Γεράσιμος Κολαϊτης στον Inkefalonia 89,2 για παραβατικότητα: "Το πρόβλημα ξεκινάει από την μήτρα - Οι γονείς θα έπρεπε να εκπαιδεύονται πριν φέρουν στον κόσμο ένα παιδί"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 08:36

Γεράσιμος Κολαϊτης στον Inkefalonia 89,2 για παραβατικότητα: "Το πρόβλημα ξεκινάει από την μήτρα - Οι γονείς θα έπρεπε να εκπαιδεύονται πριν φέρουν στον κόσμο ένα παιδί"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο συμπατριώτης μας Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) Γεράσιμος Κολαϊτης.

H Επιτροπή πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Αργοστολίου που έχει συσταθεί και διευρυνθεί, στην οποία συμμετέχει, η παραβατικότητα, οι αιτίες της, πώς προκύπτει και πώς εξελίσσεται, η θεραπεία/διαχείριση και η πρόληψη, όλα αυτά αναλύθηκαν από τον κ. Κολαϊτη σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Θεωρώ ότι είναι μια καλή προσπάθεια, γι’ αυτό και συμμετέχω σε αυτήν την επιτροπή. Ελπίζω να αποφέρει κάτι. Είμαι άνθρωπος ρεαλιστής και θεωρώ ότι οτιδήποτε μπορεί να γίνεται, οφείλουμε να το κάνουμε. Η πρωτοβουλία του Δήμου Αργοστολίου σε αυτήν την προσπάθεια είναι σημαντική. Άλλωστε, πρέπει να είναι η πρώτη επιτροπή πρόληψης παραβατικότητας ή από τις πρώτες επιτροπές σε όλη την Ελλάδα. Είναι μία επιτροπή διεπιστημονική και διεπαγγελματική και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο ρόλος της πρέπει να είναι γνωμοδοτικός ή εισηγητικός ή συμβουλευτικός. Είναι για να προτείνουμε στον δήμο ή στην περιφέρεια, λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τον δήμο, αφορούν όλη την χώρα. Δυστυχώς, η βία στους ανθρώπους σε οποιαδήποτε μορφή, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και φαίνεται να παίρνει ανησυχητική έκταση μετά την πανδημία και τις συνεχόμενες οικονομικές κρίσεις. Δεν θα πρέπει όμως στον όρο παραβατικότητα να περιλαμβάνουμε τα πάντα» τονίζει ο κ. Κολαϊτης.

Για τις αιτίες του προβλήματος, ο κ. Κολαϊτης τόνισε:

«Το πρόβλημα ξεκινάει από την μήτρα και κυριολεκτώ. Οι αιτίες είναι γενετικές και κοινωνικές. Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα φταίει η κακή κοινωνία. Ότι όλα εκπορεύονται από εκεί. Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει σε δύσκολες καταστάσεις, τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70. Με πολύ δύσκολες καταστάσεις και φτώχεια. Όμως δεν γίναμε, η μεγάλη πλειοψηφία, κακοποιοί και εγκληματίες.

Έχει υπολογιστεί ότι η γενετική συνεισφέρει περίπου στο 60% και το υπόλοιπο ποσοστό είναι οι άλλοι παράγοντες όπως κοινωνικοί, οικογενειακοί κ.τλ.

Η γενετική ευθύνεται και πολλά προβλήματα και ψυχικής υγείας. Υπάρχουν παιδιά που από μικρή ηλικία γύρω στα 2 ετών, που έχουν μία αντιδραστικότητα και εναντιοματικότητα.

Και αντιδραστικότητα έντονη. Φυσιολογικά τα παιδιά ξεπερνούν αυτή την φάση, όμως κάποια παιδιά δεν καταφέρνουν να την ξεπεράσουν. Στην παραβατικότητα, δεν ξυπνάει ένα πρωί ένας έφηβος και γίνεται παραβατικός, συνήθως αυτό προϋπάρχει από τις μικρές ηλικίες».

Ο ρόλος της οικογένειας και των γονιών σε αυτό πρέπει να είναι κατά τον κ. Κολαϊτη ο εξής:

«Οι γονείς το ιδανικό είναι να φροντίζουν τα παιδιά τους να τα αγαπάνε και να τους βάζουν όρια. Όμως στην πράξη αυτό δεν γίνεται σε πολλές οικογένειες. Είτε λοιπόν δεν βάζουν όρια στα παιδιά τους, είτε, το άλλο άκρο, είναι πολύ αυστηροί με τα παιδιά τους, όπου εκεί ο γονιός φέρεται με σκληρότητα στο παιδί του ή να το απορρίπτει. Και στα δυο, δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και όλα αυτά, συνεισφέρουν στην δημιουργία προβλημάτων στα παιδιά.

Ο χαοτικός τρόπος ανατροφής είναι ο,τι χειρότερο για τα παιδιά. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία, είναι πώς ο γονιός ασκεί τον ρόλο του σαν γονιός. Και αυτό που λέμε και εμείς, πρέπει να υπάρχουν πρόγραμμα για τους γονείς. Να εκπαιδεύονται. Ο καθένας μπορεί να γίνει γονιός, χωρίς να έχει τα απαιτούμενα εφόδια».

Λύσεις κατά τον κ. Κολαϊτη υπάρχουν: «Η επιθετικότητα στα μικρά παιδιά θεωρείται πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι από την προσχολική ηλικία. Θα είναι αργά να κάνεις κάτι γι αυτή την οικογένεια όταν το παιδί είναι ήδη οκτώ χρόνων.

Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των παιδιών με επιθετική συμπεριφορά, θα γίνουν αντικοινωνικοί ενήλικες, που ενδεχομένως να φτάσουν στο έγκλημα ή στην αυτοκτονία, ή θα έχουν προβλήματα με ναρκωτικά. Θα έχουν προβλήματα στην προσωπική τους ζωή, στην εργασιακή τους ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση από μικρή ηλικία, μπορεί να βοηθήσει παιδιά και οικογένειες που έχουν τέτοια προβλήματα».

«Είναι έργο όλων μας, να βοηθήσουμε όπου εντοπίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα» ήταν τα λόγια του.

Παρακάτω το ηχητικό της ενδιαφέρουσας συνέντευξης με τον κ. Γεράσιμο Κολαϊτη 

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-762345995?si=635a331fb599413fbd2ef0494524bcba&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250