Δ. Ατσάρος: «Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι τα καταλύματα θα μπουν στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τώρα είμαστε εκτεθειμένοι στους συναδέλφους μας – Υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 12:11

Δ. Ατσάρος: «Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι τα καταλύματα θα μπουν στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τώρα είμαστε εκτεθειμένοι στους συναδέλφους μας – Υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Δημήτρης Ατσάρος τονίζοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. για την ένταξη των καταλυμάτων του κλάδου σε αναπτυξιακά προγράμματα, είναι πλέον γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» που κατατέθηκε στη Βουλή, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών επαγγελμάτων.

Σχετικά ο κ. Ατσάρος ανέφερε: «Υπήρχαν όντως οι διαβεβαιώσεις στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, δυο συναντήσεις είχαμε με τον κ. Γεωργιάδη, για το λόγο ότι όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στην πανδημία αλλά και τα προηγούμενα έτη με την οικονομική κρίση δυστυχώς ήταν δύσκολα τα πράγματα σε επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπεί ο κλάδος μας και που θεωρούμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της Τουριστικής βιομηχανίας. Έως σήμερα δεν έχουν επωφεληθεί, ούτε από τα προγράμματα που έχουν βγει εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης, αλλά και ούτε από τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα με τις συνέπειες της πανδημίας. Ούτε στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο ήμασταν (2010) και ούτε και στα προγράμματα ΕΣΠΑ που είχανε βγει για υφιστάμενες επιχειρήσεις, με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να απασχολούμε τουλάχιστον 2 άτομα προσωπικό για 6 μήνες, αυτό ήταν στα προπροηγούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα προηγούμενα δεν ήμασταν καθόλου μέσα, ήτανε μόνο τα ξενοδοχεία από 3 αστέρια και πάνω. Τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα μας έχουν κατατάξει οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό 80 με 90% των επιχειρήσεων, σ αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν όποια προγράμματα είχανε βγει, γιατί υπήρχαν προϋποθέσεις και όροι που απέκλειαν όλα αυτά τα χρόνια την ένταξη τους».

Όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων στα χρηματοδοτικά προγράμματα αυτού του τύπου και αν υπάρχει κάποιος τρόπος ευελιξίας από την κυβέρνηση στην εφαρμογή τους, ο κ. Ατσάρος απάντησε: «Σαφώς υπάρχουν κάποιοι όροι και κανόνες, και πρέπει να υπάρχουν, από την άλλη όμως το θέμα του αποκλεισμού σε μας έχει να κάνει με το ότι επειδή είμαστε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν λογίζονται ως εργαζόμενοι ακόμα και αν φαίνεται ότι πραγματικά απασχολούνται ως εργαζόμενοι οι του Α΄ βαθμού συγγένειας, ο γονέας, το παιδί, η σύζυγος. Επί της ουσίας όμως στις δικές μας μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ως επί τω πλείστον απασχολείται η οικογένεια. Για 3-5 μήνες, όσο διαρκεί η μικρή τουριστική περίοδος που συνήθως έχουμε γιατί είμαστε εποχικές επιχειρήσεις, απασχολούμε και 1 άτομο προσωπικό. Εδώ θα πρέπει να απασχολούνται δύο άτομα τουλάχιστον για έξι μήνες για να μπορέσει κάποιος να μπει, άρα στο 85% των επιχειρήσεων, ακόμα και αν απασχολούνται ως εργαζόμενοι τα παιδιά μας ,κάποιος γονέας, ο σύζυγος η η σύζυγος, δεν λογίζεται ως εργαζόμενος κι αυτό είναι το παράλογο της υπόθεσης».

Ο κ. Ατσάρος δεν έκρυψε ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας κάποιων επιχειρήσεων του κλάδου, γιατί μένοντας έξω από προγράμματα χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα πάγια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια ,συμπεριλαμβανομένης της ραγδαίας ανάπτυξης των ακινήτων τύπου   Airbnb , δημιουργείται η ανάγκη να συμπεριληφθούν σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να επανεκκινήσουν και να είναι ανταγωνιστικές στην μετά covid εποχή.  

