Ανδρέας Καλαφάτης στον Inkefalonia 89,2: Η φετινή ελαιοσυγκομιδή, η ανάγκη ένταξης των τοπικών προϊόντων στον τουριστικό κλάδο και τα ζητήματα μεταξύ κτηνοτρόφων – κυνηγών που εντείνονται
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλονιάς και Ιθάκης Ανδρέας Καλαφάτης , ο οποίος αναφέρθηκε:
Στην ελαιοσυγκομιδή του 2022 στη Κεφαλονιά: «Η Κεφαλονιά εκτός από κάποιες λίγες περιοχές , όπως το Ληξούρι και τα Ομαλά δεν έχει ελιά φέτος. Πέρα από το ότι δεν τις προσέχουμε ιδιαίτερα, τα λιπάσματα πλέον είναι πολύ ακριβά, δεν είναι και καλή χρονιά και έχει και πολύ δάκο. Όμως και να είχαμε, λίγοι μαζεύουν τις ελιές, κάποιοι έχουν εγκαταλείψει το νησί, έχουν φύγει και οι αλλοδαποί και δεν υπάρχει και «τιμή». Βγάλαμε ανακοίνωση δίνοντας την καλύτερη τιμή πανελλαδικά για να αγοράσουμε λάδι από την Ιθάκη με 6μιση ευρώ το κιλό , για να δώσουμε ένα κίνητρο στην τοπική κοινωνία, γιατί το λάδι της Ιθάκης είναι από τα πρώτα λάδια και επειδή πρέπει να παντρέψουμε τα τοπικά μας προιόντα με τον τουρισμό και δεν καρποφόρησε».
Στην ένταξη των τοπικών προϊόντων στον τουριστικό κλάδο: «Θα πρέπει να προχωρήσουν πρώτα οι υπηρεσίες με τους συλλόγους, τους συνεταιρισμούς , τους παραγωγούς και τις ομάδες. Δε υπάρχει καμία τέτοια προσέγγιση και αυτό επηρεάζει την παραγωγή και την κτηνοτροφία. Έχουμε κτηνοτροφία με μεγάλο ζωικό κεφάλαιο και έχουμε και 17-18 τυροκομεία που βγάζουν πολύ καλά τυριά. Όμως όταν ο κτηνοτρόφος πληρώνεται 97 λεπτά το κιλό το γάλα και στο ράφι το τυρί το βρίσκεις στην διπλάσια τιμή, ενώ είναι το τυρί της προηγούμενης χρονιάς και το έχει πληρώσει το γάλα ο παραγωγός, δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ακριβό. Να κοιτάξουμε τα προιόντα που έχουμε στην Κεφαλονιά , έχουμε λίγα και καλά, να τα «παντρέψουμε» με τον τουρισμό. Δεν μπορεί να έρχεται ο Άγγλος και να του δίνουμε Αγγλικά κρασιά η κρέας Αγγλίας. Τα δικά μας κρέατα δεν τα έχουμε τυποποιήσει ακόμα και μας τα παίρνουν τζάμπα. Με μία διαφήμιση, μία τυποποίηση , με το πώς οι μάγειροι θα το διαθέσουν μπορεί να δέσου με τον τουρισμό. Μπορεί η Περιφέρεια να δώσει κίνητρα να τυποποιηθούν τα κρέατα μας, να φέρουν επάνω συνταγές μαγειρέματος ,να ενημερώσει ξενοδόχους ,ενοικιαστές δωματίων , επιχειρηματίες εστίασης και να τα προωθήσει, όπως και τα τυριά, το λάδι, το κρασί, το μέλι. Στην Ιταλία ακόμα και στα αεροδρόμια τους έχουν τα τυριά τους».
