Βικτώρια Αλεξανδράτου στον COSMOS 96,5 : "Το μόνο 100% πράσινο νησί της Ελλάδας η Κεφαλονιά"
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Επιχειρηματίας , Μηχανικός και ιδιοκτήτρια της WRE Ελλάς, Βικτώρια Αλεξανδράτου με αφορμή την ενεργειακή κρίση.
Η κ. Αλεξανδράτου αναφέρθηκε στην εταιρεία της (από τις πρώτες 5 στην Ελλάδα) με την οποία όπως ανέφερε έχει αναπτύξει από το 1997 έξι έργα εκ των οποίων τα 4 είναι μικρά αιολικά πάρκα σε Πελοπόννησο, Κω, Κρήτη και Εύβοια και στην Κερατέα ένα μικρό ερευνητικό αιολικό πάρκο.
« Στην Κεφαλονιά δεν είχα ποτέ δραστηριότητα και ούτε προβλέπεται να έχω .
Η Κεφαλονιά για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, είναι το μόνο νησί των Ιονίων Νήσων που έχει αιολικά Πάρκα και δεν έχει κάποια αιολικά, αλλά 120 MW αιολικά πάρκα.
Αυτό σημαίνει ότι το νησί καταναλώνει όλη την δική του ενέργεια από πράσινη, είναι ένα πράσινο νησί, που είναι καιρός οι ειδικοί του Δήμου και της Περιφέρειας να το προβάλλουν τουριστικά προς τα έξω, διότι είναι το μόνο πράσινο νησί της Ελλάδος 100% , παρά το γεγονός ότι είναι διασυνδεδεμένο.
Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει όλες του τις ανάγκες και εξάγει 1μιση φορά προς τα έξω, δηλαδή καλύπτει και τις ανάγκες των όμορων, της Ζακύνθου, της Ιθάκης και της Λευκάδος εν μέρει.
- Πως γίνεται η κατανομή των χρημάτων από τις ΑΠΕ
Στην Κεφαλονιά το 3% από τα μικτά έσοδα πηγαίνει στο Δήμο και στους κατοίκους , το 1% της παραγωγής πηγαίνει κατ ευθείαν στα τιμολόγια των Κοινοτήτων που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα , το 0,3% πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο και το 1,7% πηγαίνει στους Δήμους.
Στην Κεφαλονιά αυτά τα 120 MW, παράγουν 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο , από αυτό , το 3% που είναι περίπου 1 εκατομμύριο με τους 3 Δήμους να παίρνουν τις 600.000 εκ των οποίων οι 300.000 πάνε στις Κοινότητες που πηγαίνει κατ ευθείαν στα τιμολόγια τους.
Στην Κεφαλονιά, όφελος στο τιμολόγιο , δηλαδή φθηνότερο ρεύμα, που αυτή τη στιγμή είναι απολύτως κρίσιμο, έχουν μόνο οι Κοινότητες που εντός των ορίων τους λειτουργούν τα αιολικά πάρκα.»
Η κ. Αλεξανδράτου πρότεινε σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις: « Θα μπορούσαν αυτό το 1,7% , ακόμη και το 0,3% που πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο και στους Δήμους, για αυτή την χρονική περίοδο που είναι τα πράγματα τόσο δύσκολα, να το επιμερίσουν σε όλους τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Μιλάμε για 700.000 ευρώ.
Δεν έχει ειπωθεί ποτέ αυτή η ιδέα, ο Βουλευτής και οι Δήμαρχοι θα μπορούσαν να το ζητήσουν από τον Υπουργό και εγώ με τη σειρά μου, θα μπορούσα να εισηγηθώ όσο μου περνάει υπέρ αυτής της ρύθμισης και να βοηθήσω μαζί με τον εκλεκτό μας βουλευτή που είναι και νομικός και κατέχει τα θέματα πάρα πολύ καλά, να γραφτεί μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση.
Σκέφτομαι ότι αντί να ευνοούνται μόνο οι συγκεκριμένες Κοινότητες , να ευνοείται όλη η Κεφαλονιά. Πολλώ δε μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς ότι από όλη την Περιφέρεια μόνο η Κεφαλονιά παράγει.»
