Υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα: Έως και 14% των πρόωρων θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Παγκόσμια μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόωρη θνησιμότητα που συνδέεται με την κατανάλωση υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων.
Ολοένα και αυξάνονται οι πρόωροι θάνατοι λόγω της κατανάλωσης υπερ – επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια μελέτη.
Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες πρόωροι θάνατοι ανθρώπων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κάθε χρόνο εάν περιορίζαμε την κατανάλωση υπερ – επεξεργασμένων τροφίμων. Ειδικά, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ σοβαρό, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine και αποτελεί «καμπανάκι» για λήψη μέτρων κατά της κατανάλωσης υπερ – επεξεργασμένων τροφίμων ανέλυσε δεδομένα διατροφής και θνησιμότητας από οκτώ χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες).
Αν και προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου αντί για τα διατροφικά πρότυπα, η παρούσα μελέτη μοντελοποίησε δεδομένα από εθνικά αντιπροσωπευτικές διατροφικές έρευνες και δεδομένα θνησιμότητας από οκτώ χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) για να συνδέσει τα διατροφικά πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψιν την έκταση και τον σκοπό της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων, με θανάτους από όλες τις αιτίες.
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Eduardo Augusto Fernandes Nilson, DSc, από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz (Fiocruz), Βραζιλία, αναφέρει: «Τα UPFs επηρεάζουν την υγεία πέρα από τις επιπτώσεις της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε συστατικά όπως νάτριο, trans λιπαρά και ζάχαρη λόγω των αλλαγών που υπόκεινται τα τρόφιμα κατά τη βιομηχανική επεξεργασία και τη χρήση τεχνητών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων χρωστικών, τεχνητών αρωμάτων και γλυκαντικών, γαλακτωματοποιητών και πολλών άλλων προσθέτων και βοηθημάτων επεξεργασίας, επομένως η αξιολόγηση των θανάτων από όλες τις αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση UPFs επιτρέπει μια συνολική εκτίμηση της επίδρασης της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων στην υγεία».
Ο Δρ. Nilson εξηγεί: «Αρχικά εκτιμήσαμε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ του διατροφικού μεριδίου των UPFs και της θνησιμότητας από κάθε αιτία, έτσι ώστε κάθε αύξηση 10% στη συμμετοχή των UPFs στη διατροφή να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία κατά 3%.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους σχετικούς κινδύνους και τα δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων για όλες τις χώρες (που κυμαίνονται από 15% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας στην Κολομβία έως πάνω από 50% των θερμίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες), δημιουργήσαμε ένα μοντέλο που εκτίμησε ότι το ποσοστό των πρόωρων θανάτων από κάθε αιτία που μπορούν να προληφθούν λόγω της κατανάλωσης UPFs μπορεί να κυμαίνεται από 4% σε χώρες με χαμηλότερη κατανάλωση UPFs έως σχεδόν 14% σε χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση UPFs. Για παράδειγμα, το 2018, 124.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονταν στην κατανάλωση UPFs στις Ηνωμένες Πολιτείες».