Σπανακόπιτα Κουρού!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 340 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κιλό πλυμένο σπανάκι
- ½ μάτσο δυόσμο
- 1/3 μάτσο άνηθο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 500 γρ. φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- μπόλικο πιπέρι
- αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Για τη ζύμη
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το τυρί και το βούτυρο για 2-3 λεπτά και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι.
- Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ίσα ίσα να απορροφηθεί από τη ζύμη.
- Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή.
- Φτιάχνουμε με τη ζύμη 2 μπαλάκια, τα κλείνουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Μέχρι να κρυώσει το ζυμάρι, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
- Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε.
- Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Χοντροκόβουμε το δυόσμο και το προσθέτουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Για την χορτόπιτα
- Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί με τη βοήθεια αρκετού αλευριού ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα περίπου στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς κυκλικό…
- Στρώνουμε το ένα φύλλο σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. αφήνοντας λίγο από το φύλλο να εξέχει από το ταψί.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
- Κλείνουμε τις άκρες περιμετρικά με τα χέρια μας.
- Αλείφουμε την πίτα μας πριν ψηθεί με τον κρόκο αυγού.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στην υψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί η πίτα μας από κάτω.
Μοιράσου: