Μικέλης Μαφρέδας: Η ελαιοπαραγωγή στα Σπαρτιά την περίοδο του μεσοπολέμου
Στην κοινότητα μας από την εποχή της ενετοκρατίας υπήρχαν πολλά αμπέλια με μεγάλη παραγωγή ιδιαίτερα σταφίδας. Επίσης χαρακτηριστικό των χωριών μας ήταν τα πολλά αλώνια που υπήρχαν.
Από το 1900 περίπου και μετά με προτροπή του κράτους άρχισαν να φυτεύονται ελαιόδεντρα και έτσι σε λίγα χρόνια το ελαιόλαδο έγινε το βασικό προϊόν της περιοχής μας.
Την περίοδο του μεσοπολέμου υπήρχαν στα Σπαρτιά τρία (3) ελαιοτριβεία στην θέση Νιοχώρι (μονολίθαρο) στην θέση Αλωνάκι και στην θέση Καμάρι.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πολύ μεγάλη λαδιά του 1929 το λιτρουβιό στο Καμάρι έκλεισε στις 29 Ιουνίου. Η ζήτηση τεράστια μέσα από το λιτρουβιό πούλησαν λάδι προς 200 δρχ το γαλόνι όταν το μεροκάματο είχε 15 δρχ.
Πολύ μεγάλη λαδιά αναφέρεται επίσης το 1953.
Μικέλης Μαφρέδας
Σπαρτιά