Εξήγησε στην συνέχεια ότι το καθεστώς που επικρατεί στην Ελλάδα με το 3% δεν επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Έκανε σαφές ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος άρχισε να σκαρφαλώνει από το 2001 και μετά και δεν έχει να κάνει με την λειτουργία των αιολικών πάρκων γιατί τα αιολικά είναι αυτά που μόνο κατά το 2001 εξοικονόμησαν 2μιση δις ευρώ απ αυτά που θα πληρώναμε αν δεν είχαμε τα 4.550 MW στην Ελλάδα.
Η παραγόμενη ενέργεια από τα αιολικά πάρκα σημείωσε, είναι 4 φορές φθηνότερη από την παραγωγή με φυσικό αέριο.
- Στο όρια του το δίκτυο
Όσον αφορά τη λειτουργία φωτοβολταικών στην Κεφαλονιά η κ. Αλεξανδράτου ενημέρωσε ότι έχει λίγη ενέργεια σε σχέση με την παραγόμενη ενέργεια των αιολικών πάρκων και τόνισε ότι η Κεφαλονιά δεν έχει άλλη χωρητικότητα στο υποθαλάσσιο καλώδιο για να μεταφέρει άλλη ηλεκτρική ενέργεια και γι αυτό έχει προγραμματιστεί από τον ΑΔΜΗΕ να κατασκευαστεί καινούργιο.
Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κατασκευαστεί κανένα άλλο έργο ηλεκτρικής ενέργειας.
- Φωτοβολταϊκά στη στέγη
Αναφέρθηκε επίσης στο net metering , το μέλλον των τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς δεν απαιτεί επιδοτήσεις από το κράτος, ούτε δεσμεύσεις από καμία πλευρά.
Μπορεί εν ολίγοις να βάλλει κάποιος φωτοβολταικά στη στέγη του και να καταναλώνει την παραγόμενη ενέργεια ως αυτοπαραγωγός.
Όμως επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επιτρέπει να γίνει net metering στην Κεφαλονιά λόγω της ήδη μεγάλης παραγωγής ρεύματος που διοχετεύεται από το υποθαλάσσιο καλώδιο στην υπόλοιπη Ελλάδα. « Αυτό πρέπει άμεσα να αλλάξει. Πρέπει να γίνουν πολιτικές ενέργειες είτε από την Περιφέρεια είτε από τους Δήμους, ώστε να αποδεσμευτεί αυτή η ενέργεια που θα βάλλουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους. Είναι υπερβολική αυτή η απαγόρευση που υπάρχει. » επεσήμανε.
Για το πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθούν μέθοδοι αυτάρκειας της χώρας η κ. Αλεξανδράτου σημείωσε:
« Κατ αρχήν είναι μεγάλη βλακεία να είμαστε στην Ελλάδα και να (μην) μπορούμε να είμαστε αυτόνομοι κατά 75 με 80% με ανανεώσιμες πηγές.
Ηδη από το 1984, υπήρξε μελέτη που έγινε για το νησί της Κύθνου από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αποδείχτηκε περίτρανα ότι το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείτο σε κείνο το μικρό νησί, με μία ανεμογεννήτρια καλύπτονταν.
Η Ελλάδα είναι τόσο προνομιακή κι ευλογημένη έχοντας αέρα και ήλιο, που θα μπορούσε τα ¾ της απαιτούμενης ενέργειας να τα παράγει αυτόνομα από ανανεώσιμες πηγές.
Όμως κάποιοι κοιτάνε πως θα επωφεληθούνε και να βάλλουν εναντίον των ΑΠΕ και είναι σαν να κόβουν το κλαδί που κάθονται.
Από την εμπειρία που έχω των 25 χρόνων που έχω στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα , που έχω να κάνω με πολλές Κοινότητες και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην πολιτική και γενικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι όσοι προσπάθησαν να σταματήσουν το έργο , είχανε προσωπικό όφελος.»
Για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, και δη στα αιολικά πάρκα εξήγησε ότι τον έλεγχο της εφαρμογής των αυστηρών όρων που υφίστανται τον έχει η Πολιτεία και γίνονται περιβαλλοντικές ζημιές γιατί πολλάκις δεν συντηρούνται τα έργα επαρκώς και κυρίως η οδοποιία.
