Kαππάτος στον COSMOS 96,5: "Τιμή μου να εισηγούμαι το Νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις"
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:
Στις 7 Πρωτοβουλίες σε 7 Μέρες της κυβέρνησης που ανακοίνωσε με δελτίο του : «Ήταν μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή. Δημοσίευσα αυτό το μέρος της ομιλίας του, γιατί δείχνει μία Κυβέρνηση η οποία παρ όλο που πηγαίνουμε προς τις εκλογές, κάθε μέρα εργάζεται και κάθε μέρα κάτι διαφορετικό γίνεται.
Σε 7 μέρες την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν οι τελευταίες υπογραφές για την επαναλειτουργία των Ναυπηγίων της Ελευσίνας. Σώσαμε 600 θέσεις εργασίας, θα προστεθούν ακόμα 1400 και το σημαντικότερο, θα λειτουργούν μετά από τόσα χρόνια που ήταν κλειστά. Να θυμίσω, ότι λειτουργούν και τα ναυπηγία της Σύρου.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε για το 2022 στο διπλάσιο της υπόλοιπης ευρωζώνης την ανάπτυξη, στο 6% του Ελληνικού ΑΕΠ. Δηλαδή η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι διπλάσια από ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό να παραμένει ακόμα πολύ ψηλά, 9%, αλλά να μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
- Το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο μπορεί να λοιδορείτε από κάποιους, όμως μείωσε τις τιμές σε 101 προϊόντα, ενώ τις κράτησε σταθερές σε πολλά περισσότερα.
– Για τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης αποφάσισε η Κυβέρνηση να μην ιδιωτικοποιηθεί , αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα στρατηγικά του χαρακτηριστικά για την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.
- Για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, επισήμως ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση ότι για το μήνα Οκτώβριο η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη πιο χαμηλή θέση μεταξύ 15 ευρωπαϊκών κρατών.
- Στην Παιδεία, 30 αμερικάνικα πανεπιστήμια έχουν συνάψει παραπάνω από 100 προγράμματα συνεργασίας με δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και με το Ιόνιο πανεπιστήμιο και βρέθηκαν εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα. Κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Yale, προχωρούν σε ανταλλαγές φοιτητών χωρίς δίδακτρα. Το Columbia ιδρύει στη πατρίδα μας Κέντρο Έρευνας και Αριστείας.
- Στις εκκρεμείς συντάξεις: Εκκαθαρίστηκαν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις και κάθε σύνταξη από δω και πέρα θα βγαίνει σε 60 μέρες. Τώρα θα δουλέψουμε για τις επικουρικές και για το εφάπαξ. Η Κεφαλονιά διαθέτει ένα από τα λίγα γραφεία ΕΦΚΑ που δεν έχει καμία εκκρεμότητα».
Στην ένταξη των λιμένων Αργοστολίου, Ληξουρίου και Πόρου στο εκτεταμένο δίκτυο λιμένων και την πρόσβαση που αποκτούν σε ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις μέσω της Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη 2, του χρηματοδοτικού εργαλείου της Ε. Επιτροπής για την πραγμάτωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών: « Αυτό το σχέδιο τώρα καταρτίζεται στην Ευρώπη και ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει η Ελλάδα τους λιμένες που θα μπούν σ αυτό το πρόγραμμα. Εντάσσονται 17 λιμάνια σε όλη την Ελλάδα και μέσα σ αυτά εντάσσονται το Ληξούρι, το Αργοστόλι και ο Πόρος. Το θεωρώ πολύ σημαντική επιτυχία , διότι είναι μόνο 17 τα λιμάνια και εντάσσονται 3 δικά μας. Το λιμάνι του Ληξουρίου έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους σεισμούς του 2014 , χρειάζεται εκβάθυνση και να καταστεί ικανό για να δέχεται εμπορικά πλοία. Έχει καταθέσει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Γιώργος Κατσιβέλης ένα αίτημα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τα τεχνικά έργα που χρειάζονται να γίνουν και το Υπουργείο δέχτηκε να το εντάξει σ αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Εδώ βλέπουμε και την ικανότητα μιας Κυβέρνησης να απορροφά περισσότερα χρήματα γι αυτό το σκοπό. Στο Αργοστόλι ολοκληρώνεται το Master plan του λιμένα, άρα είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το νέο Εμπορικό Λιμάνι, το νέο μπαστούνι, και χρειαζόμαστε χρήματα. Το Υπουργείο δέχτηκε ότι το Αργοστόλι έχει ανάγκη να ενταχθεί και αυτό σ αυτό το πλάνο. Το λιμάνι του Πόρου, επειδή έχει πολύ αυξημένη κίνηση, έχει υποστεί φθορές που πρέπει να αποκατασταθούν, να φτιαχτούν κτήρια και ότι άλλο προβλέψει το Λιμενικό Ταμείο. Μπαίνουν λοιπόν τρία λιμάνια στο πλάνο και η εκκίνηση του προγράμματος είναι για την επόμενη 5ενταετία. Απόφαση της Κυβέρνησης για την Κεφαλονιά είναι να κοιτάξουμε τα λιμάνια και τον θαλάσσιο τουρισμό. Ήδη έχει αποφασιστεί η κατασκευή από το Υπουργείο του λιμανιού της Πεσσάδας, της Σάμης και των Φρικών, που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα της ένωσης των νησιών. Θεωρώ ότι έχουμε φτιάξει ένα πλάνο για όλα τα λιμάνια μας. Εμείς ως Κυβέρνηση θα τα εντάξουμε, μια άλλη μελλοντική Κυβέρνηση μπορεί να μην τα εκτελέσει και το ίδιο συμβαίνει με όλα τα έργα. Το 2014 να θυμίσω, άρχισαν να γίνονται έργα αποκατάστασης στο Ληξούρι και από το 2015 δεν έγινε τίποτα, διεκόπησαν τα έργα».
Στην καταχώρηση δόμησης σε μικρά οικόπεδα: « Η καταληκτική ημερομηνία είναι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Κατέθεσα Κοινοβουλευτική Αναφορά βάσει ενός εγγράφου του ΤΕΕ Κεφαλονιάς και κοινή ερώτηση με άλλους τρείς Βουλευτές από Κρήτη Δωδεκάνησα και Κυκλάδες για το αν θα δοθεί παράταση, όμως αυτό είναι απόφαση της Κυβέρνησης . Χθές ακούστηκε ότι θα δοθεί παράταση μόνο σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση στην πολεοδομία, όμως θα δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί αυτό».
Στο Νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις που θα συζητηθεί στην Βουλή: « Θα είμαι ο εισηγητής του νομοσχεδίου και είναι μεγάλη τιμή για μένα. Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για ένα θέμα που η αντιπολίτευση το έχει ανεβάσει ιδιαίτερα ψηλά. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που με εμπιστεύεται το κόμμα μου, ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης και ο Πρωθυπουργός για να εισηγηθώ αυτό το πράγματι πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό θα τροποποιήσει τον τελευταίο νόμο που είχε τροποποιήσει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε απλουστεύσει τον τρόπο αδειοδότησης για την παρακολούθηση και τις παραβατικές ποινές σ αυτή την περίπτωση. Το κακούργημα το έκανε πλημμέλημα ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα φωνάζει. Το επαναφέρουμε εμείς στο παλιό καθεστώς της ειδικής μεταχείρισης σε βαθμό κακουργήματος».
