Δ. Γαρμπής: «Η στοματική υγεία αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας του σώματος» - Η σημαντικότητα της επιστημονικής οδοντιατρικής διημερίδας στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 16:28

Δ. Γαρμπής: «Η στοματική υγεία αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας του σώματος» - Η σημαντικότητα της επιστημονικής οδοντιατρικής διημερίδας στο Αργοστόλι

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς ,οδοντίατρος Διονύσης Γαρμπής, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην Σύνοδο της Επτανησιακής οδοντιατρικής Εταιρείας: « Η Σύνοδος της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρείας , γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί. Στην Κεφαλονιά έρχεται περίπου κάθε 4 χρόνια. Είχαμε την πανδημία και μία χρονιά που δεν προχωρήσαμε στην διοργάνωση της συνόδου, όμως πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια».

Στο θέμα του οδοντιατρικού τουρισμού: «Το θέμα του οδοντιατρικού τουρισμού είναι ένα άλλο θέμα, όμως θα μπορούσαμε να μιλάμε για συνεδριακό τουρισμό. Ο οδοντιατρικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με πολλά πράγματα, υπάρχει μία επιτροπή στην ομοσπονδία μας στην οποία μετέχω κι εγώ , η οποία το μελετά το θέμα αυτό για να προτείνει ένα θεσμικό πλαίσιο. Όσον αφορά τα συνέδρια τα δικά μας, εμείς οι οδοντίατροι συχνά συμμετέχουμε σε τέτοια συνέδρια, γιατί υπάρχει η ανάγκη της συνεχούς επιστημονικής επιμόρφωσης η οποία και μοριοδοτείται, αλλά και είναι ανάγκη ουσιαστική, γιατί η επιστήμη προχωρά και πόσο μάλλον η Οδοντιατρική, που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας και της ανθρώπινης ανάγκης».

Στην 21η Σύνοδο της Επτανησιακής οδοντιατρικής Εταιρείας που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο Αργοστόλι: «Έχουμε μία επιστημονική διημερίδα που θα απευθύνεται μόνο στους συνέδρους, αλλά και παράπλευρες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτές για το κοινό. Στην εναρκτήρια τελετή το απόγευμα της Παρασκευής θα λάβει χώρα η αδελφοποίηση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς. Μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύση Βώρου, με θέμα: «Η σχέση του γιατρού με τον άρρωστο στην σημερινή πραγματικότητα», ένα θέμα που έχει να κάνει και με την βιοηθική και με το συνολικό πλαίσιο που αλλάζει την εποχή μας. Ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια ,μουσικούς και χορευτές σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Μέρμηγκα» από τα Φραγκάτα. Έχει και κάποιες μικροεκπλήξεις η Σύνοδος στις οποίες δεν θα αναφερθώ. Στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη Παρασκευή και Σάββατο, θα υπάρχει Έκθεση Αρχειακού Υλικού Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, η οποία δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, γιατί αναφέρεται σε θέματα ιστορίας της ιατρικής και της κοινωνίας μας, που ξεκινούν από το 1500 και έχουν να κάνουν με τις πανδημίες, με τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου κατά της υποβάθμισης της υγείας, κατά των κινδύνων της υγείας, αυτά που είναι σε αιχμή στην εποχή μας και μας προβληματίζουν. Ξενάγηση στην έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/6 και ώρα 20:30 από την προϊσταμένη του Τμήματος Δρ. Θεοδώρα Ζαφειράτου. Μέσα σ αυτά που θα παρουσιάσει, είναι και στοιχεία της ίδρυσης της Οδοντιατρικής Επτανησιακής Εταιρείας. Συνδιοργανωτές της 21ης Συνόδου της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Αργοστολίου και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ)».

Στην στοματική Υγεία: « Η στοματική υγεία είναι αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας του σώματος και προϋπόθεση της. Τα δύο κύρια νοσήματα που δικαιολογούν την ύπαρξη της ειδικότητας μας ως κλάδου, είναι η τερηδόνα των δοντιών και η ουλίτιδα. Στο στόμα εντοπίζονται καμιά φορά και νοσήματα της γενικής υγείας , οπότε ο οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων της συνολικής υγείας και να υπάρξει μια καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση. Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη για να προλάβουμε την εκδήλωση κατ αρχήν των δύο βασικών νοσημάτων που ταλαιπωρούν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Η τερηδόνα και η ουλίτιδα ελέγχονται με τον έλεγχο της διατροφής μας και κυρίως την χρήση ζάχαρης και παίζει σημαντικό ρόλο και η ποιότητα των δοντιών. Όλα αυτά ρυθμίζονται με το καθημερινό καθάρισμα των δοντιών ,που πρέπει να γίνεται καθημερινά ανελλιπώς και με σωστό τρόπο, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, δεν πρέπει να υπάρχει συνεχής παρουσία ζάχαρης στο στόμα και προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο προβλέπεται μία φορά το εξάμηνο στον γενικό πληθυσμό, εκτός και αν υπάρχουν γενικότερες ανάγκες. Όσον αφορά τις λευκάνσεις των δοντιών, ότι εφαρμόζεται στο οδοντιατρείο πρέπει να είναι ασφαλές και είναι. Όλα αυτά βρίσκονται πάντα στο πλαίσιο της επιστημονικής συζήτησης και του θεωρούμενου ως ασφαλούς. Κάποιες φορές είχαμε κάποιες δυσκολίες γιατί υπήρχαν κάποια κέντρα που κάνανε μόνο λευκάνσεις με παραϊατρικές μεθόδους. Καλό θα είναι να προσέχει ο κόσμος τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνος του. Το ιατρείο εξειδικεύεται στον κάθε ασθενή και είναι ασφαλές».

Στην μη κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών από τα ασφαλιστικά ταμεία: « Μέχρι ενός σημείου τα ταμεία έδιναν ένα μικρό αντίτιμο για κάποιες θεραπείες, από τα μνημόνια και μετά όλα αυτά καταργήθηκαν και δεν επανήλθαν. Κατά καιρού γίνεται λόγος για να δοθούν κάποια μικροποσά μέσω Voucher για πρόληψη, αλλά κανονικά αυτό πρέπει να μπει στην ασφαλιστική κάλυψη, γιατί είναι θέμα υγείας. Εμείς διαμαρτυρόμαστε γι αυτό, ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους , το σύνολο του προϋπολογισμού το οποίο παρέχεται για την υγειονομική περίθαλψη, δεν μας περιλαμβάνει εμάς. Είναι και αυτό ένα ζήτημα και ελπίζουμε να καταλήξει κάπου κάποια στιγμή».

Στην επιμέλεια της διοργάνωσης της 21ης Συνόδου της Επτανησιακής οδοντιατρικής Εταιρείας: « Την Σύνοδο την επιμεληθήκαμε μαζί με τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα διοικητικά θέματα του συλλόγου μας. Εκτός εμού, είναι ο Γεράσιμος Χιόνης αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος στην Γενική οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Νικόλας Τσιμάρας γραμματέας, η Ευτυχία Τζανετάτου ταμίας, ο Χαράλαμπος Πυλαρινός και το αναπληρωματικό μέλος ο Κομποθέκρας Διονύσης. Έχουμε φτιάξει και ένα ωραίο μετάλλιο αναμνηστικό της 21ης συνόδου, που δείχνει όλους μας με ανοιχτή αγκαλιά να υποδεχόμαστε τους συναδέλφους από τα νησιά και τον Πειραιά ειδικότερα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/garbis-odontiatriko-892?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250