Η Διευθύντρια του ειδικού Δημοτικού στον COSMOS 96,5 : Ένα χαμόγελο των παιδιών μας κάνει να ξεχάσουμε κάθε τι κακό

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 12:26

Η Διευθύντρια του ειδικού Δημοτικού στον COSMOS 96,5 : Ένα χαμόγελο των παιδιών μας κάνει να ξεχάσουμε κάθε τι κακό

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοϊζο & Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε  η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Περατάτων Ράνια Φραγκισκάτου  με αφορμή την μεταφορά του σχολείου στο κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο Αργοστόλι

  • Η προσπάθεια μεταφοράς ξεκίνησε από το 2015

Αυξανόταν σταδιακά τόσο ο αριθμός των μαθητών, όσο και η βαρύτητα των περιστατικών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα Περατάτα  τα οποία ήταν η πρώτη Δομή Ειδικής Αγωγής  πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μην καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Θέλαμε ένα χώρο μέσα στον ιστό της πόλης, κοντά σε δομή Υγείας γιατί έχουμε παιδάκια με προβλήματα υγείας, κοντά σε ένα Γενικό σχολείο για να υπάρχει συνεργασία.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε με τα παιδάκια να κάνουμε βιοτικό μάθημα, κάτι που θα βοηθήσει την κοινωνική τους αλληλεπίδραση και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση. Και ο κόσμος θα δει  ότι μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά είναι πάνω απ όλα παιδιά και θα μάθει να αποδέχεται πολύ περισσότερο τη διαφορετικότητα.”

  • Η κ. Φραγκισκάτου αναφέρθηκε στα παιδιά που φιλοξενεί το Ειδικό Σχολείο:

« Έχουμε παιδάκια με νοητική υστέρηση , με σύνδρομο  Down , έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό 60% παιδιών διαγνωσμένα στο φάσμα του αυτισμού.

Έχουμε παιδάκια μη λειτουργικά και παιδάκια πολύ λειτουργικά.

Ο  στόχος είναι η εκπαίδευση με βάση τις δυνατότητες ,τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους.

Καταρτίζεται πρόγραμμα, το οποίο αν και θα έπρεπε να δουλεύεται εξατομικευμένα στο κάθε παιδάκι, δεν έχουμε  τη δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού  και αυτό είναι πανελλήνιο φαινόμενο στα Ειδικά Σχολεία.

Το πρόγραμμα δουλεύεται κατά ομάδες. Έχουμε τμήματα από 3 παιδιά  έως και 6 με βάση το επίπεδο τους.»

  • Σχετικά με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού :

« Το προσωπικό μιας Ειδικής Δομής απαρτίζεται από το Εκπαιδευτικό προσωπικό τους Δασκάλους, το Ειδικό Επιστημονικό προσωπικό , Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Λογοθεραπεύτρια,  Εργοθεραπεύτρια και από το Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό, που μπορεί να σταθεί μέσα στην τάξη και να βοηθήσει τον Εκπαιδευτικό να καλύψει τις ανάγκες του τμήματος.

Στο σχολείο μας από Εκπαιδευτικούς είμαστε καλυμμένοι, από Ειδικό Επιστημονικό προσωπικό, έχουμε Ψυχολόγο ,Κοινωνική Λειτουργό και μία Λογοθεραπεύτρια , η οποία θα πρέπει να καλύψει με τις 24 ώρες που είναι το ωράριο της τις ανάγκες 26 μαθητών.

Το Ειδικό Επιστημονικό προσωπικό είναι σε συνδιάθεση με το Ειδικό Νηπιαγωγείο  και τα νηπιάκια έχουν ακόμα περισσότερη ανάγκη.

Από  Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό δε,  από 3 άτομα, έχουμε μόνο 1 από την αρχή της χρονιάς να καλύψει τα 20 παιδιά του Ειδικού Δημοτικού. Η στήριξη της πολιτείας δεν αυτή που θα έπρεπε.»

Τόνισε της προσπάθειες που καταβάλλει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση  για να αναβαθμιστεί σε 4θέσιο το σχολείο  που λειτουργικά δουλεύει ως 5θέσιο  και από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αγγελόπουλο και από τον κ. Κοκκόση  Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιά και Ιθάκης οι οποίες όμως δεν έχουν ευοδωθεί.

Το Ειδικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο καλύπτουν όλο τον Νομό και το μείζον θέμα όπως τόνισε η κ. Φραγκισκάτου είναι η εκπαίδευση και όχι η φύλαξη.

