Αυξάνονται σε τρεις οι βάρδιες ασθενοφόρων στην Κεφαλονιά - (Παναγής Καππάτος στον COSMOS 96,5)
Στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος και μίλησε για τα όσα συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Πόρο και για θέματα που σχετίζονται με την Υγεία αλλά και έργα Υποδομών σε όλο το νησί.
Για τον Τάφο των Τζαννάτων: «Υπάρχει όντως καθυστέρηση στα έργα που γίνονται στις τομές, την ευθύνη των οποίων έχει η Αρχαιολογική υπηρεσία. Το έργο ανάδειξης του Τάφου έχει τέσσερα μικρότερα έργα. Τα δύο παρακολουθούνται από την Αθήνα και είναι η μελέτη για την κατασκευή του στεγάστρου και των υπόλοιπων κατασκευών που πρέπει να γίνουν. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό έργο και το έχει αναλάβει το Υπουργείο. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε συμβάσεις. Οι καθυστερήσεις πάντως προέκυψαν λόγω κάποιων θεμάτων που είχαμε με τους εργάτες το Καλοκαίρι.
Η προκήρυξη για τους εργάτες αναφέρει ότι πρέπει να έχουν γνώση των αρχαιολογικών, αλλά αν βγει άκαρπη θα μιλήσω με το Υπουργείο για να αλλάξει η προκήρυξη και να είναι πιο εύκολο να βρεθούν εργάτες. Αρχαιολόγος για το έργο έχει προσληφθεί. Επίσης έχουμε κάνει μια συμφωνία με τον κο Διδασκάλου (Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού) μια φορά τον μήνα να παρακολουθούμε την πορεία του έργου και μέσα στον Οκτώβριο θα έχω μια τηλεδιάσκεψη για να δούμε την πρόοδο.
Το αίτημα του Πόρου είναι το έργο να έχει τελειώσει μέχρι το Καλοκαίρι, για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από τους επιβάτες των Κρουαζιερόπλοιων. Αυτό είναι κάτι όμως που δεν μπορώ να το απαντήσω γιατί δεν γνωρίζω τα χρονοδιαγράμματα. Το έργο το παρακολουθεί η Υπουργός και ο Γενικό Γραμματέας».
Επίσκεψη στους επιχειρηματίες: «Επισκέφθηκα τις επιχειρήσεις. Δεν σας κρύβω ότι όλοι ήταν ικανοποιημένοι αλλά δεν έκρυψαν και την αγωνία τους για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, αλλά και για το πως θα κυλίσει ο Χειμώνας. Πρέπει Ευρώπη και Ελλάδα να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για το ενεργειακό».
Θέματα Υγείας: «Τα Χριστούγεννα τελειώνουν την πρακτική τους οι διασώστες του ΕΚΑΒ και θα είναι σε θέση να μπορέσουν να επανδρώσουν ένα ακόμα ασθενοφόρο. Μαζί με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την Διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα έχουμε σκοπό να προκηρύξουμε άμεσα ένα ολόκληρο πλήρωμα ασθενοφόρου, δηλαδή τρεις βάρδιες, έτσι ώστε να έχουμε 3 ασθενοφόρα τον επόμενο χρόνο».
Για το Νοσοκομείο: «Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αυτή τη στιγμή λειτουργεί πάνω γιατί το κάτω επισκευάζεται. Δεν είναι μια απλή ανακαίνιση, μεγαλώνει και με Δωρεά από το Ίδρυμα Μάρης και Γεωργίου Βεργωτή. Το Υπουργείο σε συνεργασία με το Κληροδότημα αποφάσισαν να αφαιρεθεί ο ΦΠΑ και τα χρήματα αυτά να δοθούν για επιπλέον έργο μέσα στο Νοσοκομείο. Αυτό το καταφέραμε με τροπολογία και επιπλέον 270 χιλιάδες ευρώ θα γίνουν έργα. Το ΤΕΠ θα έχει και χειρουργείο μέσα για τα περιστατικά που θα πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθούν. Για να καταλάβει κάποιος τι έργο υλοποιείται, στον χώρο των επειγόντων περιστατικών δημιουργείται ένα μικρό Νοσοκομείο. Αυτό το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο και μετά θα εξοπλιστεί πλήρως και θα λειτουργήσει πρώτα δοκιμαστικά και μετά με πλήρη λειτουργεία.
Το Υπουργείο Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχει σκοπό να φτιάξει όλα τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα επαρχιακά Νοσοκομεία. Ένα κόστος περίπου 2 εκατομμυρίων. Εμείς όμως έχουμε την δωρεά και έτσι αυτά τα χρήματα – συν κάποια άλλα – θα γίνουν άλλα έργα και δεν είναι μόνο το κτιριακό. Θα φτιαχτεί η παλιά μαιευτική κλινική, η νεφρολογική κλινική θα μεταφερθεί. Τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το 2025 ή το 2026. Αυτή είναι η υποχρέωση».
Για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: «Την ΜΕΘ την έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και εμείς έχουμε κάνει με την Διοίκηση τις αναγκαίες αλλαγές στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, δηλαδή να προβλέπουμε θέσεις γιατρών για την ΜΕΘ – οι οποίοι πρέπει να είναι συνολικά 25 μα 30 άτομα – και είναι προς έγκριση για να ανοίξει. Αν δεν μπορέσουμε να την ανοίξουμε πλήρως θα το κάνουμε τουλάχιστον με 2-3 κρεβάτια. Είναι σημαντικό να ανοίξει και θα ανοίξει».
Για τις χρηματοδοτήσεις που έχουμε στην Κεφαλονιά: «Έχουμε δύο ειδών εισροές χρημάτων. Τα περισσότερα έρχονται στον Δήμο. Για τις φυσικές καταστροφές έχουν δοθεί σε όλους τους Δήμους αρκετά και έχουν εκτελεστεί έργα σε ποσοστό 70%. Εκτός από αυτά έχουν εγκριθεί πολλά χρήματα από το «Αντώνης Τρίτσης» και για το Αργοστόλι είναι περίπου 20 εκατομμύρια. Αυτά τα έργα θα τα δει ο πολίτης να εκτελούνται από τη νέα χρονιά καθώς αυτή την στιγμή συμβασιοποιούνται . Επίσης και στην Σάμη θα γίνουν μεγάλα έργα όπως το Λιμάνι της Αγίας Ευφημίας, ο δρόμος του Μύρτου που ξεκινάει μέσα στο Νοέμβριο και θα γίνει προσπάθεια να τελειώσει μέχρι τέλος Ιουνίου, η ύδρευση από το Πυργί έως τη Σάμη. Είναι πολλά τα έργα που από ‘δω και πέρα θα «τρέξουν».
Για τα ανεπιτήρητα ζώα που είναι στους δρόμους (κατσίκια, πρόβατα κλπ): «Την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσω να συναντηθώ με τον κο Καλαφάτη και τον κο Θεοτοκάτο να με ενημερώσουν για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δυστυχώς υπάρχουν ανεπιτήρητα ζώα και πλέον δεν ξέρω αν μπορούν να τα μαζέψουν. Δεν ξέρω τι αρμοδιότητα έχω, αλλά θα το ψάξω».