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας: « Η κτηνοτροφία είναι εγκαταλελειμμένη, οι δρόμοι της Κεφαλονιάς που εξυπηρετούν τις κτηνοτροφικές μονάδες δεν έχουν διανοιχτεί, οι διαδικασία ηλεκτροδότησης τω μονάδων δεν έχει ακόμα προχωρήσει. Έχουμε έρθει σε «κόντρα» και με τον ΕΛΓΑ και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις στρεμματικές δηλώσεις των βοσκότοπων μέσω των οποίων πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και ΕΛΓΑ. Μέχρι το 2015 βάζαμε τα δικά μας βοσκοτόπια –στην Κεφαλονιά τα βοσκοτόπια είναι ιδιόκτητα στην πλειονότητα τους. Από το 2016 έως σήμερα επειδή τα βοσκοτόπια τα έχουν χαρακτηρίσει δασικά, το Υπουργείο έφτιαξε την λεγόμενη «Τεχνική Λύση» και με βάση αυτήν μας έβαλαν και υπογράψαμε μία δήλωση αποποίησης των δικών μας βοσκοτόπων για να συνεχίσουμε να παίρνουμε επιδοτήσεις, παραχωρώντας μας δημόσια εννοείτε βοσκοτόπια, που όμως είναι τα δικά μας βοσκοτόπια και εμφανίζονται ως δημόσια. Και για τα δημόσια-δικά μας, πληρώνουμε κάθε χρόνο. Για να πάρεις επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρέπει να δηλώνεις στον ΟΣΔΕ τα ζώα σου και να πληρώνεις και ένα ποσό για την ασφάλεια τους. Εάν πάθεις ζημιά από φυσικές καταστροφές , όπως πάθαμε από τον «Ιανό» και ακόμα δεν έχει πληρωθεί κανένας μας, σου αποζημιώνει τα ζώα έως 6ετών ως παραγωγικά και τα επάνω των 6,δεν σου τα αποζημιώνει ,ενώ παίρνει και για τα πάνω των 6 ετών τα λεφτά ο ΕΛΓΑ. Αν έχεις εγκαταστάσεις σε υψόμετρο πάνω από ένα όριο δεν σε αποζημιώνει, αν έχεις χωράφια πάνω από τα 400μ , τα έχεις σπείρει και πάθεις ζημιά από φυσικές καταστροφές, δεν στα αποζημιώνει , γιατί πρέπει να κατεβάσεις τα ζώα σου χαμηλά. Τότε γιατί πληρώνουμε ασφάλεια; Ο ΕΛΓΑ παίρνει κάθε χρόνο από παραγωγούς και ιδιοκτήτες ζώων ,16 εκατομμύρια ευρώ ασφάλειες και αποδίδει μόνο 3 εκ. ευρώ, μας κοροϊδεύουν, για αυτό η κτηνοτροφία έχει πάει πίσω. Έχουνε πουληθεί πολλά ζώα φέτος , οι περισσότεροι έχουν πουλήσει τα μισά για να αγοράσουν ζωοτροφές για τα υπόλοιπα. Η μπαμπακόπιτα στοίχιζε 8 ευρώ το τσουβάλι πέρσι, φέτος στοιχίζει 18 ευρώ, το καλαμπόκι 9 ευρώ φέτος 19 ευρώ. Τα λιπάσματα έχουν φτάσει 52ευρώ το τσουβάλι, από 12-13ευρώ. Είναι μεγάλα τα κόστη πλέον και δεν μας έχουν βοηθήσει σε τίποτα».
Στην στήριξη του κράτους : «Λένε τώρα ότι θα επιδοτήσουν με 7 ευρώ το κάθε ζώο μέχρι τα 100 -150 ζώα και θα πρέπει να έχει τον ανάλογο τζίρο ετησίως και πάνω από τα 150, η επιδότηση ανά ζώο θα μειώνεται. Αυτά για μας είναι ψίχουλα, τώρα δαπανούμε και διπλό πετρέλαιο πέρα από τις φθορές στα λάστιχα».
