Σοφία Μαροπούλου στον Inkefalonia 89,2: «Στον Υπερίωνα πασχίζουμε για τα ίδια μας τα παιδιά και για τα άλλα παιδιά που έχουμε εδώ"
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» Σοφία Μαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε:
Στα όσα αναφύονται αυτή τη στιγμή σε σχέση με τα ιδρύματα και δη την «Κιβωτό του Κόσμου»: « Ο «Υπερίωνας» έχει δύο σπίτια, το ΚΔΥΠ και την ΣΥΔ, η Ευρώπη δεν θέλει μεγάλα ιδρύματα και κάτι ξέρει. Το θέμα που προέκυψε με την «Κιβωτό του Κόσμου» ,είναι ένα θέμα που με απασχολεί, έλεγα ότι κάποια στιγμή θα γίνει η «στραβή», γιατί αυτά τα ιδρύματα είναι πολύ μεγάλα, είναι επιχειρήσεις, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ιδρύει μια δομή στην Αθήνα και παράλληλα να έχει ιδρύσει παραρτήματα σε όλη την περιφέρεια. Εδώ εμείς είμαστε πάνω από κάθε τι, το ΔΣ, οι εργαζόμενοι , οι πάντες και μ όλα ταύτα, με μικροπροβλήματα αν δεν δράσουμε αμέσως, δεν μπορούμε να τα σταματήσουμε. Όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε ίδιοι και προσλαμβάνεις προσωπικό μετά από μία πολύ μεγάλη αξιολόγηση και παρ όλα ταύτα, πέφτεις έξω. Κάποιες φορές βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση η εμείς να πούμε σε κάποιον ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει μαζί μας, η αυτός ο ίδιος να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας. Έχει συμβεί αυτό. Όταν επισκέφθηκε την Κεφαλονιά ο Πρωθυπουργός και ήρθε μαζί του η υφυπουργός Δόμνα Μηχαηλίδου, η κ. Μηχαηλίδου μας επισκέφθηκε στην στέγη, ήταν πρόσφατη η διεργασία που είχε ξεκινήσει με αυτά τα ιδρύματα για έλεγχο και είχε απογοητευτεί λίγο από τις συμπεριφορές των επικεφαλής των μεγάλων ιδρυμάτων. Δύο είναι τα μεγάλα ιδρύματα αυτή τα στιγμή, η Κιβωτός και το Χαμόγελο. Ας κρατήσουμε επιφυλάξεις για το «Χαμόγελο του Παιδιού», γιατί ιδρύθηκε πραγματικά από έναν πολύ πονεμένο γονιό, που ότι έχει κάνει το έχει κάνει στη μνήμη του γιού του και έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του. Όμως κινδυνεύεις οποιαδήποτε στιγμή όταν το μεγαλώνεις τόσο πολύ και είσαι ένας αυτός που το κουμαντάρεις , να πέσεις έξω, γιατί οι άνθρωποι είμαστε ευάλωτοι και κάποια στιγμή μπορεί να μας συγκινήσει το χρήμα.
Στον αντίκτυπο τους σε άλλες ομοειδείς δομές: « Εμείς εδώ είμαστε δύο Δομές απολύτως ελεγχόμενες, η κρατική μας χρηματοδότηση είναι 8 χιλιάδες τον χρόνο και τώρα έχει γίνει 6 και δεν έχουμε πάρει ούτε την περσινή και ελέγχουν σε μας ακόμα και το 1 ευρώ που θα το ξοδέψουμε. Έλεγχοι όμως του τύπου πως είστε πως περνούν οι ωφελούμενοι, πρέπει να γίνονται, γιατί ο ωφελούμενος θα πει τι τον ενοχλεί. Μετά είναι και η καθημερινότητα των παιδιών με τον πολίτη στο Ληξούρι, που βλέπει τη αύρα των παιδιών στις εξωτερικές δράσεις τους. Έχουμε ΕΣΠΑ, μια ελάφρυνση κρατική που δεν την έχουμε πάντα και βέβαια είμαστε γονείς σε ένα 7μελές ΔΣ που αν μη τι άλλο, πασχίζουμε για τα ίδια μας τα παιδιά και για τα άλλα παιδιά που έχουμε εδώ. Είναι πολύ σημαντικές διαφορές αυτές. Τα δύο μεγάλα ιδρύματα θα πρέπει για μένα να έχουν έλεγχο και στο οικονομικό, αλλά και στο πως διαβιούν τα παιδιά. Δεν εμπλεκόμαστε εμείς στο θέμα των υιοθετήσεων και στις ανάδοχες οικογένειες γιατί έχουμε ενήλικες και είμαστε ανοιχτοί ανά πάσα στιγμή στον πιο απλό πολίτη να έρθει να μας δει και να του δείξουμε και τα οικονομικά μας και να συνομιλήσει και με τους ωφελούμενους. Όσον αφορά την Κιβωτό, ας περιμένουμε και τη Δικαιοσύνη, αν και τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Ήταν επακόλουθο να χαθεί ο έλεγχος και για την Περιφέρεια και για την Αθήνα