«Χτίζουμε το μέλλον της χορωδιακής παράδοσης στην Κεφαλονιά – Στόχος η δημιουργία Μουσικού Σχολείου»

Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Μαέστρος Άγγελος Μουρελάτος , εν όψει των χορωδιακών συναντήσεων την Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Απριλίου σε Κουρκουμελάτα και Ληξούρι αντίστοιχα.
Ο Άγγελος Μουρελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές μαθαίνοντας μαντολίνο στη σχολή που είχε ιδρύσει η Μητρόπολη Κεφαλληνίας και κλασική κιθάρα στο παράρτημα του Πατραϊκού Ωδείου στο Αργοστόλι. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Αθήνα, λαμβάνοντας το πτυχίο της Αρμονίας από το Εθνικό Ωδείο στην τάξη του Αργύρη Καλλιανιώτη και το πτυχίο της Αντίστοιξης καθώς και το δίπλωμα της Φυγής, με βαθμό άριστα, στο Ελληνικό Ωδείο στην τάξη του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη. Επίσης, σπούδασε διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας με το μαέστρο Γιώργο Αραβίδη καθώς και διεύθυνση χορωδίας με το μαέστρο Αγαθάγγελο Γεωργακάτο. Παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το μαέστρο Διονύση Αποστολάτο, όπου υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του, στις χορωδίες και μαντολινάτες που είχε στην Αθήνα (Δημοτική χορωδία Πεύκης, χορωδία Μελισσίων, χορωδία Κορωπίου και παιδική χορωδία Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών). Έχει συνεργαστεί με την ανδρική χορωδία Προφήτη Ηλία Παγκρατίου και τη μεικτή χορωδία Κηφισιάς 1927. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μαέστρος στην ανδρική Χορωδία του Δήμου Αργοστολίου, στην Ανδρική και γυναικεία Χορωδία Ληξουρίου και στα Χορωδιακά σχήματα του Δήμου Σάμης .
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει προσπάθειες σε όλους τους Δήμους να επικοινωνήσουμε το χορωδιακό μας τραγούδι και να εμφυσήσουμε αυτή την αγάπη και στους νέους περισσότερο και να τους φέρουμε κοντά μας και να διδαχθούν από όσα εμείς διδαχθήκαμε» αναφέρει ο Άγγελος Μουρελάτος.
Για την αναγκαιότητα του Μουσικού Σχολείου στην Κεφαλονιά, στο Ληξούρι -ήδη από το 2019 ιδρυθέντος στα χαρτιά, σημείωσε: «Υπάρχει ένα σχετικό ΦΕΚ ίδρυσης από το 2019 , το οποίο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, διότι η ύπαρξη ενός Μουσικού Σχολείου θα δημιουργούσε φυτώρια για σοβαρούς μουσικούς, θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερες ορχήστρες, να στελεχώσουμε καλύτερα τις χορωδίες. Όπου υπάρχουν τα Μουσικά Σχολεία που είναι θεσμοί είναι γνωστό το έργο τους και δίνονται πάρα πολλές ευκαιρίες και ανεβαίνει πολύ το μουσικό επίπεδο.
Εμείς στην Κεφαλονιά που είχαμε και την παράδοση στερούμαστε όλα αυτά τα χρόνια αυτό το αγαθό. Θέλω να πιστεύω ότι θα λυθεί αυτό το ζήτημα σύντομα».
Ο κ. Μουρελάτος στάθηκε επίσης στο υπάρχον αξιοζήλευτο όπως το χαρακτήρισε ενδιαφέρον για συμμετοχή στα χορωδιακά σχήματα και στάθηκε στον Δήμο Σάμης που για πρώτη φορά απέκτησε χορωδιακά σχήματα:
«Είναι η πρώτη φορά που οργανώσαμε με τον Δήμαρχο Παναγή Δρακουλόγκωνα και τον κ Αντώνη Καλιβωκά Αντιδήμαρχο Πολιτισμού μία μικτή χορωδία, η οποία άγγιξε τα 50 μέλη αρχάριους χορωδούς, τα οποία όμως ήρθαν με πολύ μεγάλη αγάπη από όλη την περιφέρεια του Δήμου Σάμης. Δεν χάνουν πρόβα, βλέπεις μία αγάπη ιδιαίτερη σ αυτό, όπως το ίδιο γίνεται και στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι. Άρα η τάση υπάρχει , αρκεί να την οργανώσουμε λίγο καλύτερα και να το δούμε λίγο καλύτερα το όλο θέμα».
