Ο Διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ στον COSMOS 96,5 : Μικρός ο πληθυσμός της μωβ μέδουσας στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 14:28

Ο Διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ στον COSMOS 96,5 : Μικρός ο πληθυσμός της μωβ μέδουσας στην Κεφαλονιά

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο Διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην παρουσία μεδουσών στο Ιόνιο: « Το Ιόνιο αντιμετωπίζει πολύ λιγότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή από το Αιγαίο. Δεν υπάρχει πληθυσμός εγκατεστημένος στο Ιόνιο από ότι στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σποραδικές εμφανίσεις που και που. Μέχρι τώρα από τα Λιμεναρχεία που παίρνουμε πληροφορίες, δεν έχουμε ενημέρωση για μεγάλο πληθυσμό, παρά ένα με δύο άτομα σε κάποιες παραλίες, που σημαίνει ότι αυτή η εμφάνιση είναι σίγουρα τυχαία, έχει έρθει από κάπου, θα μείνουν κάποιες μέρες και θα εξαφανιστούν πάλι. Δεν νομίζω σε γενικές γραμμές ότι υπάρχει πρόβλημα για το Ιόνιο και  μπορούμε να το διαχειριστούμε με σχετική ασφάλεια».

Στον τρόπο ελέγχου της θαλάσσιας περιοχής: « Δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε μπάνιο, απλά θα πρέπει να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες. Πρέπει να μπούμε πρώτα με μία μάσκα η με γυαλιά κολύμβησης , να κάνουμε μια διαδρομή στην οποία θα κολυμπήσουμε και αφού δεν υπάρχει τίποτα , μετά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες να βρεθεί κάτι. Το καλύτερο θα ήταν να φοράμε συνεχώς τα γυαλιά κολύμβησης, γιατί μπορεί να μην είναι στην επιφάνεια, μπορεί να είναι και σε μεγαλύτερο βάθος, αυτό ισχύει για την μωβ μέδουσα, η γαλάζια είναι μόνο στην επιφάνεια, είναι μεγαλύτερη και πιο εύκολα ορατή. Η μωβ έχει το πρόβλημα ότι δεν είναι εύκολα ορατή».

Στους τρόπους αντιμετώπισης του τσιμπήματος της μωβ μέδουσας:  «Σύμφωνα με το τελευταίο πρωτόκολλο , απαγορεύεται η αμμωνία, το ξύδι, το οινόπνευμα και το γλυκό νερό. Πρέπει να πλένουμε με θαλασσινό νερό το σημείο ερεθισμού, μετά να εφαρμόσουμε ένα μείγμα με μαγειρική σόδα και θαλασσινό νερό, αναλογίας ένα προς ένα για τρία λεπτά περίπου, γιατί αυτό μπλοκάρει την απελευθέρωση της τοξίνης και μετά πάγο, η οτιδήποτε παγωμένο στο σημείο ερεθισμού, για να καταπραΰνει τον πόνο. Από κει και πέρα μία κρεμώδης κορτιζόνη θα καταπραΰνει τον πόνο. Επίσης ο πόνος εξαρτάται από το σημείο επαφής , αν είναι στην άκρη θα είναι πολύ λιγότερος ο πόνος απ ότι να την ακουμπήσουμε όλη επάνω μας, γιατί είναι θέμα πλοκάμων που έχουν μείνει πάνω  στο σημείο ερεθισμού».

Στους θηρευτές των μεδουσών: « Οι χελώνες είναι οι καλύτεροι θηρευτές των μεδουσών, που σημαίνει ότι στο Ιόνιο που υπάρχουν πολλές χελώνες, υπάρχει μεγάλη προστασία στις παραλίες ωοτοκίας».

Στα νερά που συχνάζουν οι μέδουσες: «Όταν υπάρχει ένας πληθυσμός στα ανοιχτά, μετακινούνται μόνο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα και ανάλογα με το ανεμογενές καθεστώς αλλάζει και η πορεία τους. Γενικά ευνοούνται από την μεγάλη θερμοκρασία γιατί έχουν πιο αυξημένη παραγωγή, αλλά δεν μπορούν να επιλέξουν ζεστά η κρύα νερά, πάνε όπου τις πάνε τα ρεύματα».

Στις εμφανίσεις των μεδουσών  χρονικά: « Έχει ένα μοτίβο η εμφάνιση τους. Κάθε 10 με 13 χρόνια  υπάρχει μία εμφάνιση κάπου, που κρατάει για  δύο με τρία χρόνια. Η εμφάνιση στο Ιόνιο δεν νομίζω ότι εντάσσεται σ αυτό το μοτίβο, γιατί υπάρχει ο πληθυσμός στο Αιγαίο ο οποίος είναι κάτι διαφορετικό, διανύει τον δεύτερο χρόνο φέτος. Στο Ιόνιο φαίνεται ότι έχουν έρθει από την ανατολική Μεσόγειο κάποια σκόρπια άτομα,  όμως αυτό  δεν αποκλείει το γεγονός να σχηματιστεί κάποιος πληθυσμός και παρακολουθούμε την πορεία του φαινομένου».

Στην εμφάνιση δηλητηριωδών ψαριών: « Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τις μέδουσες και έχει σχέση με τους ξενικούς εισβολείς. Ο γαλάζιος καρχαρίας  που εμφανίστηκε στον Ερημίτη της Κέρκυρας, δεν έχει σχέση μ αυτά ,υπήρχε πάντα, απλώς έτυχε και βγήκε πιο έξω. Είναι κάτι τυχαίο».

Στις Ελληνικές θάλασσες: «Οι Ελληνικές θάλασσες σε σχέση με κάποιες άλλες , είναι οι πιο ασφαλείς. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Δεν είναι βέβαια όπως ήταν πριν 50 χρόνια, αν και πριν 50 χρόνια πάλι υπήρχε η μωβ μέδουσα . Είχε δώσει την 10ετία του 80, μεγάλους πληθυσμούς στην Σαρωνικό. Καλό είναι να προσέχουμε. Μια στοιχειώδης προσοχή και λογική, πρέπει να επικρατεί πάντα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250