Π. Καππάτος:"Δυο έτη από το χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» - Τα έργα που εκτέλεσαν και εκτελούν μέχρι σήμερα οι Δήμοι

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 14:02

Π. Καππάτος:"Δυο έτη από το χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» - Τα έργα που εκτέλεσαν και εκτελούν μέχρι σήμερα οι Δήμοι

Συμπληρώνονται δυο έτη από το χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών συνέβαλλε αποφασιστικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής εκείνες τις ημέρες και αυτό αποτελεί συλλογική επιτυχία της κοινωνίας μας και κεκτημένο για το μέλλον.

? Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Ιανού με μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Τα έργα που εκτέλεσαν και εκτελούν μέχρι σήμερα οι Δήμοι, αποκατέστησαν τις βασικές υποδομές.

? Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, το ενδιαφέρον της κοινωνίας μας έχει στραφεί στην εκτέλεση πιο σύνθετων έργων με στόχο την ανθεκτικότητα βασικών υποδομών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Οι εκκρεμότητες είναι ακόμα αρκετές και οι αδιάθετοι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν. Για αυτό το λόγο η Κυβέρνηση συνέστησε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιτροπή αρμόδια για την κρατική αρωγή και τα έργα αποκατάστασης στα νησιά μας.

? Ιδιαίτερα για την, ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα, περιοχή της Πυλάρου, για πρώτη φορά έχουν δεσμευθεί ποσά που υπερβαίνουν τα 10 εκ. ευρώ για απαραίτητες παρεμβάσεις.

✅ Μια άλλη σημαντική αλλαγή μετά τον «Ιανό» είναι ότι οι πολίτες και οι επαγγελματίες των νησιών μας είχαν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν για καταστροφές στην περιουσία τους με ηλεκτρονικές αιτήσεις και πολύ ταχύτερα σε σχέση με παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν. Στους πρώτους μήνες μετά τον Ιανό είχε αποζημιωθεί το 60% των δικαιούχων. Ένα χρόνο αργότερα αποζημιώθηκε το 90% των δικαιούχων. Παράλληλα με την αντιμετώπιση των συνεπειών του Ιανού, προχώρησαν και οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές του 2014 και 2015 οι οποίες είχαν σταματήσει ως το 2019.

? Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη παραμένουν περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο κίνδυνο από σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Η πλήρης αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά άμεσα τα νησιά μας. Μέσω της υπηρεσίας arogi.gov.gr, που ξεκίνησε το 2021, οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι θα έχουν αποτελεσματική στήριξη από την πολιτεία σε μελλοντικά φαινόμενα.

Ανάρτηση απο τον βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτο

 

 




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250