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τους κυνηγούς: «Αυτή η περίοδος είναι περίοδος κυνηγιού και έχουμε πολλά θέματα με τους κυνηγούς και βλέπω να φτάνουμε στα άκρα. Με μια μικρή έρευνα που έχω κάνει, στην Κεφαλονιά κάθε χρόνο πρέπει να θανατόνονται από σκύλους κυνηγών και αδέσποτα σκυλιά πάνω από χίλια ζώα. Αυτή την εποχή τα ζώα κυοφορούν και όποιος σκύλος πέσει μέσα στην στάνη θα τα πνίξει όλα. Οι κυνηγοί κυνηγάνε μέσα σε στάνες, σε περιφράξεις, σε βοσκότοπους χωρίς περιορισμό, από τη στιγμή που έχουν από το Δασαρχείο άδειες για να κυνηγούν όπου θέλουν. Από τη στιγμή που έχουμε πια κτηματολόγιο στη Κεφαλονιά και ξέρουμε ποιες είναι οι εκτάσεις οι δικές μας , γιατί τους αφήνει το Δασαρχείο να κυνηγούν σε ξένες εκτάσεις. Γιατί δεν φτιάχνουν όπως σε όλη την Ευρώπη Κυνηγετικές Ρεζέρβες (Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές) αφού δίνει την δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά έχουμε καθημερινά φασαρίες και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Έχουν αυξηθεί οι κυνηγοί και ο καθένας παίρνει ένα όπλο και πάει όπου να ναι, πρέπει να μπει ένα μέτρο, υπεύθυνοι είναι το Δασαρχείο και οι σύλλογοι τους. Εμείς έχουμε προσφέρει στο θήραμα φαγητό , νερό κλπ, αυτοί οι 5 σύλλογοι τι έχουν προσφέρει. Ως πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών έχω στείλει 4-5 έγγραφα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , καμία απάντηση, δεν τους συμφέρει να τα βάλουν με τον κυνηγό ,παρά μας αφήνουν να βγάλουμε τα μάτια μας. Πριν 4-5 χρόνια στο Αγρίνιο γι αυτό το πράγμα, θρηνήσαμε ανθρώπους. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Να κάνουν οι κυνηγοί το χόμπι τους , αλλά να μην έχουμε κι εμείς προβλήματα ,αν σου πνίγει τα ζώα ένα σκυλί και το σκοτώσεις, θα αντιμετωπίσεις βαρύτατες ποινές και δεν είναι λύση αυτή επειδή κάποιοι για να κάνουν το χόμπι τους τα παρατάνε, η δεν τα ελέγχουν. Πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τη Περιφέρεια με τους Δήμους, με παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους και κυνηγούς και να βρούν μια λύση. Είναι κυνηγοί που ξέρουν και σέβονται, αλλά είναι και πολλοί τσαμπουκάδες και υπάρχει θέμα. Αν δεν θέλουν να εφαρμόσουν μέτρα και να σεβαστούν ιδιοκτησίες, ας τα απαλλοτριώσουν όλα και να φτιάξουν κτηνοτροφικές ζώνες».
Στον πλούτο της Κεφαλονίτικης γης και στην μη εκμετάλλευση του: «Στην Κεφαλονιά έχουμε τεράστια Δασική έκταση και κάποτε παράγαμε κάρβουνο σε μεγάλες ποσότητες ενώ τώρα εισάγουμε από τρίτες χώρες. Έχουμε την πέτρα Φάλαρης που είναι από τις καλύτερες και όμως φέρνουμε πέτρα από την Αλβανία, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να εκμεταλλεύεται αυτή την πέτρα, δεν έχουν δοθεί κίνητρα σε τέτοιες δραστηριότητες. Αφήστε που το Δασαρχείο έχει κάτι νόμους εγκληματικούς και δεν βοηθά την ανάπτυξη, όπως στον Κατελειό, που χαρακτηρίσανε την πεδιάδα παραγωγική και ενώ δεν παράγεται τίποτα, δεν μπορεί και να αναπτυχθεί τουριστικά το σημείο».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-175176381?si=d0c097a87ac9463cbabea9cfe975fd28&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}