Πως κινούνται οι κρατήσεις, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ατσάρο - Τι δηλώνει για τον αναπτυξιακό
Ο Δημήτρης Ατσάρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 με αφορμή τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος αποκλείει τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα από το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Παράλληλα, ο πρόεδρος μίλησε και για την πορεία των κρατήσεων έως τώρα.
«Παρά την διαβεβαίωση του Υπουργού Ανάπτυξης προς το Δ.Σ της ΣΕΤΚΕ, δυστυχώς το σχέδιο νόμου που έχει πάει προς ψήφιση, αφήνει εκτός όλα τα τουριστικά καταλύματα – κατοικίες – βίλες. Τα ξενοδοχεία είναι περίπου 10χιλ και τα καταλύματα είναι 50χιλ. Η ουσία για εμάς είναι, ότι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μας, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τουριστικής και τοπικής οικονομίας και δεν έχουν ωφεληθεί ουσιαστικά από τίποτα. Ούτε από προγράμματα ενίσχυσης, ούτε από τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση λόγω πανδημίας. Ανέκαθεν υπήρχαν όροι και προϋποθέσεις που απέκλειαν τις επιχειρήσεις μας από αυτή την διαδικασία».
«Αυτός ο νόμος θα μας βοηθούσε, γιατί τα δικά μας καταλύματα όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ποσοστό 85%, καθώς οι προϋποθέσεις ήταν τέτοιες που κάποιος δεν μπορούσε να ενταχθεί. Αυτό λοιπόν σε συνδυασμό με τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του δικού μας κλάδου, αν συμπεριλάβουμε και την ραγδαία ανάπτυξη των καταλυμάτων τύπου Airbnb, ήταν αδήριτη ανάγκη να συμπεριληφθούμε σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσουν να εκκινήσουν και να είναι πιο ανταγωνιστική στην μετά covid εποχή».
«Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών του κλάδου μας, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί προγράμματα που αφορούσαν την ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί υπήρχαν όροι που απέκλειαν την ένταξή τους. Εμείς επανειλημμένως με επιστολές μας έχουμε γνωστοποιήσει στα Υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς, την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων του κλάδου μας, μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων, προκειμένου περισσότεροι να απορροφήσουν τέτοια κονδύλια χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις και να μπορέσουν να περάσουν σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι όποιες αναβαθμίσεις έχουν γίνει έως τώρα στις επιχειρήσεις μας, έχουν γίνει με δικά μας έξοδα».
«Έχω ενημερώσει και το βουλευτή του κο Καππάτο, του έστειλα και μια επιστολή και τηλεφωνικώς του εξήγησα του λόγους τους οποίους ζητάμε να μπούμε στον Αναπτυξιακό Νόμο και ότι ήταν υπόσχεση και διαβεβαίωση του ίδιου του Υπουργού ότι θα ήμασταν μέσα σε αυτά τα προγράμματα. Έπρεπε να υπάρχει μια μέριμνα για τα τουριστικά καταλύματα του δικού μας κλάδου. Δεν είμαστε στο να πάρει ο οποιοσδήποτε, αλλά θα έπρεπε να είμαστε και εμείς. Και όχι μόνο τα ξενοδοχεία. Θα πρέπει να μας δώσουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία για να ανταπεξέλθουμε. Ο Κος Καππάτος μου εξήγησε ότι δεν είναι στην αρμόδια επιτροπή, αλλά θα στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί, γιατί θεωρεί τα αιτήματά μας δίκαια».
Κρατήσεις
«Υπήρχε μια περίοδος στασιμότητας με την έκρηξη της Omicron. Δειλά – δειλά έχει αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι θα βοηθήσει πολύ φέτος, η ένταξη των νέων αγορών – μέσω των νέων πτήσεων – από Παρίσι, Στουτγάρδη…Και με το ενδιαφέρον της κύριας αγοράς μας της Αγγλικής. Βέβαια, τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την μέρα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα αρχίσει να σταθεροποιείται μια κατάσταση και φαίνεται ότι θα είναι μια καλύτερη χρόνιά η φετινή. Αν θα φτάσει τα επίπεδα του 2019, δεν μπορούμε να το ξέρουμε».
«Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι οι πρώτες πτήσεις θα έρθουν τέλη Μαρτίου. Οι αεροπορικές εταιρείες βέβαια, θα δούμε και τι μέτρα θα πάρουν όσο προχωράει η πανδημία. Το θετικό είναι ότι η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται. Υπάρχουν πτήσεις πάλι μέχρι και τον Οκτώβριο. Καλό είναι να υπάρχει αισιοδοξία, αλλά το να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το 2019, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ακόμα και αύριο το πρωί να μην υπήρχε πανδημία, για να μπορέσει να γυρίσει ο καταναλωτής – τουρίστας σε μια κανονικότητα, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα να φτάσουμε στα προ covid επίπεδα».