Τ. Παπαθεοδωρόπουλος: «Διαιωνίζεται μια κατάσταση μίσους και οπαδικής βίας – Χρειάζεται διαπαιδαγώγηση από πολύ μικρή ηλικία»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 09:05

Τ. Παπαθεοδωρόπουλος: «Διαιωνίζεται μια κατάσταση μίσους και οπαδικής βίας – Χρειάζεται διαπαιδαγώγηση από πολύ μικρή ηλικία»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Υπεύθυνος Τομέα Αθλητισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και προπονητής ποδοσφαίρου Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος, για την οπαδική βία με αφορμή το τραγικό γεγονός που συνέβη στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαθεοδωρόπουλος ανέφερε σχετικά : «Δυστυχώς βλέπουμε μια ιστορία να διαιωνίζεται, η κατάσταση μίσους και βίας να υπάρχει από όλες τις ομάδες. Με αφορμή το ποδόσφαιρο όλες οι ομάδες έχουνε κάποια δίκτυα ατόμων, όχι οπαδών ,είναι κάτι πιο βαθύ. Η ίδια η κοινωνία δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα, δεν έχουμε καταφέρει ως κοινωνία να εμποδίσουμε τη νεολαία μας, γιατί δυστυχώς βλέπουμε ότι ο άνθρωπος που έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του 19χρονου είναι κι αυτός ένα νέο παιδί.

Βλέπουμε ότι η ίδια η νεολαία βρίσκεται σε ένα λάθος ενδεχομένως δρόμο, πρέπει να δούμε τι φταίει, θεωρώ ότι είναι βαθύτερο το πρόβλημα και πρέπει να σκύψουμε πάνω σ αυτό από τις μικρές ηλικίες. Πρέπει η εκπαίδευση που δίνουμε στα παιδιά μας ακόμη και από την Α΄ Εκπαίδευση να δημιουργήσει μία άλλη συνθήκη. Η συνθήκη αυτή δεν πρέπει κατά τη δική μου γνώμη να είναι απλά το παιδί να μάθει μόνο γράμματα που είναι πολύ σημαντικό, όμως πρέπει να καλλιεργήσουμε και καλύτερους ανθρώπους.

Πρέπει να ενταχθεί απ πολύ μικρή ηλικία η αθλητική παιδεία, αν θυμάμαι καλά τη 10ετία του 2000 πρέπει να υπήρχε στο Γυμνάσιο ,αυτό όμως πρέπει να έρθει στα παιδιά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, να υπάρξει ένας διαφορετικός προσανατολισμός , του τι είναι φίλαθλος, του τι είναι αθλητισμός. Δυστυχώς έχουμε ταυτίσει τον οπαδισμό με τον φίλαθλο κόσμο, βλέπουμε ότι οι σύνδεσμοι των ομάδων ταυτίζονται με τις ομάδες , ενώ δεν είναι αυτοί οι αγνοί φίλαθλοι των ομάδων, είναι κάποιες οργανώσεις βίαιες τις περισσότερες φορές.

Αυτό εντοπίζεται πάρα πολλά χρόνια και πρέπει να δούμε τι φταίει και επειδή μάλλον και οι πρόεδροι όλων των ομάδων , κυρίως των ΠΑΕ, βάζουνε πλάτη σ αυτούς τους ανθρώπους, το έχει πει πολλές φορές πάρα πολύς κόσμος, δεν είμαι εγώ ο πρώτος που το λέει, εξυπηρετούνται συμφέροντα μέσα από τις οργανώσεις αυτές, τους συνδέσμους των ομάδων, δυστυχώς οι πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ βάζουν πλάτη και πρέπει να σταματήσει αυτό. Η πολιτική ηγεσία όποια κι αν είναι αυτή, μιλάω ως εκπρόσωπος όλου του δημοκρατικού φάσματος, πρέπει να σκύψουμε πάνω σ αυτό το πρόβλημα και να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο και να πούμε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει η συγκάλυψη από όλες τις ΚΑΕ και ΠΑΕ του επαγγελματικού αθλητισμού προς αυτούς τους συνδέσμους. Αν είδατε και τα στοιχεία από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ που πήγε η αστυνομία και έκανε την έρευνα, αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι μέσα σ αυτούς τους συνδέσμους δεν πάνε επειδή αγαπούν την ομάδα τους, πάνε επειδή μισούν τον αντίπαλο τους και αυτό είναι που πρέπει να σταματήσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρέπει να σταματήσουν να υφίστανται όπως υφίστανται αυτή τη στιγμή αυτοί οι σύνδεσμοι.