Στις υποκλοπές: «Είναι άλλο το θέμα της υπόθεσης της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη , ως πολιτικό πρόσωπο που πράγματι έγινε από την ΕΥΠ και την ίδια μέρα τότε ο Πρωθυπουργός έκανε ενέργειες, και το αποτέλεσμα είναι το νομοσχέδιο που βγήκε χθες στη διαβούλευση. Το καινούργιο γεγονός που εδω και δύο εβδομάδες έχει ξεκινήσει η εφημερίδα «Ντοκουμέντο» και ακολούθησαν κάποιες άλλες εφημερίδες γνωστών ιδιωτικών συμφερόντων, έχει να κάνει με υποκλοπές σε διάφορα πρόσωπα. Ξεκίνησε ο καβγάς με το περιβόητο πέναλτι και κατά την άποψη μου αυτά συνδέονται. Ένα πέναλτι ήταν ικανό για να ξεκινήσει ο αγώνας για να πέσει η να δυσφημιστεί μία Κυβέρνηση ; Για τον ισχυρισμό ότι η ΕΥΠ έφερε το r prentator στην Ελλάδα έναντι 7 εκατομμυρίων, ας το αποδείξει ο εκδότης του «Ντοκουμέντο», ο οποίος το δημοσίευσε και ακόμη δεν έχει καταθέσει τα αποδεικτικά του στοιχεία στον Άρειο Πάγο. Περιμένουμε να τα καταθέσει, είπε ότι θα τα καταθέσει, αν έχουν τις εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν μυστικά τα πρόσωπα των «μαρτύρων» για την ασφάλεια τους. Ξεκινάμε το ίδιο πολιτικό παιχνίδι που είχαμε στις εκλογές του 2015, με τη Novartis , που εξελίχθηκε σε φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο πολιτικά του στελέχη είναι κατηγορούμενα αυτή τη στιγμή ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ απηλλάγησαν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα παρόμοιου τύπου σκάνδαλο προσπαθεί να δημιουργήσει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ για να πολώσει το πολιτικό κλίμα λόγω των εκλογών του 2023».
Σε κάποιες παραμέτρους του Νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις: «Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι παρακολουθούμενοι θα ενημερώνονται από την Αρχή Διαφάνειας μετά από 3 χρόνια για λόγους Εθνικής ασφάλειας, όμως όλα αυτά θα συζητηθούν και στην διαβούλευση και στις Επιτροπές της Βουλής και στην ολομέλεια.- Μπαίνουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες ακόμα και για τα πολιτικά πρόσωπα ακόμα και η ευθύνη του Προέδρου της Βουλής».
Καλούμενος ο κ. Καππάτος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδου, ότι κάποιοι βουλευτές και Υπουργοί της ΝΔ δεν βγαίνουν να μιλήσουν γιατί κρατάνε κάποια «πισινή» για το θέμα των παρακολουθήσεων, απάντησε: «Επειδή εγώ θεωρώ ότι αυτά τα οποία λέγονται τώρα για παρακολουθήσεις Υπουργών, βουλευτών, των συζύγων τους κλπ, είναι όλα προς διάδοση μόνο για να δημιουργηθεί κλίμα, δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται. Μπορεί όμως να μην τους παρακολουθεί η Κυβέρνηση, αν τους παρακολουθεί κάποιος, μπορεί να τους παρακολουθεί οποιοσδήποτε. Ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε, αυτό δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται η Κυβέρνηση σ αυτό. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή φέρνει ένα νομοσχέδιο, που θα απαγορεύει ακριβώς αυτές τις παρακολουθήσεις που είναι παράνομες. Πρέπει να το αποσυνδέσουμε αυτό από την ΕΥΠ και το Κράτος , δεν θεωρώ ότι το κράτος εμπλέκεται σε αυτά. Εμπλέκονται τρίτα συμφέροντα , είτε οικονομικά, είτε πολιτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με ιδιωτικές εταιρείες κατά την άποψη μου. Υπάρχουν τα πολιτικά που θέλουν να αναλάβουν τη χώρα και τα οικονομικά τα οποία είναι πολύ δυνατά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «δεν υποκύπτω στα οικονομικά συμφέροντα, εγώ είμαι εκλεγμένος Πρωθυπουργός από τον Ελληνικό λαό και αυτόν υπηρετώ και δεν υπηρετώ τα συμφέροντα». Ως προς το νομοσχέδιο θα έρθει στην βουλή στις 25Νοεμβρίου και όσον αφορά εμένα ως εισηγητή, το να πολεμάς και να είσαι μπροστάρης, δεν είναι ποτέ κακό και το να υπερασπιστώ ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την οποία υπηρετώ. Είναι μόνο καλό για μένα».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.