Όλα αυτά όπως είπε τα εξέθεσε και η Ομοσπονδία στην επιστολή που έστειλε, αλλά και τηλεφωνικά ο ίδιος τα μετέφερε στον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Καππάτο, ο οποίος με τη σειρά του όπως τον ενημέρωσε έχει θέσει το θέμα στον αρμόδιο εισηγητή της πλειοψηφίας τον κ Σενετάκη. «Υπάρχουν πιέσεις από όλη την Ελλάδα σ αυτό, γιατί δεν είναι μόνο ότι δεν είμαστε μέσα στον Αναπτυξιακό Νόμο, γενικότερα από όλα τα προγράμματα ήμασταν εκτός. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το οποίο είχε βγει από την Περιφέρεια που είχε φτάσει στο κομμάτι του τουρισμού γενικότερα, δηλαδή φιλοξενίας και εστίασης στο εξωπραγματικό ποσοστό του 74% για να πάρει κάποια επιχείρηση κάποια χρήματα που ήταν επί της ουσίας μη επιστρεπτέα επιδότηση, το σύνολο των συναδέλφων έμεινε εκτός και από τον κλάδο μας και από την εστίαση αλλά και από τα ξενοδοχεία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ήτανε τελείως άδικο και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία θεωρούμε ότι η ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας στο συγκεκριμένη νομοσχέδιο, είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ, γιατί πρόκειται για την μοναδική ευκαιρία της επανάκαμψης και της λειτουργίας τους».

Ο κ. Ατσάρος θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος να διορθωθεί αυτή η αδικία εις βάρος του κλάδου, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αυτή τη στιγμή έχει μπει σε συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ,μέχρι να ψηφιστεί στη βουλή υπάρχει χρόνος και από τη στιγμή που θα αντιληφθούν κυρίως οι βουλευτές της πλειοψηφίας ότι είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να τους συμπεριλάβει.

«Εμείς όπως τόνισε ,δεν ζητούμε να μη συμπεριληφθούν αυτοί που έχουνε μπει, ζητούμε να μπούμε και εμείς μέσα».

Όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την ένταξη των καταλυμάτων του κλάδου σε αναπτυξιακά προγράμματα, σημείωσε ότι είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους συναδέλφους τους, γιατί τους μεταφέρουν τα όσα κομίζουν από τις συναντήσεις που έχουν και τους μεταφέρουν, αυτά που τους είπαν!

Περιμένουν επίσης όπως ανέφερε μετά από συζήτηση και πάλι με τον κ. Γεωργιάδη από το περασμένο Μάρτιο που τους είχε υποσχεθεί ότι θα βγούνε προγράμματα ΕΣΠΑ αναβάθμισης αποκλειστικά για τα καταλύματα του κλάδου και ακόμα περιμένουν μετά από 10 μήνες.

«Μέσα σ αυτή την πανδημία και μέσα σ αυτή την κρίση την οικονομική την οποία έχουμε όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, είναι αδήριτη ανάγκη να μπορέσουμε να μπούμε σε κάποια προγράμματα προκειμένου να ανακάμψουμε. Όλοι οι συνάδελφοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν σ αυτό τον υψηλό ανταγωνισμό ο οποίος υπάρχει με δικά τους έξοδα και βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και αυτό φαίνεται και από τις κριτικές που έχουμε και από τους επισκέπτες μας».

Τέλος ο κ. Ατσάρος για την τουριστική περίοδο του 2022, ανέφερε ότι τα έως τώρα μηνύματα δείχνουν ότι είναι θετικά, κατά την εορταστική περίοδο υπήρχε μία κάμψη λόγω της ευρείας διάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον ,η οποία φρέναρε τις κρατήσεις, όμως αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί και θεωρεί ότι σ αυτό έχουν βοηθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δείχνουν να αποκλιμακώνονται σε κάποιες χώρες. Αναφέρθηκε στην Αγγλική αγορά που είναι από τις πρώτες χώρες που σημειώνεται αποκλιμάκωση της πανδημίας και στην οποία βασίζεται το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς, αλλά και στις νέες αγορές όπως τη Γαλλία και αν όλα πάνε καλά όπως είπε ,θεωρεί ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά την οποία έχει ανάγκη ο τόπος.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250