«Στέρεψαν τα δάκρυα του κ. Τσίπρα!»- Παρέμβαση Καππάτου στη Βουλή για την αναβάθμιση της ΕΥΠ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 16:00

«Στέρεψαν τα δάκρυα του κ. Τσίπρα!»- Παρέμβαση Καππάτου στη Βουλή για την αναβάθμιση της ΕΥΠ

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη που αφορά στη Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Επείγουσες διατάξεις για την

ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Στη παρέμβασή του ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος επισήμανε τα θεσμικά αντανακλαστικά που επέδειξε ο

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη υπόθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, οι πρόσφατες αποκαλύψεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη «στέρεψαν τα

δάκρυα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα.

Η παραδοχή της παρακολούθησης στελεχών της Κυβέρνησης επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να καταδείξει τη θεσμική ωριμότητα που η

παρούσα κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα που ανέκυψε.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό σημείο της Πράξης είναι η πρόβλεψη για υποχρεωτική έγκριση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών της

εισαγγελικής διάταξης που εκδίδεται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό που αποσπάται στην ΕΥΠ.

Με τον τρόπο αυτό απαντούμε στο αίτημα για περισσότερη διαφάνεια και συνθήκες ακεραιότητας στην λειτουργία της ΕΥΠ.

Μπορείτε να βρείτε τη παρέμβαση του Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτου στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

{https://www.youtube.com/watch?v=iZ5D0MGd9RU}

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα είναι γνωστό πως έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων εξελίξεων που αφορούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι επίσης γνωστό πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέδειξαν τα απαραίτητα θεσμικά αντανακλαστικά. Η πρόσφατη υπόθεση ανέδειξε την ανάγκη άμεσης προώθησης θεσμικών μέτρων, μέτρων ενίσχυσης των μηχανισμών εποπτείας της Υπηρεσίας τόσο εσωτερικά όσο και κοινοβουλευτικά.

Η αποφυγή μελλοντικών σφαλμάτων στη στάθμιση των αιτημάτων άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας αποτελεί στόχο της πρωτοβουλίας μας αυτής. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κρατάμε στα χέρια μας είναι η απόδειξη για του λόγου το αληθές. Η ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Υπηρεσίας απαντά σε μια διπλή αναγκαιότητα, τη θωράκιση της ΕΥΠ, ως προς την οργάνωση και τις λειτουργίες της και την επιβεβαίωση ότι ζητήματα προστασίας τόσο της ασφάλειας όσο και των προσωπικών δεδομένων κάθε Έλληνα πολίτη αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας.

Με την κυρούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιχειρείται η θέσπιση πρόσθετων ρυθμίσεων στο ν. 3649/2008 για την ΕΥΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η ακεραιότητα στη λειτουργία της.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν αφενός τη διαδικασία διορισμού του Διοικητή της Υπηρεσίας και αφετέρου στην περαιτέρω νομική θωράκιση της επιχειρησιακής της δράσης.

Στο άρθρο 1 προβλέπεται ρητά η υποχρεωτική παροχή γνώμης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής ακόμη και στην περίπτωση του υπηρετούντα, κατά τη δημοσίευση της Πράξης, Διοικητή, μια πρόβλεψη που θεσπίζεται εγγυητικά στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Η διασφάλιση ακόμη της συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών θωρακίζεται στο πλαίσιο του δεύτερου άρθρου. Την ίδια στιγμή ενισχύεται στην πράξη η διαφάνεια με ρύθμιση που παρεμβαίνει στην ουσία, τη διαδικασία δηλαδή, της άρσης του απορρήτου.

Παράλληλα ένας ακόμα κίνδυνος, εκείνος των καταστρατηγήσεων αντιμετωπίζεται. Τούτο συμβαίνει μέσω της πρόβλεψης για υποχρεωτική έγκριση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών της εισαγγελικής διάταξης που εκδίδεται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό που αποσπάται στην ΕΥΠ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση αφορά κάτι πολύ συγκεκριμένο, αφορά στη θεσμική ενίσχυση της διαδικασίας διορισμού του Διοικητή της ΕΥΠ και την υιοθέτηση επαυξημένων συνθηκών διαφάνειας κατά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έρχεται σήμερα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις διά στόματος Πρωθυπουργού, δεσμεύσεις για την ενίσχυση της λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της εποπτείας από το Κοινοβούλιο για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ, για τη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων στην περίπτωση των πολιτικών προσώπων, για τις αναγκαίες αλλαγές στην οργάνωση της Υπηρεσίας προς όφελος του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας.

Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που εισηγούμαστε αποτελούν προϊόν συστηματικής και αναλυτικής μελέτης, μιας μελέτης που αφορά στην οργάνωση των σύγχρονων συστημάτων πληροφοριών στην Ευρώπη και τον κόσμο. Πρακτικές για παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής βρίσκουν εφαρμογή στο πνεύμα που διέπει το παρόν σχέδιο νόμου.

Υιοθετούμε ακόμη συστάσεις και κατευθύνσεις της διεθνούς κοινότητας, όπως είναι ο χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αντιλαμβανόμαστε τέλος ότι οι πολίτες περιμένουν από το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό συγκεκριμένες πράξεις όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Διαφάνεια παντού, κοινοβουλευτική λογοδοσία και εσωτερικός έλεγχος είναι για εμάς αρχές αδιαπραγμάτευτες.

Εκείνο όμως που σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταγραφεί από τη σημερινή μας συζήτηση είναι η εμπιστοσύνη μας στο έργο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τόσο η περίοδος αβεβαιότητας που διανύουμε όσο και η αστάθεια της γεωγραφικής θέσης της πατρίδας μας δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της εθνικής συμβολής της Υπηρεσίας. Δική μας υποχρέωση είναι να ενισχύσουμε τη λειτουργία της, προκειμένου τα στελέχη της να επιτελούν το καθήκον τους.

Η κυρούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενσωματώνει αυτές τις προτεραιότητες και επιβεβαιώνει τη βασική στρατηγική του επιτελικού κράτους, να διορθώνει τα όποια ζητήματα προκύπτουν με τρόπο αποτελεσματικό, άμεσο και διαφανή.

14.9.22




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250