Δ. Καππάτος στον COSMOS 96,5: Απελπιστικά λίγες οι κακοποιήσεις ζώων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 21:54

Δ. Καππάτος στον COSMOS 96,5: Απελπιστικά λίγες οι κακοποιήσεις ζώων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοϊζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο εκπρόσωπος του συλλόγου ζωόφιλων του Δήμου Κεφαλονιάς «ΝΤΟΡΙΣ», Διονύσης Καππάτος.

Ο κ, Καππάτος , ξεκινώντας σχολίασε την στάση κάποιων απέναντι στους ζωόφιλους. «Έχουμε φτάσει στην εξής γραφικότητα, κάποιος ο οποίος έχει ευαισθητοποιηθεί  και θέλει να φροντίζει με διάφορους τρόπους , να χαρακτηρίζεται από μια σειρά από γραφίδες στο διαδίκτυο και όχι μόνο, ως γραφικός, η και πολλές φορές μισάνθρωπος. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αγάπη πρέπει να ναι προς όλα τα ζώα , όλοι έχουμε δικαίωμα κατοίκησης αυτού του πλανήτη, αυτό δεν έχει καταλάβει μερίδα του ανθρώπινου γένους. Όταν θα καταλάβουμε , πολύ απλά,  τα 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα  που υπολογίζονται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη θα εξαλειφθούν. Και γι αυτό οι Ολλανδοί με τις Φιλοζωικές τους οργανώσεις, που έχουνε μια καταπληκτική φιλοζωική άποψη και κουλτούρα, πρότειναν και καθιέρωσαν την 4η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων,  σε αντιστοίχιση με τις 4 Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων . »

Για τον νέο νόμο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς , ο κ. Καππάτος ανέφερε ότι όσον αφορά την αποτροπή  της κακοποίησης των ζώων , είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία κάποιων  και θεωρεί ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να επιτευχθεί αυτό. « Και αυτοί που είναι επιφορτισμένοι για να εφαρμόσουν  την καινούργια νομοθεσία, καλά καλά δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι γράφει. Όταν μια καινούργια νομοθεσία βγαίνει για 50 μέρες σε διαβούλευση  γιατί υπήρχαν ενστάσεις από ομάδες συμφερόντων που δεν συμφωνούσαν σε κάποια άρθρα και αμέσως ψηφίστηκε και πέρασε και αυτό μαζί με τόσες άλλες νομοθεσίες , αυτή είναι η πραγματικότητα έχοντας την εμπειρία της εφαρμογής του αντίστοιχου προηγούμενου νόμου. Θα χρειαστεί πάρα πολύς καιρός για να αποκωδικοποιηθεί το σύνολο της νομοθεσίας , γιατί είναι πολύπλοκο και δαιδαλώδες. Θα αργήσουμε να δούμε την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, εκτός και αν υπάρχει κάτι εξόφθαλμο, κάποια σύλληψη  που εκεί δεν χωράει κάλυψη από κανέναν. 

Το ζήτημα είναι ότι αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια με αυτόφωρες διαδικασίες , το ποσοστό τους είναι απελπιστικά μικρό σε σχέση με τις κακοποιήσεις που γίνονται. Το ζήτημα είναι να σταματήσουμε, να πιάσουμε αυτές τις κακοποιήσεις. 

Γίνεται σωρεία «εγκλημάτων» που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας  και αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με μια μαγική διαδικασία θάβονται . Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπομονετικοί  για να δούμε την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Ευχή μου είναι να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτή η νομοθεσία, με την έννοια να μην υπάρξουν περιστατικά κακοποίησης και αυτοί που είναι επιφορτισμένοι να την τρέξουν ,να πράξουν τα δέοντα. Θα το δούμε. »  

Όσον αφορά τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων στην Κεφαλονιά, ανέφερε ότι σε όλο το νησί υπάρχουν περιστατικά , απλά σε κάποιες περιοχές είναι περισσότερα και σε κάποιες λιγότερα. Σε επίπεδο νησιού όμως είναι καλά και ελεγχόμενα τα πράγματα και αν λυθεί και το πρόβλημα της προσωρινής φιλοξενίας των ζώων θα γινόντουσαν  ακόμα  καλύτερα. « Ευελπιστώ τώρα που θα επανέλθουμε στην κανονικότητα μας και θα ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις κανονικά θα διευκολυνθεί και το κομμάτι της υιοθεσίας ζώων από το καταφύγιο.»

