Ν. Φαραντούρης για ακρίβεια: «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος χωρίς να ληφθούν τα ενδεδειγμένα δημοσιονομικά και ελεγκτικά μέτρα» - Τι είπε για ενεργειακή κρίση, σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Νικόλαος Φαραντούρης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με έδρα διδασκαλίας με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ζαν Μονέ (Jean Monnet) και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας και Ανταγωνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, για την επανεκκίνηση των ερευνών στο Ιόνιο για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, για την αντίδραση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και την ενεργειακή κρίση.
Για την επανεκκίνηση των ερευνών στο Ιόνιο για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου και την αντίδραση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, πιάνοντας το κουβάρι των εξελίξεων ο κ. Φαραντούρης στάθηκε στο πριν, στο τώρα και στα επόμενα βήματα:
«Πολύ δικαίως αντιδρούν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Η περιοχή του Ιονίου ήταν από τις πρώτες οι οποίες «κληρώθηκαν» για να προχωρήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό έγινε μέσα στο ευρύτερο κλίμα των προηγούμενων χρόνων, της προηγούμενης 10ετίας , ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν κόμβο ενεργειακό ,με δικά της κοιτάσματα, με την εκμετάλλευση δικών της ενεργειακών πόρων, προκειμένου να συμβάλλει αυτό και στην Εθνική οικονομία και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Οτιδήποτε αφορά την εκμετάλλευση των πόρων μας καταρχάς έχει ένα θετικό αποτύπωμα στην οικονομία, όμως θα έλεγα ότι η εξεύρεση αυτών των πόρων και η εκμετάλλευση τους καταρχάς ήρθε πάρα πολύ αργά, σε τελείως άκαιρη περίοδο και επίσης με πενιχρά προσδοκώμενα αποτελέσματα. Συνεπώς δεν θεωρώ εγώ προσωπικά ότι για δυο δράμια πετρέλαιο στην περιοχή του Ιονίου, θα αλλάξει η οικονομική ατζέντα, η ανταγωνιστικότητα της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Όπου υπάρχει κέρδος υπάρχει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον ,στην περίπτωση όμως του Ιονίου, είδαμε ότι κάποιες κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα τα «Ελληνικά Πετρέλαια», κλήθηκαν από τις κυβερνήσεις να πάνε να επιχειρήσουν σε μια περιοχή η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της περίκλειστης περιοχής, με σεισμογενή δραστηριότητα, με χλωρίδα και θαλάσσια πανίδα ιδιαίτερου κάλους, σε μια περιοχή που αντενδείκνυνται τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Ήρθε προεξάρχουσα η «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία είναι μια κρατική εταιρεία διύλισης, μαζί με άλλες εταιρείες στο Δυτικό Πατραϊκό και στη Δυτική Ευρώπη. Πρόσφατα οι εταιρείες αυτές δήλωσαν την αποχώρηση τους, γιατί; Μήπως επειδή υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο με απειλές από την γειτονική Ιταλία, η από χώρες όπως γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο; Όχι φυσικά. Προφανώς στάθμισαν ότι το οικονομικό τους συμφέρον δεν ήταν τέτοιο για να προχωρήσουν περαιτέρω. Επιστρέφουν, αλλά βλέπουμε ότι δεν επιστρέφουν οι διεθνείς κολοσσοί, που προφανώς βλέπουν ότι το αποτέλεσμα δεν αξίζει να σταθμιστεί και να προχωρήσουν, βλέπουμε να επιστρατεύεται πάλι μια κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και φοβούμαι ότι όλη αυτή η επαναδραστηριοποίηση στο Ιόνιο έχει να κάνει και με άλλου είδους πολιτικές σταθμίσεις. Μην ξεχνάτε ότι έρχεται σε μία περίοδο που κλιμακώνεται η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για ολιγωρία σε ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, τον αγωγό EastMed, ζητήματα που έχουν να κάνουν με ευρύτερα διακυβεύματα. Έχουν κατατεθεί στην Βουλή ερωτήσεις για τον ρόλο της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Πρόσφατα έφτασε στην Αθήνα και την Κύπρο το non paper με το οποίο ενημερώθηκαν 3 πρωτεύουσες χωρών της περιοχής, ότι οι Αμερικανοί αίρουν τη στήριξη τους στη δραστηριότητα την ενεργειακή στην ανατολική Μεσόγειο στην κατασκευή του αγωγού EastMed και ασκήθηκε και τεράστια κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για το γεγονός όχι τόσο για το ότι δεν θα προχωρήσει ο EastMed, ενδεχομένως αυτό για κάποιους είναι και πολύ καλό, αλλά για το γεγονός ότι δεν είχε τη διορατικότητα να καταλάβει ότι αίρεται η στήριξη και σε ένα διεθνές έγγραφο αποτυπώνονται εκφράσεις και νομικές διατυπώσεις, τις οποίες θα τις βρούμε μπροστά μας στα ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων και η εκμετάλλευση του υπόγειου μας πλούτου, αποτέλεσε εγκληματική πολιτική διατύπωση για κάποιες κυβερνήσεις πριν από χρόνια και φοβούμαι ότι αυτή τη στιγμή ακριβώς και λόγω της έντασης της κοινής γνώμης για κάποιου είδους ολιγωρίας σε ζητήματα εθνικής σημασίας επαναενεργοποιήθηκε το σενάριο του να πάμε να βρούμε πετρέλαιο. Οι εξορύξεις έχουν να κάνουν με τη ζωή μας, έχουν να κάνουν με τις επόμενες γενιές.
