Η παιδίατρος Βίλυ Γεωργοπούλου εξηγεί τι είναι το σύνδρομο MIS-C – Τι είπε για τον κορωνοϊό, στον Cosmos 96,5
H Διευθύντρια Παιδιατρικής κλινικής του Γενικού νοσοκομείου Αργοστολίου Βίλλυ Γεωργοπούλου, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για το σύνδρομο MIS που εμφανίζεται σε παιδιά μετά την νόσησή τους από κορωνοϊό.
«Όπως όλες οι ιώσεις και η γρίπη, που κάνουν ενδημίες – που υπήρχαν τα χρόνια, πριν τον Covid – προκαλούν επιπλοκές, απλώς επειδή τις γνωρίζαμε δεν ανησυχούσαμε πολύ. Έτσι και ο SARS κάνει το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, που σχετίζεται με την λοίμωξη Covid 19. Ευτυχώς, είναι σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών, όμως σίγουρα είναι ένα βαρύ σύνδρομο, είναι πολυσυστηματικό (πιάνει όλα τα συστήματα), είναι φλεγμονώδες και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να ξεκινήσει με έναν επίμονο πυρετό και με το πέρασμα των ημερών να κάνει γαστρεντερικά προβλήματα και αυτό να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια απλή γαστρεντερίτιδα. Αυτά εμφανίζονται 2 με 10 εβδομάδες μετά τη νόσηση».
«Είναι αυτό που φωνάζουν οι παιδίατροι από την αρχή της πανδημίας: Ότι τα παιδιά μπορεί να μην εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα κατά τη νόσο, αλλά να εμφανίσουν μετά. Ο μηχανισμός του είναι κάτι ανάλογο με την νόσηση ενός ενήλικα και τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσουν. Αν οι γονείς πρέπει να κάνουν κάτι, αυτό είναι να συντηρούν σε καλή κατάσταση το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους».
«Είναι λάθος αυτό που θεσπίστηκε, δηλαδή μετά τις 5 μέρες να γυρνάνε όλοι στις δραστηριότητες τους. Έχουμε πει ότι όσο διαρκεί μια νόσος, άλλο τόσο διαρκεί και η ανάρρωση. Το στομάχι μας πονάει για μια μέρα και θέλουμε 3 μέρες να αναρρώσουμε. Πάντως δεν έχει παρατηρηθεί το σύνδρομο σε παιδιά εμβολιασμένα που μετά μπορεί να νόσησαν. Από τα 101 παιδιά, τα 53 έχουν το σύνδρομο, με επίσημη διάγνωση. Εγώ αυτό που συμβουλεύω πάντα τους γονείς είναι να έχουν καλή υγεία τα παιδιά τους. Αυτό σημαίνει: Δεν τα εκθέτουμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες (κρύου – ζέστης – υγρασίας), καλή διατροφή, καλή ενυδάτωση ακόμα και όταν νοσεί. Το πολύ σημαντικό είναι η ανάρρωση. Τα περισσότερα από τα παιδιά που διαγνώστηκαν με το σύνδρομο, μετά πέρασαν και μια γαστρεντερίτιδα ή μια άλλη λοίμωξη. Πρέπει να αναρρώσουν πλήρως. Πάντα και παντού παίζει ρόλο το ανοσοποιητικό».
«Εμβολιασμός και μάσκα. Πρέπει να υπάρχει ατομική ευθύνη και αυτή είναι που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο σε μια πανδημία. Επίσης, πρέπει σε μια οικογένεια όταν νοσεί ένας να ελέγχονται όλοι και αν ένα παιδί περίπου 2 μήνες μετά την νόσηση εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα , πρέπει να το δει παιδίατρος. Δεν μπορεί να γίνεται ιατρική του google από τους γονείς».
«Το ποσοστό των παιδιών με covid είναι πολύ μεγάλο. Αν κρίνω από αυτά που βλέπω, τα 2/3 των κρουσμάτων αφορούν παιδιά και δυστυχώς έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και βρεφικές ηλικίες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί δεν είναι μόνο το σύνδρομο MIS. Μπορεί να εμφανιστούν και άλλες επιπλοκές κατά τη νόσηση. Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση, ότι θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα δεν έχουμε φύγει από την πανδημία».