Σοφία Μαροπούλου στον COSMOS 96,5 : Μεγάλο στήριγμα για τον ΥΠΕΡΙΩΝΑ ο Γιώργος Κράτσας
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» Σοφία Μαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε:
Στον Γ. Κράτσα και την σχέση του με τον «Υπερίωνα» : « ο Γιώργος Κράτσας είναι στην οικογένεια του Υπερίωνα και είναι αρκετά χρόνια τώρα. Είναι γιός της Κ. Κράτσα, είναι παντελώς αυτόνομος, πολύ ταπεινός και σεμνός. Είχε πει στη μητέρα του σε μια τηλεφωνική επικοινωνία εδώ και 3 χρόνια -θέλω να κάνω κάτι για ένα σωματείο ατόμων με αναπηρία-. Ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου η κ. Κράτσα και μου έδωσε τα στοιχεία επικοινωνίας του. Από τότε αναπτύχθηκε μία φοβερή σχέση όχι μόνο με μένα, αλλά με τους ωφελούμενους, τα ΑμεΑ. Ο Γιώργος στο Λονδίνο που διαμένει, έδωσε σε Φιλανθρωπικές Οργανώσεις το ιστορικό μας, τους εξήγησε τι είμαστε και πως λειτουργούμε και μαζεύτηκε ένα σεβαστό ποσό το οποίο μας στείλανε. Είναι στήριγμα μεγάλο, όχι μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά και ως άνθρωπος».
Στον διάπλου της 13ης Μαΐου: «Μας είχε υποσχεθεί πριν την καραντίνα, ότι θα γίνει ένας διάπλους από Ιθάκη Κεφαλονιά και Κεφαλονιά –Ιθάκη, όμως επειδή ο χρόνος θα ήταν εις βάρος της ψυχολογίας των παιδιών που θα τον περίμεναν, έγινε ο διάπλους Ληξούρι Αργοστόλι. Παρά τη παρότρυνση μου να χαρεί το παιδί που απέκτησε πρόσφατα και να παρατείνουμε τον χρόνο, δεν θέλησε να αθετήσει την υπόσχεση του στα παιδιά του Υπερίωνα. Τέτοια καλοσύνη και μπέσα ανθρώπου ,δεν έχω λόγια να την περιγράψω. Ήταν μια μέρα εξαιρετική η Παρασκευή , καλέσαμε και τους Πρωταθλητές που βρίσκονταν στο Ληξούρι και ήρθαν και εκείνοι όταν ο Γιώργος βγήκε από τη Θάλασσα .Συμμετείχαν Δημοτικά Σχολεία με τους εκπαιδευτικούς τους και τα ΑμεΑ ήταν κατενθουσιασμένα, ήταν πολύ συγκινητικό. Η σχέση του Γιώργου με τα ΑμεΑ είναι πολύ καλά δομημένη και δεν είναι ο γιός της Περιφερειάρχου, είναι ο Γιώργος Κράτσας και ήταν επιθυμία του Γιώργου να μην το γνωρίζει καν η μητέρα του. Δεν ήθελε δημοσιότητα και το δελτίο που βγάλαμε, ήταν με τη συναίνεση του, για να δοθεί και ένας αριθμός λογαριασμού , μήπως θελήσει κάποιος να ενισχύσει τον Υπερίωνα. Δεν έστειλα καμία πρόσκληση πουθενά, το δελτίο ήταν από μόνο του και πρόσκληση, μήπως κάποιοι άνθρωποι ευαισθητοποιηθούν και μαζί με αυτό το γεγονός , αν κάποιος είχε την δυνατότητα να προσφέρει κάτι».
Στη δράση του Γ. Κράτσα: «Η κ. Κράτσα δεν γνώριζε ότι ο Γιώργος θα κάνει και στην Κέρκυρα έναν διάπλου για ένα Δημοτικό Σχολείο στην Κέρκυρα που έχει ανάγκη και θα κολυμπήσει Αλβανία –Κέρκυρα, Κέρκυρα –Αλβανία». ¨Έχει ασχοληθεί με την κακοποίηση γυναικών, έχει υποστηρίξει νομικά στο Λονδίνο τέτοιου είδους περιστατικά, είναι ένα εξαιρετικό και ευλογημένο παιδί. Μου έστειλε βίντεο που μίλησε με τις Φιλανθρωπικές οργανώσει και πως εξαιρετικά παρουσίασε τον Υπερίωνα , και είναι και μια προβολή του τόπου μας και είναι πολύ σημαντικό».
Στα προβλήματα του Υπερίωνα: « ο Υπερίωνας είναι έτοιμος για να ξεκινήσει και καθυστερούμε λόγω γραφειοκρατίας. Έχουμε έκτακτες ανάγκες, 2 παιδιά με νοητική υστέρηση έμειναν πρόσφατα ορφανά, και είμαστε πανέτοιμοι για την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και καθυστερούμε γιατί δεν έχει γίνει η τελευταία αυτοψία σε ότι αφορά την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από την Διεύθυνση Δημόσια Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Αυτά είναι τα περίεργα του Ελληνικού κράτους. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνετε, όπως παλιά και με το ΚΔΗΦ. Οι υπηρεσίες έχουν δίκιο, γιατί θέλουν να στηριχθούν στο νόμο. Τους είχαμε ειδοποιήσει βέβαια ότι έχουμε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις, που πρέπει ήδη να αρχίσουν να φιλοξενούνται στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Αλλά χρειάζονται και ευελιξίες και μεγάλη ευαισθησία για το πως το προσεγγίζεις το θέμα, πως πληροφορείς, πως ζητάς δικαιολογητικά, στοιχεία, πως δεν βασανίζεις την συγκεκριμένη περίπτωση και την πας πολύ βοηθητικά και υποστηρικτικά. Δεν γίνονται σε άλλες περιοχές, εδώ συμβαίνουν κι αυτά. Εμείς θα την ξεκινήσουμε την Στέγη μέσα σ αυτό το μήνα, θα κάνουμε τα εγκαίνια, ότι φτιάξαμε το φτιάξαμε με κούραση αλλά και με αγάπη. Πρόσφατα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου, επειδή στη Στέγη θα φιλοξενηθούν 5 ωφελούμενοι και οι αιτήσεις ήταν 25, μας παραχώρησε ο Δήμος Ληξουρίου με ομόφωνη απόφαση ένα οικόπεδο που προοριζόταν παλιά για κέντρο εκπαίδευσης ΑμεΑ. Θα μας παραχωρηθεί με χρησιδάνειο, είναι γύρω στα 3μιση στρέμματα και θα χτίσουμε μία στέγη που θα πάρει άλλους 7 και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Πρέπει να ανακηρύξουμε Επίτιμο Δημότη τον Γιώργο Κράτσα στο Ληξούρι αλλά και πρώτη πόλη για ΑμεΑ σε ότι αφορά όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Ληξούρι. Θα το ζητήσουμε και εύχομαι και στο Αργοστόλι να γίνει σύντομα, υπάρχει θέληση, υπάρχει ευαισθησία και θα γίνουν και εκεί πράγματα».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.