Ας υπάρχει μια οργάνωση για τους αγνούς φιλάθλους, οι σύνδεσμοι όμως αυτοί έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η λειτουργία τους , πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος να δούμε ποιοι είναι, ποιοι κρύβονται από πίσω, ποιοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί όλων αυτών των επιθέσεων που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορέσουμε πλέον να φτάσουμε στο τέλος του νήματος και να υπάρξει μια λύση σ αυτό το τεράστιο πρόβλημα της οπαδικής βίας».

Στην συνέχεια έγινε αναφορά στην έκταση της αθλητικής βίας στα γήπεδα πανελλαδικά και στα όσα σε περιορισμένο βαθμό έλαβαν χώρα και στην Κεφαλονιά το περασμένο καλοκαίρι κατά την διάρκεια ενός τουρνουά με έναν τραυματία και σε σχολικούς αγώνες στο παρελθόν. «Γι αυτό μιλάω για εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία γιατί βλέπουμε ότι αυτά έχουν συμβεί και σε σχολικούς αγώνες. Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος».

Καλούμενος να σχολιάσει τον ρόλο των γονέων ο κ. Παπαθεοδωρόπουλος με έντονο προβληματισμό σημείωσε: « Δυστυχώς πάμε σε κάτι ακόμα πιο βαθύ από αυτά που ειπώθηκαν νωρίτερα και ξαναλέω ότι πρέπει να σκάψουμε βαθειά για να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση. Υπάρχουν δύο τρόποι αυτή τη στιγμή για να υπάρξει λύση στην οπαδική βία. Η μία είναι άμεσες παρεμβάσεις με κάμερες, με πολύ σκληρό έλεγχο ,με καταγραφή για το ποιοι μπαίνουν. Αυτή είναι η μία λύση και ενδεχομένως η πιο σύντομη, η άλλη λύση είναι να καλλιεργηθεί στο ίδιο το παιδί ,για αυτό λέω ότι είναι ακόμα πιο βαθύ, το οποίο αργότερα θα γίνει γονέας , γιατί ένας γονιός που έχει γαλουχηθεί με ένα μίσος ο ίδιος για την αντίπαλη ομάδα, το περνάει και στο παιδί του. Τα παιδιά δεν βγαίνουν ξαφνικά και λένε ότι εγώ μισώ τον Παναθηναϊκό , τον Ολυμπιακό η τον ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει λόγος να σκοτωνόμαστε και να ερχόμαστε σε διαπληκτισμούς για τίποτα, όχι για τις ομάδες, ούτε για κομματικούς στρατούς ούτε για τίποτα, πρέπει πλέον στην κοινωνία μας να επικρατήσει η λογική και να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να γίνουμε πραγματικά μία σύγχρονη χώρα».

Κλείνοντας ο κ. Παπαθεοδωρόπουλος τόνισε: « Έχουμε 2022 και δεν μπορεί ο αντίπαλος να πάει να επισκεφθεί την ομάδα του σε εκτός έδρας παιχνίδι, είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα, δεν βλέπεις μία οικογένεια να πάει στο γήπεδο και να απολαύσει έναν αγώνα, αυτό πρέπει να επανέλθει. Μπορεί να είναι μια τιμωριτική πολιτική η οποία να σταματήσει τις Ελληνικές ομάδες να είναι στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενδεχομένως; Τα χρήματα είναι πάρα πολλά όπως ξέρουμε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις   στο ποδόσφαιρο και αυτό ενδεχομένως να είναι μια λύση, θεωρώ ότι δεν είναι, όμως ενδεχομένως να είναι και αυτό ,γιατί έχει ακουστεί και αυτό. Τουλάχιστον να πούμε και κάτι το οποίο είναι θετικό μετά από το δυστυχές συμβάν, όλες οι ομάδες, όλοι οι φίλαθλοι έδειξαν ένα χαρακτήρα πολύ υψηλού πολιτισμού, είδαμε στον αγώνα ΑΕΚ-ΑΡΗΣ, στο γκολ της ΑΕΚ το αφιέρωσαν στον αδικοχαμένο νέο, έδειξαν ότι υπάρχει ένας πολιτισμός και από κει πέρα πρέπει να ξεκινήσουμε, να δείξουμε ότι υπάρχει μία βάση και να χτίσουμε σιγά σιγά. Όσον αφορά την πολιτεία , πρέπει να δούμε τα πράγματα απ τη αρχή, δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση, θεωρώ ότι δε διαφοροποιείται από πολλούς αγνούς φιλάθλους αλλά και από πολλές πολιτικές παρατάξεις. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις θωρώ καταλήγουν στο ίδιο σημείο, ότι πρέπει να δούμε το θέμα από την αρχή».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-488399933?si=388f131c7ec248a4b875d8ff06390016&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.  




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250