Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα βρώσιμα λουλούδια
Μπορεί να μοιάζει με μια τάση που ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν, η συνύπαρξη των λουλουδιών με τα τρόφιμα, όμως, χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν…
Από την αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα, μέχρι τη μακρινή Κίνα και τη Μεσοποταμία, αμέτρητοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα λουλούδια στην κουζίνα τους. Η συνήθεια αυτή άρχισε σιγά-σιγά να εξασθενεί, μέχρι τη στιγμή που -μερικά χρόνια πριν- επανήλθε στο προσκήνιο. Κι ενώ τα βλέπετε και σας αρέσουν τόσο -μα, τόσο!- πολύ, δεν παύετε να αναρωτιέστε “είναι όντως ασφαλές το να τα τρώμε;”. Φυσικά και είναι, θα σας απαντήσω, αρκεί να τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες ως προς το ποια θα επιλέξετε. Λοιπόν, τι λέτε, πάμε να γνωρίσουμε τα βρώσιμα λουλούδια και μαζί με αυτά και κάποιες υπέροχες συνταγές για να τα βάλουμε στη ζωή μας;
Ποια λουλούδια μπορούμε -με ασφάλεια- να φάμε;
Η αλήθεια είναι ότι τα βρώσιμα λουλούδια είναι πολλά. Πιο πολλά απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Σαφώς και γνωρίζουμε κάποια βασικά όπως π.χ. τον πανσέ, τον κατιφέ και το τριαντάφυλλο, εκτός από αυτά, όμως, υπάρχουν πολλά περισσότερα στα οποία μπορεί να μην πηγαίνει το μυαλό μας ή ακόμα και να μην γνωρίζουμε καν. Εμείς, εδώ, δεν θα τα αναφέρουμε όλα. Θα αναφέρουμε, όμως, αρκετά από αυτά τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να ομορφύνουν την… κουζίνα μας, όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και… μεταφορικά!
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Ο ανθός της μπεγκόνιας, το elderflower, και οι βρώσιμες ορχιδέες είναι ορισμένα από τα βρώσιμα λουλούδια τα οποία συναντάμε, κυρίως, τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ακακία, η αμυγδαλιά, η βιολέτα, το γεράνι, το γιασεμί και το γαρίφαλο, ο ιβίσκος και η καλέντουλα, αλλά και η λεβάντα και οι λεμονανθοί είναι ορισμένα ακόμα. Συνεχίζουμε με τη μηλιά και το νεροκάρδαμο, τις παπαρούνες, την πασχαλιά και την πορτοκαλιά. Ολοκληρώνουμε τη σύντομη λίστα μας με το χαμομήλι, το χρυσάνθεμο και τα άνθη της ροδακινιάς και της πορτοκαλιάς και αφήνουμε για το τέλος δύο γνωστά αγαπημένα λουλούδια τα οποία βάζουμε στο τραπέζι μας συχνά-πυκνά: εκείνα της αγκινάρας και της κολοκυθιάς!
Άντε και το αποφασίσαμε. Πως επιλέγουμε τα “σωστά”;
Τα “σωστά”, φίλοι μου, είναι -πρώτα απ’ όλα- εκείνα που καλλιεργούνται μονάχα για τον λόγο που τα θέλουμε, δηλαδή, προς βρώση! Δεν τα αναζητούμε, λοιπόν, στα ανθοπωλεία ή τα φυτώρια, αλλά σε καταστήματα τα οποία τα παίρνουν από παραγωγούς βρώσιμων λουλουδιών. Δεν θα πρέπει να έχουν μεγαλώσει με χημικά, αλλά ούτε και να έχουν συντηρηθεί μέσω αυτών. Επιπλέον, προτού βάλουμε ένα λουλούδι στην κουζίνα μας, φροντίζουμε για τα εξής:
- Σιγουρευόμαστε με κάθε τρόπο ότι το λουλούδι που επιλέξαμε είναι όντως βρώσιμο. Υπάρχουν πολλά όμορφα λουλούδια, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά είναι τοξικά και καθόλου φιλικά προς το… στομάχι μας.
- Επιλέγουμε πάντα εκείνα που έχουν ζωηρά χρώματα και γερά πέταλα και αποφεύγουμε όσα δείχνουν μαραμένα, έχουν ξεθωριασμένα χρώματα και -φυσικά- όσα δεν έχουν ακόμα ανοίξει (δηλαδή, τα μπουμπούκια)!
- Το βασικό μέρος των λουλουδιών που χρησιμοποιούμε για τα γλυκά, τις σαλάτες ή τα φαγητά μας είναι τα πέταλα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια από τα υπόλοιπα μέρη τους. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά αν τα συγκεκριμένα μέρη των λουλουδιών που έχουμε επιλέξει όντως τρώγονται. Βλέπετε, κάποια μπορεί να είναι πικρά και ακατάλληλα προς βρώση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προτιμούμε τα πέταλα για να είμαστε σίγουροι.
- Όπως όλα τα λαχανικά, έτσι και τα βρώσιμα λουλούδια χρειάζονται πλύσιμο προτού χρησιμοποιηθούν. Απομακρύνουμε, λοιπόν, τυχόν έντομα τα οποία έχουν ξεμείνει στα πέταλά τους, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε ταμποναριστά με λίγο χαρτί κουζίνας. Τα συγκεκριμένα λουλούδια καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται άμεσα αφού αγοραστούν. Ωστόσο, αν θέλουμε να παρατείνουμε λίγο τη διάρκεια ζωής τους, μπορούμε απλά να τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία και να τα βάλουμε μέσα στο ψυγείο, στη ζώνη των λαχανικών.
Που τα χρησιμοποιούμε;
Στα γλυκά, τα φαγητά και τις σαλάτες μας, όπως ήδη αναφέραμε πιο πάνω. Αν θέλουμε, τα ζαχαρώνουμε και στολίζουμε με αυτά τα cup cake μας. Τα επιστρατεύουμε για να γαρνίρουμε το τσάι μας, και φτιάχνουμε με αυτά λικέρ και σιρόπια για τις σπιτικές λεμονάδες ή τα κοκτέιλ μας. Να, εδώ, σας έχω κάποιες μοναδικές συνταγές οι οποίες δεν διαθέτουν μόνο υπέροχη γεύση, αλλά και μοναδική, λουλουδένια εμφάνιση!
Ζελέ με βρώσιμα λουλούδια
Μπισκότα με βρώσιμα λουλούδια
Cordial με τζίντζερ και βρώσιμα λουλούδια
Γρανίτες με κρασί και βρώσιμα λουλούδια
Τα βρώσιμα λουλούδια έχουν θερμίδες;
Λουλούδια είναι! Τι θερμίδες να έχουνε; Δε νομίζω ότι αξίζει καν να μιλήσουμε για τις θερμίδες τους… Ωστόσο, αξίζει να μιλήσουμε για τα θρεπτικά συστατικά τους, αφού πολλά από αυτά, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (κάτι το οποίο μαρτυρούν οι υπέροχες αποχρώσεις τους) πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Τέλος, παρά τα αμέτρητα οφέλη τους, δεν παύουν να αποτελούν μία επικίνδυνη τροφή για όσους υποφέρουν από αλλεργίες.
Πλέον, γνωρίζετε αρκετά για τα βρώσιμα λουλούδια. Θα μπορούσα να πω πως είστε έτοιμοι να τα βάλετε στην κουζίνα σας και να δώσετε χρώμα, γεύση και στιλ στα πιάτα σας.
akispetretzikis.com