Αναφέρθηκε στην νέα νομοθεσία, στο  ότι δίνει έμφαση στην πάταξη και όχι στην πρόληψη και ενώ επιβάλλει τα αδέσποτα να φιλοξενούνται σε καταφύγια, βάζει ένα σωρό όρους στη λειτουργία των καταφυγίων που ελάχιστες δομές στην Ελλάδα έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν και να συντηρήσουν καταφύγια με τους όρους αυτούς. «Είναι μια νομοθεσία που το ένα άρθρο ακυρώνει το άλλο. Έχουμε φτάσει στο νησί το δικό μας, είναι 3 πλέον δήμοι  και ο τρόπος που προσπαθούμε  από κοινού να διαχειριστούμε το ζήτημα είναι αδύνατος, σε επίπεδο συνεννόησης, σε επίπεδο οικονομικό, αδύνατος σε επίπεδο προγραμματισμού. ‘Όλοι θέλουμε να βρούμε μία λύση, αλλά  εκεί που βρίσκουμε μία λύση που μπορεί να εφαρμοστεί, μπαίνει η νομοθεσία και σε στοπάρει. Και έχουμε αυτό το φαύλο κύκλο και περιμένουμε τους τουρίστες  που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι από μας, να ενισχύσουν το καταφύγιο»

Για τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων που έλαβαν χώρα στον Δήμο Ληξουρίου και τώρα στον Δήμο Σάμης, είπε ότι από την πάταξη πρέπει να επιχειρείται η πρόληψη και είχαν προτείνει την δημιουργία ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου με όλες τις αρμοδιότητες και σε συνεργασία με τον εθελοντισμό να κάνανε σε τακτικά χρονικά διαστήματα επισκέψεις σε όλο το νησί, να ενημερώνουν του κατόχους των ζώων για την στείρωση και με την συνδρομή των εθελοντών που υπάρχουν και που έτρεξαν τις στειρώσεις σε Ιθάκη Ληξούρι και τώρα στη Σάμη. « Αν είχε τρέξει τότε αυτό από το 2010 που το συζητάγαμε , τώρα θα ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο το νησί μας. Καταλαβαίνω ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, όπως καταλαβαίνω ότι και  αυτό το εγχείρημα της στείρωσης  με τον τρόπο με το οποίο γίνεται με στόχευση τα γατιά, γιατί τα σκυλιά θέλουν άλλη μεταχείριση και αντιμετώπιση, είναι πάρα πολύ θετικό και βοηθάει. Δεν είναι όμως η λύση που ψάχνουμε εμείς στο ζήτημα. Το ζήτημα είναι να μπορέσει να υπάρξει μια κινητοποίηση σε άλλο επίπεδο, πρώτα ενημέρωσης, πόρτα πόρτα και μετά με τη συνδρομή των εθελοντών σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να έχει λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα στο νησί μας. »

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις ανάγκες του καταφυγίου που έχει τεράστιες ανάγκες όσον αφορά τη  τροφή τν ζώων , αναφέρθηκε στην συμπαράσταση των συμπολιτών μας στο μέτρο του δυνατού  και τους ευχαρίστησε δημόσια έκανε έκκληση για την στήριξη του καταφυγίου και εξέφρασε την ελπίδα στο άμεσο μέλλον με την συνδρομή των φορέων  να αποσυμφορηθεί η δομή και να χρηματοδοτηθεί η καινούργια για να ξεκινήσουν τα έργα.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250