γρ. λευκό κρασί
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι κατά προτίμηση
- ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- τσίλι ή μπούκοβο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε την κάπαρη μέσα σε λίγο γάλα στο ψυγείο για 4-12 ώρες να μαλακώσει η κάπαρη και να φύγει η έντονη γεύση.
- Στη συνέχεια τη σουρώνουμε, χωρίς να την σταγγίξουμε, την τοποθετούμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε πιπέρι και 1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
- Σε μια κατσαρόλα, με αλάτι ρίχνουμε τις φαρφάλες και τις αφήνουμε να βράσουν.
- Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και στη συνέχεια την κάπαρη και ίσα ίσα που σοτάρουμε την κάπαρη να γίνει τραγανή σαν chips.
- Κόβουμε σε κύβους 1 κρεμμύδι και χοντροκόβουμε 2 σκ. σκόρδο.
- Μόλις η κάπαρη τραγανίσει μετά από 3-4 λεπτά την αφαιρούμε από τη φωτιά και τη στραγγίζουμε σ’ ένα χαρτί κουζίνας σ’ένα πιάτο.
- Καθαρίζουμε το τηγάνι όπου είχαμε βάλει την κάπαρη, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαραθεί λίγο το κρεμμύδι, προσθέτουμε και το σκόρδο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελαιόλαδο, περίπου 1 κ.σ.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι μας τον τόνο και τον αφήνουμε να ζωντανέψει και να γίνει τραγανός.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με λίγο κρασί λευκό και αφήνουμε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε μόλις 100 ml κρέμα γάλακτος ώστε να απογειώσουμε τη γεύση του τόνου.
- Τέλος, προσθέτουμε στο τηγάνι και τις ελιές.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στο τηγάνι.
- Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
- Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο τσίλι ή μπούκοβο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε τις φαρφάλες μας σε μια πιατέλα, από πάνω την κάπαρη και φρέσκο ελαιόλαδο.
Μοιράσου: