Μεγάλο το ενδιαφέρον της ΝΔ για την έδρα της Κεφαλονιάς, τονίζει στον COSMOS 96,5 ο Μαραβέγιας
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης, Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός ΥπουργόςΝαπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος αναφέρθηκε:
Στις πρόσφατες επισκέψεις του στα Υπουργεία και στην στόχευση τους: « Ο στόχος αυτών των επισκέψεων μετά από συναντήσεις που έχω ήδη κάνει στη Κεφαλονιά και έχω σχηματίσει εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε τομέα είναι να τα γνωστοποιήσω και να δώ ποια είναι η θέση των αρμόδιων Υπουργείων. Η στόχευση είναι να δω που πάνε τα πράγματα , ποιες είναι οι απόψεις των διαφόρων κυβερνητικών στελεχών όσον αφορά την Κεφαλονιά και οφείλω να πω ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται πολύ, όχι μόνο για λόγους πολιτικούς, αλλά και γιατί η Κεφαλονιά έχει πολλούς ανθρώπους στον επιχειρηματικό τομέα. Οι Κεφαλονίτες και οι Θιακιοί κατέχουν θέσεις σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οπότε ή Κεφαλονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για το πολιτικό γίγνεσθαι».
Στην συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ Άδωνη Γεωργιάδη: « Με ενημέρωσε για το που βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της χώρας ιδίως από πλευράς ιδιωτικών επενδύσεων. Συζητήσαμε για το ξεμπλοκάρισμα διάφορων επενδύσεων από το παρελθόν και για μερικά ζητήματα που αφορούν την Κεφαλονιά και γενικότερα για ζητήματα των νησιών του Ιονίου και ποιες είναι από δω και πέρα οι αναπτυξιακές προοπτικές. Δώσαμε περισσότερη έμφαση στο ότι την νέα τετραετία δεν θα έχουμε το πρόβλημα της πανδημίας, έτσι ώστε περισσότερα από 50 δις να διοχετευτούν στην οικονομία και αν αυτά τα 50 δις μπορούσαν να διατεθούν για αναπτυξιακά έργα στην παιδεία, στη υγεία , τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Με τις προυποθέσεις αυτές, ο στόχος είναι να μπορέσουμε να ανατάξουμε τις καταστάσεις που έχουν μείνει πίσω μέχρι τώρα».
Στην μονοεδρική της Κεφαλονιάς ,την σημασία της για την ΝΔ και τις έριδες που εμφανίστηκαν μεταξύ της τοπικής νεολαίας της ΝΔ και του επικεφαλής της νεολαίας Πανελλαδικά: « Από τις επαφές που έχω με τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ , αλλά και με κυβερνητικά στελέχη , έχω αποκομίσει την αίσθηση ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ η Κεφαλονιά και Ιθάκη όχι μόνο ως μονοεδρική, αλλά και γενικότερα ως ένα πολύ σημαντικό μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Το ότι συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα ( με την νεολαία), θεωρώ ότι είναι λάθη που πρέπει να διορθωθούν και υπάρχει μια γενικότερη αγωνία για το πώς όλα αυτά θα διευθετηθούν , έτσι ώστε στις εκλογές να πάμε με καλύτερους όρους. Εγώ δεν θέλω μα παρέμβω στις εσωτερικές διαμάχες ιδίως μάλιστα όσον αφορά την νεολαία , αλλά γίνονται προσπάθειες από πολλές πλευρές να πέσουν οι τόνοι και φαντάζομαι ότι θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα».
Στα οικονομικά θέματα και στις τράπεζες: «Το ένα ζήτημα είναι ότι κάπως πρέπει να αποκατασταθούν , να αμειφθούν οι συνεπείς δανειολήπτες και το δεύτερο ζήτημα είναι πως θα υπάρξει μία καλύτερη μεταχείριση και από την πλευρά των τραπεζών , ήτοι καλύτερα επιτόκια καταθέσεων και καλύτερα επιτόκια χορηγήσεων. Στην Ελλάδα για διάφορους λόγους τα επιτόκια είναι πάντοτε μεγαλύτερα από ότι έχουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , κατά μία με 2 μονάδες.
