Παύλος και Λάρα Γερουλάνου: Τι αλλάζει με την είσοδο των Ισπανών στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 20:35

Παύλος και Λάρα Γερουλάνου: Τι αλλάζει με την είσοδο των Ισπανών στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς

Tου Γιώργου Λαμπίρη

Στην προσπάθεια που κατέβαλε η ίδια τα τελευταία χρόνια να θωρακίσει επιχειρηματικά την εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, της οποίας ηγείται ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, αναφέρεται η Λάρα Μπαράζι - Γερουλάνου, μιλώντας στο Capital.gr και σε συνέχεια της απόκτησης του 60% της εταιρείας από τον ισπανικό όμιλο Profand. 

"Είναι πολύ μεγάλη ικανοποίησή για εμένα και ένα βήμα που για πολλά χρόνια με είχε απασχολήσει λόγω της αναστάτωσης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, της εντατικοποίησης των πτωχεύσεων και των συγχωνεύσεων εταιρειών υπό μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα όπως η Avramar. Πρόκειται για εξελίξεις που αύξησαν τη συγκέντρωση στον κλάδο, κάτι που είναι θετικό ως γεγονός, αλλά ταυτόχρονα ανήλθε στην επιφάνεια μία μεγάλη πρόκληση για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν". 

"‘Ηταν επιθυμία μου επί σειρά ετών να καταφέρω να εξασφαλίσω το μέλλον της επιχείρησης και να τη θωρακίσω για τα επόμενα 40 χρόνια", αναφέρει μεταξύ άλλων η κυρία Μπαράζι.

"Πάντρεμα" δραστηριοτήτων με επίκεντρο το ψάρι

Όπως η ίδια λέει, με την πώληση του 60% στον όμιλο Profand η εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς έχει αποκτήσει έναν δυνατό συνέταιρο, μία μεγάλη ισπανική εταιρεία στην ελεύθερη αλιεία με δραστηριότητα στην μεταποίηση και στη διανομή, τομέα στον οποίο διατηρεί μεγάλα κέντρα σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Πρόκειται, όπως αναφέρει, για ένα πάντρεμα δραστηριοτήτων με κοινό τόπο το ψάρι, όπου ένας παίκτης της ελεύθερης αλιείας συμβαδίζει επιχειρηματικά με έναν άλλον της ιχθυοκαλλιέργειας.

Αγορά-στόχος η Αμερική

"Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία μας ανοίγει πολλές πόρτες τόσο στη μεταποίηση όσο και σε νέες αγορές όπως η Αμερική, όπου είχαμε περιορισμένη παρουσία, και είναι μία αγορά που χρειάζεται όγκο πωλήσεων, δεδομένου ότι είναι μεγάλες οι αποστάσεις και υψηλό το μεταφορικό κόστος", συμπληρώνει. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν αγορά-στόχο για τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, με την κυρία Μπαράζι να αναφέρει ότι η Profand διατηρεί επί αμερικανικού εδάφους τρεις εταιρείες εισαγωγής και διανομής, γεγονός που δίνει ένα άμεσο πάτημα εκεί για την εταιρεία, της οποίας είναι επικεφαλής.

Ενισχύεται το ποσοστό Λάρας και Παύλου Γερουλάνου

Ταυτόχρονα, με την κίνηση απόκτησης του 60% των μετοχών της εταιρείας από την Profand, ο Παύλος και η Λάρα Γερουλάνου ενίσχυσαν το ποσοστό τους στο 40%. Το ποσοστό που εξαγόρασε ο ισπανικός όμιλος ανήκε σε μέλη του ευρύτερου περιβάλλοντος της οικογένειας Γερουλάνου. 

"Το Grupo Profand αναζητούσε έναν καλό παίκτη για να εισέλθει στην ιχθυοκαλλιέργεια, ενώ διατηρεί ενδιαφέρον εκτός από το λαυράκι και την τσιπούρα και για άλλα είδη ψαριών όπως η πέστροφα και ο σολωμός. Τα συγκεκριμένα δύο είδη ψαριών είναι από αυτά που πιθανότατα θα μας απασχολήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα".

Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς: Άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ το 2021

Σε ό,τι αφορά την πορεία των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, εντός του 2021 η πορεία τους ήταν ανοδική με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ -32,6 εκατ. ευρώ το 2020- με αύξηση και των κερδών, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της εταιρείας, μετά από ένα δυσχερές 2020 κατά το οποίο ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας επηρεάστηκε σημαντικά από την παύση λειτουργίας του HoReCa. "Και το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά με αυξημένα έξοδα λειτουργίας, ωστόσο ελπίζω ότι εισερχόμαστε σταδιακά σε κανονικό ρυθμό σε ό,τι αφορά τις αγορές, καθώς ευελπιστούμε ότι η κατανάλωση θα επανέλθει στα πρo Covid-19 επίπεδα". 

To Grupo Profand, σύμφωνα με τη Λάρα Μπαράζι - Γερουλάνου, καταγράφει κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, διατηρώντας αλιευτική δραστηριότητα σε Νότια και Βόρεια Αμερική, Ινδία, Αφρική και Ισπανία.

capital.gr




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250