Φαραντούρης στον COSMOS 96,5 για παρακολουθήσεις : Εργαλείο κλειδαρότρυπας το Predator για να εκβιάζουν

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 18:12

Φαραντούρης στον COSMOS 96,5 για παρακολουθήσεις : Εργαλείο κλειδαρότρυπας το Predator για να εκβιάζουν

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Νικόλαος Φαραντούρης - δικηγόρος παρ'  Άρείω Πάγω, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ζαν Μονέ (Jean Monnet) , ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία: «Η εξωτερική πολιτική είναι μία σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται προγραμματισμό , προετοιμασία και ενεργητικότητα. Δεν μπορεί να γίνεται ούτε προεκλογικά , ούτε χωρίς προγραμματισμό , ούτε με πυροτεχνικού τύπου επισκέψεις. Για τις επισκέψεις ενός Πρωθυπουργού και ενός Υπουργού, πρέπει να γίνεται προετοιμασία μέχρι κεραίας. Θεωρώ ότι ταξίδια που έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα χωρίς να δίνουν και τον ουσιαστικό και τον συμβολικό τόνο στην επίσκεψη( έφερε ως παράδειγμα την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις περιοχές της  Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας που δεν έγινε) . Γενικότερα βλέπω μία σπουδή και ένα άγχος προεκλογικού χαρακτήρα, όπως οι ανακοινώσεις προ δέκα ημερών για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Βγήκαμε και κόψαμε κορδέλες ότι βρήκαμε πετρέλαιο στην Νότια Κρήτη, τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί στοιχειώδεις σαρώσεις. Διαπιστώνω μια τσαπατσουλιά στην οργάνωση εν γένει των διεθνών μας σχέσεων. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αλβανία, μας θύμισε την επίσκεψη του στην Κεφαλονιά, ήλθε, είδε και απήλθε. Αν η επίσκεψη του επιτάχυνε τη διαδικασία του έργου του δρόμου Αργοστολίου-πόρου, εγώ αμφιβάλλω πάρα πολύ».

Ο κ Φαραντούρης έκανε αναδρομή στις παρελθούσες ανακοινώσεις περί ενεργειακών κοιτασμάτων  και στις αντιφατικές κινήσεις της Κυβέρνησης και συμπλήρωσε: « Κάθε Κυβέρνηση η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του κύκλου της ανακοινώνει γενναία επανέναρξη ερευνών για τους υδρογονάνθρακες  στη χώρα. Αυτό το έχουμε δει, τουλάχιστον μια 15ενταετία».

Ανέλυσε την πορεία των ερευνών και την στάση των εμπλεκόμενων διεθνών εταιρειών και σημείωσε: «Οι υδρογονάνθρακες δεν είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο του παρελθόντος, όπως ήταν πριν δέκα ,είκοσι χρόνια. Σε μία φάση μετάβασης προς την κλιματική αλλαγή , υπάρχουν διάφορα ζητήματα που σταθμίζουν την κρίση και βλέπουν που τους συμφέρει να επενδύσουν.  Κάνουν τις επιλογές τους και προτεραιοποιούν. Όταν φεύγει ένας κολοσσός από ένα οικόπεδο που του έχει παραχωρηθεί, είτε αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συνομιλήσει θεσμικά με την Ελληνική Κυβέρνηση, η δεν έχει οικονομικό κίνητρο. Υποτίθεται ότι έχουν γίνει κάποιες συμβάσεις και ότι η Ελληνική πλευρά δεν έχει να πληρώσει τίποτα, όμως σε ένα συνέδριο στην Κύπρο ειπώθηκε από την  Exxon  Mobil , ότι εάν θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση να βγάλει τα πετρέλαια της θα πρέπει να πληρώσει. Δηλαδή θέλουν τώρα οι Αμερικανοί να τους πληρώσουμε κιόλας για να εκμεταλλευτούν  το ορυκτό μας πλούτο; Εν τέλει μετά από τρία χρόνια δοκιμαστικών τρυπημάτων και αν πάνε όλα καλά ,μετά 5-6 χρόνια θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι υπάρχει. Αυτή τη στιγμή υπάρχου μόνο ισχυρές ενδείξεις».

 Ο κ Φαραντούρης αναφέρθηκε στην ακρίβεια ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών: « Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά. Τα ζητήματα της ακρίβειας αγγίζουν όλους μας , διότι έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των συναλλαγών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εμείς που δεν κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου σε ένα γραφείο με το «καλάθι του νοικοκυριού» , διαπιστώνουμε ότι όσα λέγονται είναι πομφόλυγες. Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση της ακρίβειας αυτή. Δεν έχει παταχθεί το φαινόμενο  της αισχροκέρδειας, δεν έχει παρέμβει η Κυβέρνηση στη λειτουργία τη ς αγοράς, δίνει μονάχα κάποια επιδόματα στους λογαριασμούς. Η τιμή της ενέργειας είναι υψηλή, 4 εταιρίες κερδοσκοπούν και  2 διύλισης και από κει και πέρα αυτό αντανακλάται  σ ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Η Κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει και δεν το χει κάνει όπως  το χουν κάνει άλλες κυβερνήσεις. Είμαστε οι πρωταθλητές στα επιδόματα, ξοδεύουμε οικονομικά αποθέματα,  τα χρήματα του κόσμου, για να επιδοτηθεί η ακρίβεια». 

Στις παρακολουθήσεις ως δεύτερο θέμα στην ατζέντα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών: « Οι παρακολουθήσεις ακουμπάνε την συνείδηση  και την υπόσταση της Δημοκρατίας και των Δημοκρατικών θεσμών. Είναι ένα τσουνάμι αποκαλύψεων που δεν μπορεί να διαψευστεί πλέον, όσο κι αν κάποια ΜΜΕ έχουν αλλεργία σ αυτές τις αποκαλύψεις. Αυτό είναι θεσμική εκτροπή, γιατί δεν υπάρχει πλέον κανένα ίχνος ιδιωτικότητας. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ακρίβεια περισσότερο όμως τον αφορούν πολύ και οι παρακολουθήσεις, για τί αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας. Το πρέντατορ είναι ένα εργαλείο κλειδαρότρυπας για να σε εκβιάζουν. Μιλάμε για μία παρακμή, για την οποία οποιοσδήποτε έντιμος πολίτης στοιχειωδώς σε εγρήγορση δεν μπορεί να το αποδεχθεί. Εγκαλούμεθα από διεθνείς οργανισμούς γι αυτό το Θέμα». 

Στην συζήτηση στη Βουλή του  νομοσχεδίου  για τις παρακολουθήσεις την Πέμπτη : «Το νομοσχέδιο για το οποίο ξεκινά  η συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη, είμαι σίγουρος ότι θα βγάλει ειδήσεις και ενδεχομένως θα επιταχύνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Ένα κόμμα στο οποίο υπάρχουν και σοβαροί και έντιμοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν τύχει παρακολούθησης και πρώην πρωθυπουργοί και πρώην επικεφαλείς αυτού του κόμματος , δεν νομίζω να μη νιώθουν άβολα με την διαβεβαίωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι ο ανιψιός του στο διπλανό του γραφείο δεν τους παρακολουθούσε κατόπιν εντολής του ίδιου. Πιστεύω ότι το κυβερνητικό κόμμα αυτή τη στιγμή βράζει. Είμαι σίγουρος ότι θα επιταχυνθούν πολιτικές εξελίξεις μετά την Πέμπτη».

Στην μη αποτύπωση της φθοράς της Κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις: « Το πολύ λέγειν δεν έχει να κάνει με τα όσα αρνητικά έχει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, αλλά με το λιβάνισμα της Κυβέρνησης. Αυτό είναι το λέγειν των ΜΜΕ. Πιστεύω ότι η Αξιωματική αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση εν γένει , συμπεριλαμβανομένης της «εσωτερικής» αντιπολίτευσης αναδεικνύει κάποια θέματα. Τα θέματα αυτά έχουν βγεί στην επιφάνεια λόγω των παρεμβάσεων της αντιπολίτευσης.  Εάν η κοινή γνώμη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη  γι αυτά, οφείλεται στην έλλειψη πλουραλισμού και στο αν ως ενεργοί πολίτες ενδιαφερόμαστε να μαθαίνουμε ποιοι μας κυβερνούν, με τι προθέσεις και με ποια στόχευση. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα πλουραλισμός στην ενημέρωση και το λένε διεθνείς οργανισμοί  αυτό. Οι δημοσκοπήσεις στην πορεία προς τις κάλπες θα αποτυπωθούν, βλέπω όμως ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί ως πρόβατα στη στάνη, και έχει αρχίσει και αφυπνίζεται».

Στην αναφορά του σε συνέντευξη του,« μισώ τον ακαδημαϊσμό χωρίς επαφή με  την πραγματικότητα»: « Γενικώς στη ζωή έχει σημασία να έχεις επαφή με την πραγματικότητα, να μην είσαι εξωγήινος. Ιδίως όποιος ασχολείται με τα κοινά, πρέπει να χει αυτή την απτή επαφή με τον κόσμο και τον πολίτη. Αρκετές φορές διαπιστώνουμε τις πανεπιστημιακές αίθουσες , αλλά και στα πολιτικά κονκλάβια, μία απόσταση της πραγματικότητας από το λόγο. Ο Ακαδημαϊσμός δεν αφορά μόνο τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αλλά και τους πολιτικούς, που έχουν μια άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί η αγορά, αλλά δεν έχουν κατεβεί ποτέ στην αγορά. Το ίδιο και πολλοί φίλοι μου Πανεπιστημιακοί, μπορεί να χουν μια άποψη για το πώς μπορεί να λειτουργεί η οικονομία , αλλά δεν έχουν δουλέψει ποτέ σε μία εταιρεία. Αυτό εννοώ ως στείρο ακαδημαϊσμό. Εγώ προτού ασχοληθώ με τα κοινά , έγραψα και κάποια χιλιόμετρα στον ιδιωτικό τομέα ως Δικηγόρος και ως Καθηγητής Πανεπιστημίου και βλέπω τη ζώσα πραγματικότητα και μέσα από την προσωπική καθημερινότητα μου αλλά και μέσα από τις υποθέσεις που έχω χειριστεί. Γνωρίζω τα τρωτά του συστήματος και γνωρίζουμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε, γι αυτό δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλώ με ωραία και παχιά λόγια, ούτε να λέω πολλά θα και είμαι πολύ συγκεκριμένος στις προτάσεις μου».

Στις προσδοκίες του για την ανταπόκριση του κόσμου προς τον ίδιο στην Κεφαλονιά στις επόμενες εκλογές: «Ο κύριος λόγος που ενδιαφέρομαι για τα κοινά της Κεφαλονιάς , είναι γιατί πιστεύω στην ανατροπή του κάθε Κεφαλονίτη μέσα στου. Έχει το σπέρμα της ανατροπής μέσα του και αυτό δεν είναι μια διαπίστωση Ακαδημαϊκού χαρακτήρα, είναι μια εμπειρικά διαπιστωμένη πραγματικότητα στον ρου των αιώνων. Έχω πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Κεφαλονίτη και στην Κεφαλονίτισσα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα για το πώς αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα , τις πελατειακές σχέσεις, την κοροϊδία, τις φρούδες ελπίδες, τις προσδοκίες. Πισώπλατα μαχαιρώματα από τον χώρο μου δεν έχω δεχθεί και δεν σκοπεύω να δεχθώ».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης. 

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250