και ο εσωτερικός έλεγχος ενός ανθρώπου που τόσο ευάλωτος μπορεί να γίνει αν μπαίνουν σωρηδόν τα χιλιάδες και τα εκατομμύρια ευρώ από χορηγούς και δωρητές. Αυτά τα πράγματα θέλουν έλεγχο. Να γίνει ο έλεγχος από το κράτος και από δω και πέρα να καθιερωθεί ένα σύστημα ελέγχου. Σίγουρα θα δημιουργήσει όλη αυτή η ιστορία ένα κύμα επιφυλακτικότητας , όμως προς θεού, δεν σταματάμε. Εμείς έχουμε φτάσει πολλές φορές σε σημείο όταν καθυστερεί κάποια χρηματοδότηση για κάποιους λόγους, να αντλούμε και από τους προσωπικούς μας λογαριασμούς χρήματα για λειτουργικά έξοδα κλπ, έχοντας υπόψη ότι κάποια στιγμή θα τα ξαναπάρουμε . Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει αυτό. Οι χορηγοί και οι δωρητές ξέρουν πάρα πολύ καλά που πρέπει να απευθυνθούν, γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις , κινούμαστε εδώ, στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, τα είδη τροφίμων τα προμηθευόμαστε από όλους και σ αυτόν που μας δίνει την χορηγία με αποδεικτικά στοιχεία τον ενημερώνουμε τι τα έχουμε κάνει. Στο κράτος δίνουμε σαφή στοιχεία για την επιχορήγηση που δίνει με ανάρτηση στοιχείων στο Διαύγεια κλπ, όσον αφορά την διαβίωση των τροφίμων , στην Στέγη έχει οριστεί Κοινωνική Σύμβουλος από το αρμόδιο Υπουργείο επισκέπτεται την Στέγη και συνομιλεί και με ωφελούμενους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο αυστηρή σ αυτά τα πράγματα και αυτόματα και ο κρατικός μηχανισμός ο δικός μας για όλη αυτή τη διαδικασία. Παλεύουμε συνεχώς για το που θα είναι τα παιδιά μας όταν εμείς θα φύγουμε από τη ζωή, είναι δυνατόν τώρα να γίνουν εδώ πέρα άλλα πράγματα; Είναι αφύσικο. Όλοι οι γονείς και όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας έχουν αγκαλιάσει».
Στην ονοματοδοσία του «Υπερίωνα»: «Το όνομα μας το πρότεινε η κ. Δελαπόρτα η ζωγράφος με καταγωγή από το Ληξούρι, η οποία είναι και μητέρα ενός παιδιού με αναπηρία και ζει στην Αθήνα. Ήταν από τα ιδρυτικά μας μέλη και μας το υπέδειξε . Ο Υπερίων, είναι ένας Τιτάνας, -δεσπόζει των πλανητών και ως υπέρ πλανήτης θα λειτουργήσουμε και στο νησί , γιατί ενδιαφέρονται και οι άλλοι Δήμοι να φτιάξουν τέτοιες δομές γιατί ο «Υπερίωνας» έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και πολύ ευχαρίστως να απλωθούμε και περισσότερο».
Στις εκδηλώσεις από 3 έως 5 Δεκεμβρίου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία στις 3Δεκεμβρίου: «Ξεκινάμε από το Δήμο Ληξουρίου το Σάββατο και από την έδρα του Υπερίωνα με ένα αθλητικό δρώμενο με 4 αθλητές με αμαξίδια που θα έρθουν από την Αθήνα ,με τον Πολυχρόνη Πολίτση που τον έχουμε πάντα κοντά μας. Έχει γίνει ήδη η προετοιμασία , θα παρίστανται και οι δικές μας ομάδες, ο ΝΕΟΛ, ο Παλληξουριακός και ο Αστέρας με κατάλληλες ενδυμασίες. Την Κυριακή το μεσημέρι θα το επαναλάβουμε στην Σάμη, που έχουν ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προετοιμασία εκεί και το απόγευμα θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης» στο Αργοστόλι Την Κυριακή εδώ στο Ληξούρι έχουμε και το παζάρι μας. Δώσαμε μεγάλη βάση και στην ημερίδα την Δευτέρα το πρωί , γιατί ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους εμάς και τους υγειονομικούς, είναι η γενικότερη αντιμετώπιση στα κρατικά μας νοσοκομεία , αλλά και η επαφή μας με τον γιατρό και η επαφή των ΑμεΑ. Έως τώρα έχουμε μιλήσει για τελείως διαφορετικά θέματα στις άλλες ημερίδες όμως εκτιμήσαμε ότι ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού και το φιλοξενούμε ακόμη και εμείς εδώ στη «Στέγη», προκειμένου να κάνει οδοντιατρικό έλεγχο προκειμένου να