«Υπήρχε ο φόβος του στιγματισμού, όμως θέλω να πιστεύω ότι με την  μεταφορά του Σχολείου στο Αργοστόλι αυτός ο φόβος θα αρχίσει να εξανεμίζεται. Είναι αρκετά παιδιά για την Δομή  που οι γονείς τους για διάφορους λόγους δεν τα φέρνουν. Ο λόγος που προφασίζονται με βάση την εμπειρία μου είναι ,το πώς θα κοινωνικοποιηθεί το παιδί μου στο Ειδικό Σχολείο. Το παιδί δεν κοινωνικοποιείται μόνο στις 5 ώρες που θα καθίσει στο Σχολείο, κοινωνικοποιείται και το απόγευμα. Δεν είναι δικαιολογία για να μένει ένα παιδάκι στο Γενικό Σχολείο που δεν μπορεί να βοηθηθεί ουσιαστικά. Οι γονείς όλων των μαθητών μας είναι πάρα πολύ συνεργάσιμοι και υπάρχει και η φιλοσοφία του Σχολείου  που δεν ωραιοποιεί καμία κατάσταση , αλλά και ούτε την κάνει χάλια. Μιλάμε όπως πρέπει να μιλάμε.»

Η κ. φραγκισκάτου ενημέρωσε  ότι  βρίσκεται σε τελικό στάδιο η ίδρυση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου  Κεφαλονιάς  που θα δώσει την δυνατότητα στους γονείς να διεκδικήσουν περισσότερα για τα παιδιά τους, όπως ένα κέντρο απασχόλησης για τα παιδιά τους, παρόμοιο με αυτό του «Υπερίωνα» στο Ληξούρι , στο οποίο γίνεται εξαιρετική δουλειά, το κολυμβητήριο τους κ.λπ. 

Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των παιδιών που γίνεται με στόχευση στα ενδιαφέροντα των παιδιών και  πάντα σε συνεργασία με τους γονείς.

Επιχειρώντας την συναισθηματική προσέγγιση ενός Εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής, η κ. Φραγκισκάτου στάθηκε στην ύψιστη αμοιβή του χαμόγελου, της αγκαλιάς και της εκπεφρασμένης αγάπης  ενός τέτοιου παιδιού.

«Νιώθεις πάντα ότι κάνεις κάτι. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες , γιατί καμιά φορά δημιουργούνται δύσκολες συνθήκες που επιδεινώνονται από την έλλειψη προσωπικού και μπορεί να βγει μια κούραση, είμαστε άνθρωποι, αλλά αυτά τα παιδιά, ένας τους χαμόγελο, σε κάνει να ξεχάσεις το κάθε τι «κακό». Και μόνο η αγάπη που μας δείχνουν, το χαμόγελο τους και μόνο η αγκαλιά, είναι τα πάντα.»

 «Αναφέρθηκε στην επιθυμία της από την ίδρυση του σχολείου το 2004 να εργασθεί ως Εκπαιδευτικός σε αυτό: «Όταν πρωτοδημιουργήθηκε το Ειδικό Σχολείο στα Περατάτα  τον Φεβρουάριο του 2004, είχα ζητήσει να εργασθώ ως Εκπαιδευτικός.

Τον εαυτό μου τον θεωρώ πρώτα ως Εκπαιδευτικό και μετά ως Διευθύντρια.

Τοποθετήθηκα ως Προϊσταμένη τότε, ήταν2θέσιο. Παραλάβαμε ένα Σχολείο με 4 τοίχους, βάλαμε την ψυχή μας, και οι 3 τότε εκπαιδευτικοί, ως ομάδα και αν έχουμε και σήμερα καλά αποτελέσματα είναι επειδή λειτουργούμε ως ομάδα και αγαπούμε αυτό που κάνουμε.

Δεν θα άλλαζα αυτή τη δουλειά με τίποτα. Είναι δύσκολη, αλλά με ηρεμεί το γεγονός ότι μπαίνω στην τάξη, κάνω μάθημα στα παιδιά και αποφορτίζομαι  από την ανούσια γραφειοκρατία που μας έχει δυσκολέψει πάρα πολύ τα τελευταία 1-2 χρόνια τους Διευθυντές και στα Γενικά Σχολεία»

Όσον αφορά την προσαρμογή των παιδιών στον νέο τους χώρο ,κατέθεσε: « Γενικά η προσαρμογή τους ήτανε  πολύ πιο εύκολη απ ότι το φανταζόμαστε κι εμείς, τους άρεσε, όλα τα παιδιά εξέφρασαν με το δικό τους τρόπο το καθένα τη χαρά του για το νέο χώρο, βέβαια τα είχαμε προετοιμάσει και μείς.

Γενικά υπάρχει ένας ενθουσιασμός και από το προσωπικό του Σχολείου και από τους μαθητές. Οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες ,το μόνο που θα χρειαστούμε είναι περισσότερο χώρο.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον κ. Μαρτίνη  τον Διοικητή του Νοσοκομείου για την παραχώρηση αυτού του χώρου, όσο και στην Δημοτική Αρχή, στον Δήμαρχο θεόφιλο  Μιχαλάτο  και το Δημοτικό Συμβούλιο , γιατί πραγματικά έγινε ένα τεράστιο βήμα προς το καλό των παιδιών και αυτό οφείλεται στην δική τους γνώμη και στην δική τους συμπαράσταση, σε όλα ότι κάνουμε.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

 




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250