Είχαμε τα κόκκινα δάνεια , τα δάνεια όμως τώρα δόθηκαν σε διάφορα Funds και οι τράπεζες έχουν σε μεγάλο βαθμό απαλλαγεί απο αυτά. Το ποσοστό των κόκκινων δανείων ήταν περίπου 40% , τώρα είναι γύρω στο 10% και λιγότερο. Το πρόβλημα λοιπόν για τις τράπεζες δεν είναι τα κόκκινα δάνεια πλέον και το ζήτημα είναι η κερδοφορία που έχουν, διότι μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων που είναι σχεδόν μηδενικά και των επιτοκίων χορηγήσεων που είναι 4-5% η διαφορά είναι τεράστια. Είχαμε μία μείωση των καταθέσεων μεγάλη, κάποτε οι καταθέσεις ήταν γύρω στα 200 δις και φτάσαμε στα 135 ιδίως μετά τα capital control. Έφυγαν πάρα πολλά χρήματα στο εξωτερικό , τώρα έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν πάλι οι καταθέσεις τα τελευταία χρόνια και είναι δείγμα εμπιστοσύνης στην σημερινή κυβέρνηση. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαχείριση από τις τράπεζες.
Στο εξωτερικό οι προμήθειες είναι οι μισές και μερικές φορές δεν υπάρχουν καν. Άρα και για το θέμα των προμηθειών και για το θέμα της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, θα πρέπει οι τράπεζες να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Με τον τρόπο αυτό πρώτα απ όλα υποφέρει πάρα πολύς κόσμος και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Πληρώνουμε κατά κάποιο τρόπο και τις συνέπειες της δεκαετούς κρίσης που περάσαμε , διότι το τραπεζικό σύστημα μειώθηκε, έμειναν μόνο 4 τράπεζες και όσο λιγότεροι παίχτες υπάρχουν στο τραπέζι , τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες υπάρχουν για να μειωθεί ο ανταγωνισμός. Αν καταφέρουμε να μπορούμε να παίρνουμε δάνεια από ξένες τράπεζες, αυτό θα είναι μια λύση και πιθανώς με καλύτερους όρους. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, γιατί θα πάμε σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων και τα κόκκινα δάνεια αφορούν συνολικότερα την Ελληνική οικονομία και τότε είναι που θα δυσκολευτούμε να πάρουμε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και όχι το πρόβλημα που επικαλούνται οι τράπεζες. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης από δανεικά και τα δανεικά τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Νομίζω ότι έχουν επωφεληθεί αρκετά οι τράπεζες έτσι ώστε να είναι ανάλγητες απέναντι στο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω ως καθηγητής πολιτικής οικονομίας τριάντα- σαράντα χρόνια στο Πανεπιστήμιο. Το μόνο ελαφρυντικό που μπορώ να δώσω σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση και στην σημερινή και τις προηγούμενες, είναι ότι οι τράπεζες είναι οι αιμοδότες της οικονομίας, πρέπει από την μια πλευρά να βοηθούν στις δύσκολες περιπτώσεις και απο την άλλη να είναι υγιείς για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Τα τελευταία χρόνια με το σταγονόμετρο δίνουν τα δάνεια , είναι στο σύνολο τους ιδιωτικές και σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν και σε ξένους.
Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όμως νομίζω ότι για το καλό των ίδιων των τραπεζών και για να μην δημιουργηθεί πάλι μια γενιά κόκκινων δανείων που θα δυσκολέψει και τις ίδιες παρά τον ανταγωνισμό , θα συναισθανθούν τα πραγματικότητα και θα το κάνουν. Δεν έχει και νόημα αυτό που λέγεται από την αντιπολίτευση ότι πρέπει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση , γιατί δεν λύνονται τα θέματα αυτά με νομοθετικές ρυθμίσεις, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.