αποκαταστήσει προβλήματα στα δόντια του, πρέπει να του γίνει ολική αναισθησία. Δεν δέχεται να συνεργαστεί. Το άλλο σωματείο που μίλησα στην Κέρκυρα κατάφερε και έχει ιδρύσει σε ένα κρατικό νοσοκομείο μία οδοντιατρική μονάδα. Ο στόχος μας είναι αυτός, αλλά και σε όλες τις ειδικότητες με όλους τους υγειονομικούς, να μας δώσουν τα φώτα τους για να πετύχουμε μια πολύ καλή συνεργασία σε επίπεδο Νομού. Ο ωφελούμενος και μόνο που θα βρεθεί σε ένα νοσοκομείο έχει ήδη τις ενστάσεις του, οπότε εάν δεν έχει το σωστό πλησίασμα, δεν θα συνεργαστεί ποτέ. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σ αυτό και παράλληλα να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα βοηθήσουν και τα κρατικά μας νοσοκομεία, αλλά και τους ιδιώτες γιατρούς. Μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο και με τους ιδιώτες γιατρούς και έχουμε νοσηλευτές στην πλειοψηφία τους στο προσωπικό της «Στέγης» και έχουμε εντοπίσει τα σημεία που χρειαζόμαστε ιδιώτες γιατρούς γιατί λείπουν οι ειδικότητες από τα Νοσοκομεία. Αν απευθυνθούμε και εμείς και το ζητήσουμε, ανεξάρτητα από πολιτικής χροιά, έχω διακρίνει στον Πρωθυπουργό ευαίσθητα σημεία για τα ΑμεΑ σε πολλές φάσεις. Δεν είμαι πολιτικά προσκείμενη στην ΝΔ, αλλά στον Υπερίωνα έχω δει σημεία ευαίσθητα προσέγγισης . Μια προσέγγιση για τα νοσοκομεία με το επιχείρημα ότι λειτουργούν και τέτοιες Δομές στον τόπο τώρα και σύντομα θα λειτουργήσουν και στο Αργοστόλι, θα μετρήσει».
Στην Κυβερνητική στάση και στην υποστήριξη της Δομής εν γένει: Όταν έδωσε το βοήθημα των 150 ευρώ τον πρώτο χρόνο που έγινε Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρμόδιος Υπουργός απαγόρευε σε κάποια ΑμεΑ να το πάρουν. Διαμαρτυρηθήκαμε και το διόρθωσε αμέσως. Η Συνεργασία με την ΕΣΑΜΕΑ και την Εθνική Ομοσπονδία και την Πανελλήνια Ομοσπονδία είναι πάρα πολύ καλή και υπάρχουν και μερικά ελαφρυντικά, γιατί αντιμετώπισε και πολλά σ αυτή τη θητεία ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός. Θα μπορούσαν να γίνουν και πολύ περισσότερα πράγματα. Η Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας η Δόμνα Μηχαηλίδου που σχετίζεται με τις Δομές κλειστού και ανοιχτού τύπου, είναι πάρα πολύ καλή. Όταν μας επισκέφτηκε δεν μίλησε μ εμάς καθόλου σχεδόν, μίλησε με τα παιδιά ένα ένα, λες και ήξερε τι θα επακολουθήσει και μας συγκίνησε όλους όσους ήμασταν εκεί που την είδαμε να ασχολείται μόνο μαζί τους. Έχει δεσμευτεί για πάρα πολλά πράγματα όπως το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που αυτή τη στιγμή δεν ανήκει καν στον χώρο της πρόνοιας, ανήκει στα Νοσοκομεία. Το επάνω μέρος ου ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, είναι ένας έτοιμος χώρος για να λειτουργήσει «Στέγη» . Στο Αργοστόλι θα έχουμε εξελίξεις, το τόνισε η κ. Μηχαηλίδου και υπάρχει και το Σωματείο «Ελπίδα». Έχουμε κουραστεί πάρα πολύ για πράγματα που θα έπρεπε η πολιτεία να τα φτιάχνει, αλλά δεν πρέπει να τα εγκαταλείψουμε γιατί τα παιδιά μας το χρειάζονται. Πρέπει να πω ότι και ο Βουλευτής Παναγής Καπάτος μας βοήθησε με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να ,να έχουμε τα μισά χρήματα από το ΕΣΠΑ και έτσι προχώρησε γρήγορα και η στέγη. Τώρα ο Δήμαρχος Ληξουρίου μας παραχωρεί με χρησιδάνειο ένα οικόπεδο , έβγαλε και την άδεια και την μελέτη την έχουν φτιάξει ο Βασίλης και ο Κωστής Ρουχωτάς ως χορηγία. Ο Δήμος λειτουργεί υποστηρικτικά προς εμάς και πρέπει να το τονίσω αυτό.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-20357635?si=6cb3937eb891407e888716a2b0fe12d9&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}