Εάν υπήρχε ένα σοβαρό οικονομικό κίνητρο δεν θάρχονταν διεθνείς εταιρείες να επιχειρήσουν; Η επανενεργοποίηση των ερευνών από επιχειρηματικής σκοπιάς δεν νομίζω ότι καταλείπει κάποιας μεγάλης προσδοκίας. Εάν ψάχνουμε για να ψάχνουμε, είναι ακόμα χειρότερο. Κατ αρχάς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις υποθαλάσσια τι κρύβεται παρά μόνο όταν τρυπήσεις. Αυτή τη στιγμή γίνονται σεισμικές έρευνες, αντλούνται δεδομένα, έτσι ώστε να σταθμίσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες εάν συμφέρει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα.
Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει οικονομικό κίνητρο θα έπρεπε να το υποδεχθούμε μετά βαΐων και κλάδων , η να αντιδράσουμε με το ενδεχόμενο εξορύξεων στην περιοχή μας; Η απάντηση η δική μου η επιστημονική, είναι η δεύτερη. Δεν θα έπρεπε να υποδεχθούμε με ενθουσιασμό μια τέτοια δραστηριότητα ούτε στο νησί μας, ούτε στην περιοχή του Ιονίου. Η Κεφαλονιά βρίσκεται στο σταυροδρόμι της λεγόμενης Τάφρου του Ιονίου. Η Τάφρος του Ιονίου είναι μια περιοχή πολύ ιδιαίτερη. Είναι η περιοχή στην οποία κατευθύνονται τα μεγάλα θηλαστικά που υπάρχουν στη Μεσόγειο ,φάλαινες και ζιφιοί κατευθύνονται προς τα Κήθυρα, αναπαράγονται, είναι κάτι που πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά σοκάρει τους περιβαλλοντολόγους και τους Ωκεανολόγους όταν νιώθουν ότι υπάρχει μια τέτοια έντονη δραστηριότητα επιβλαβής κατά τα άλλα για την θαλάσσια πανίδα , σε μια περιοχή που αναπαράγονται σπάνια θηλαστικά στη Μεσόγειο. Είναι δυνατόν μια ευρείας κλίμακας δραστηριότητα τέτοιου είδους στο βυθό να μην επηρεάζει τόσο ευαίσθητα θηλαστικά; Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι αρμοδιότεροι εμού να το απαντήσουν, αλλά συμπίπτει χρονικά με τραγικές εικόνες που βλέπουμε ,ακριβώς την ίδια περίοδο που επιχειρούν τα «Ελληνικά Πετρέλαια» τις έρευνες. Στην περιοχή της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, πιστεύω ότι είναι αρκετά βεβιασμένο κάποιος να γυρίσει και να πει ότι θα συμβάλλει στην εθνική οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα η εξορυκτική δραστηριότητα. Δεν είναι μόνο ότι φαίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες να μην υπάρχει ισχυρό κίνητρο, δεν ξέρουμε τι θα υπάρχει από κάτω, αλλά βλέπουμε τις ίδιες τις εταιρείες να φεύγουν. Είναι και άλλα πραγματικά δεδομένα τα οποία είναι αδυσώπητα, ο περίκλειστος χώρος, φανταστείτε να γίνει ένα μικρό η μεγάλο ατύχημα, σαν αυτό του κόλπου του Μεξικού, έχουμε νησιά ιδιαίτερου φυσικού κάλους, επουδενί δεν θα θέλαμε να χαρακτηριστούμε ως νησιά υψηλής εξορυκτικής δραστηριότητας, έχουμε νησιά που βρίσκονται στην Ευρασιατική πλάκα, την σεισμική και τεκτονική δραστηριότητα δε χρειάζεται να την αναλύσουμε σ αυτόν εδώ τον τόπο. Η εξορυκτική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί πλέον ,γιατί υπήρχαν επιφυλάξεις στο παρελθόν ,ότι συνδέεται με τεκτονική δραστηριότητα, γι αυτό έχει αποφανθεί η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία μελετώντας δραστηριότητα των τελευταίων 10 ετών στην Αμερική.
Σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή όπως της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο εγκρατείς και λιγότερο ενθουσιώδεις στο ενδεχόμενο εξορύξεων, εμείς οι Κεφαλονίτες που ζούμε σ αυτό τον τόπο , που αγαπάμε αυτό τον τόπο, που γνωρίζουμε την σεισμογενή δραστηριότητα κάθε μέρα, νομίζω ότι ,μπορούμε και εμείς να αξιολογήσουμε τα κόστη και τα οφέλη. Πρέπει να διαμορφώνουμε τις συνθήκες ζωής μας και όχι να τρέχουμε πανικόβλητοι και καταϊδρωμένοι πίσω από αυτές, με αγώνα και διεκδίκηση. Εδώ και τώρα να σταματήσουν οι έρευνες προκειμένου να επέμβουν οι επιστήμονες και να εξηγήσουν το φαινόμενο των νεκρών ζιφιών.»
ο κ. Φαραντούρης ανέφερε ότι τα πολιτικά έχουν σημασία και για την οικονομία και για την οικολογία και για το περιβάλλον. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί φορείς όπως είπε που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο εμπεριέχει τον όρο για καμία επαναπροκύρηξη παραχώρησης από τη οποία έχουν φύγει οι επενδυτές που είχαν προσέλθει στο παρελθόν.
Για την ακρίβεια και την ανατίμηση των προϊόντων ο κ. Φαραντούρης υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο είχε ενημερώσει ότι το φαινόμενο της ακρίβειας δεν θα ήταν παροδικό και η άνοδος των τιμών ενέργειας θα συνέχιζαν αυξητικά και ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα και ότι αυτό το έλεγαν και επιμελητήρια , πανεπιστήμια και πολιτικές δυνάμεις .Χάθηκε όπως είπε πολύτιμος χρόνος χωρίς να ληφθούν τα ενδεδειγμένα δημοσιονομικά και ελεγκτικά μέτρα και σήμερα με την κορύφωση της Ουκρανορωσικής κρίσης τα πράγματα έχουν οξυνθεί. Ακρίβεια υπήρχε και την προηγούμενη χρονιά και μια διορατική πολιτική βλέπει τις προκλήσεις που έρχονται και προσπαθεί να τις συνδιαμορφώσει.
Τέλος για το ενεργειακό ζήτημα, αναφέρθηκε στην ΔΕΗ που δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και στην παρατεταμένη Ρωσοουκρανική κρίση που θα διαιωνίσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τις ψηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες και αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ο οποίος ζήτησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 να γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι στις τηλεπικοινωνίες και δεν του το επέτρεψε η κυβέρνηση παρά του ότι είναι επιλογή της ο κ. Λιανός με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα τα Επιτροπής Ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο τομέα. Το ότι δεν ανοίγει όπως είπε ρουθούνι για το ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε βασικά είδη ανάγκης στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, σημαίνει αισχροκέρδεια, αθέμιτος ανταγωνισμός ,ανεξέλεγκτη αγορά, ελλιπής εποπτεία και ολιγωρία στη λήψη ελεγκτικών μέτρων για την προάσπιση του καταναλωτή. Τόνισε επίσης ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΟΤΕ υποτίθεται ότι έγινε για να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, και έχουμε τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη. Υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, κάποιοι συνεννοούνται και κρατούν ψηλά τις τιμές.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/farantouris-892-2022?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}
,