Αναφέρθηκε στο όρος Αγία Δυνατή, που υπάρχουν κάποια «τεχνικά» ζητήματα στο δρόμο, όπως, φρεάτια, τα οποία είναι βουλωμένα.
- Για τις αντιδράσεις & τα υπερκέρδη των παραγωγών
"Για τους θορύβους που παράγουν δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, γιατί έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες και στη βόρειο Ευρώπη οι ανεμογεννήτριες είναι πολύ πιο κοντά στα σπίτια.»
Για την επικρατούσα κατάσταση σχολίασε: «Εδώ χανόμαστε, αυτό που έρχεται είναι μια καταστροφή που πέφτει στους ανθρώπους, θα καταστραφεί η οικονομία. Γίνεται προσπάθεια από όλες τις μεριές. Φτάσαμε να έχουμε τόσο ακριβή ενέργεια, γιατί την κάναμε χρηματιστηριακό προϊόν, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι χρηματιστηριακό προϊόν ,υπόκειται στην αισχροκέρδεια.
Πηγαίνει ο Πρωθυπουργός για να το μαζέψει στην Ευρώπη και τους λέει σας παρακαλώ , θέλουμε να βάλουμε ένα πλαφόν τουλάχιστον και δεν γίνεται δεκτό το αίτημα.
Δεν μπορείς το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό να το κάνεις χρηματιστηριακό προϊόν.
Θα προσπαθούνε οι εταιρείες που είναι συγχρόνως παραγωγοί και πωλητές στην αγορά να το εκμεταλλευτούν. Είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έγινε το περίφημο Target Model και προσπαθούμε κι εμείς ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να το ακολουθήσουμε.
Ο πρωθυπουργός για να προσπαθήσει να το μαζέψει και η Κυβέρνηση, έχει τώρα επανενεργοποιήσει τους λιγνίτες πάλι, ώστε να μειώσουμε την έκθεση στο φυσικό αέριο.»
- Θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο;
Για θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα στο Ιόνιο ανέφερε ότι δεν θα εγκατασταθούν λόγω του ότι είναι μεγάλα τα βάθη .Τα βάθη στα οποία μπαίνουν είναι έως 80 μέτρα. Στο Αιγαίο ενδέχεται να μπουν όταν ρυθμιστούν οι ΑΟΖ και άλλα νομικά θέματα.
Αναφέρθηκε πως επενδύουν πολιτικά κάποιοι στις μικρές κοινωνίες παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως σωτήρες στους κατοίκους και καλλιεργώντας την αρνητική στάση των πολιτών και κάποιοι για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη εκβιάζοντας τις εταιρείες . Το μόνο που κάνουν είναι να τους καταστρέφουν οικονομικά τόνισε.
- Εθνικός στόχος οι ΑΠΕ
« Πρέπει να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, να ενωθούμε και να οργανωθούμε, δεν έχει να κάνει ούτε με παράταξη, ούτε με πιστεύω, ούτε με τίποτε. Έχει να κάνει με εθνικό στόχο, έρχεται μία μεγάλη καταστροφή, είμαστε σε πόλεμο, δεν φαίνεται κανείς να έχει την διάθεση να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, θα σταματήσει μόνο όταν συμφέρει αυτούς που τον προκάλεσαν .
Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , γιατί είναι το δικό μας το προϊόν. Είναι ο τρόπος που ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική επικράτεια. Η παραγωγή της ενέργειας είναι καθαρή, δεν επιβαρύνει κανέναν , δεν γίνεται εις βάρος της Μεγαλόπολης , της Πτολεμαΐδας και καμίας περιοχής και το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής μας, θα μπορούσαμε σύντομα, να το έχουμε από ανανεώσιμες πηγές . θα χρειαζόμασταν μία μικρή μονάδα βάσης, η οποία θα φρόντιζε να αναπαράγεται η ενέργεια για τις μέρες που δεν υπάρχει επαρκής αέρας και για τη νύχτα.( σ αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο πάρκο της εταιρείας της στην Κώ και στον τρόπο λειτουργίας του » ανέφερε.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.