Όσον αφορά τις Χορωδιακές συναντήσεις που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια στα Κουρκουμελάτα στο Πνευματικό Κέντρο Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή την Παρασκευή 25 και στο Ληξούρι 26 Οκτωβρίου στο κτήριο της π. Βαλιανείου Σχολής - π. ΤΕΙ, ανέφερε:
«Αυτή η διήμερη χορωδιακή συνάντηση έχει να κάνει με πρωτοβουλία και τους ευχαριστώ, του Δημάρχου Αργοστολίου του κ . Μιχαλάτου και του Δημάρχου Ληξουρίου, του κ Κατσιβέλη, οι οποίοι αθόρυβα δουλεύοντας και έχοντας ως κρίκο και σύνδεσμο εμένα, αποφάσισαν σιγά σιγά να κάνουν κάποιες ενέργειες από κοινού , οι χορωδίες να συναντιόνται περισσότερο, να παρουσιάζονται, να συμπράττουν.
Έτσι ξεκινάμε την Παρασκευή στα Κουρκουμελάτα , έχουμε μία προσκεκλημένη χορωδία από την Κέρκυρα με πολύ μεγάλο ιστορικό και καταγραφή, την Ανδρική Χορωδία των εργαζομένων του ΟΤΕ Κέρκυρας, μια πολύ όμορφη Χορωδία με πολύ όμορφο ρεπερτόριο. Θα συμμετέχει η Γυναικεία Χορωδία από το Ληξούρι και η Ανδρική Χορωδία του Δήμου Αργοστολίου. Το Σάββατο 26 Απριλίου θα είναι περίπου τα ίδια σχήματα συν την Ανδρική Χορωδία Ληξουρίου. Προσπαθούμε να δώσουμε λίγη χαρά στον κόσμο, που νομίζω ότι έχει και ιδιαίτερη ανάγκη να σιγοτραγουδήσει , να ξεφύγει λίγο από τα προβλήματα του και τις έννοιες του».
Σιγά σιγά αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και η μικτή χορωδία. Ο Άγγελος Μουρελάτος ενώνει την Γυναικεία Χορωδία του Δήμου Ληξουρίου με την Ανδρική Χορωδία του Δήμου Αργοστολίου και παρουσιάζει ένα μικτό σύνολο στα Κουρκουμελάτα , ούτως ώστε να μπορεί να υπάρχει και αυτό το είδος αλλά και η συνεργασία , η οποία ξεκίνησε από τις τελευταίες εκδηλώσεις του προηγούμενου καλοκαιριού, όπως στα «Πεσσάδεια, την πλατεία Καμπάνας, στο Ληξούρι. Σημειώνει δε: « Ήδη έχουν αρχίσει αυτές οι κινήσεις και γίνονται, συμπράττουνε τα χορωδιακά σχήματα μεταξύ τους και κυρίως η Γυναικεία Χορωδία Ληξουρίου με την Ανδρική Χορωδία Αργοστολίου.
Έχουν συστήσει ένα μικτό σύνολο το οποίο συναντιέται μέσα στον μήνα κάποιες φορές και έχουμε όλη αυτή την επαφή και την ευχαρίστηση της πρόβας και επομένως έχουμε και αυτό και θέλουμε και αυτό να μεγαλώσει και να συνεργαζόμαστε και όλοι αν γίνεται, δηλαδή ο στόχος αυτός είναι, η χαρά της μουσικής άλλωστε , τίποτε άλλο ».
Ο Άγγελος Μουρελάτος ξεφύλλισε το μουσικό βιβλίο της ζωής του στην συνέχεια , δίνοντας το στίγμα των μουσικών καταβολών του, σημειώνοντας ότι γεννήθηκε μέσα στο χορωδιακό τραγούδι και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους δασκάλους του , Διονύση Αποστολάτο, τον Φώτη Αλέπορο, όσους στο παραπάνω μικρό βιογραφικό του αναφέρονται, αλλά και στους εδώ κανταδόρους, που μέσα σ αυτούς και μέσα από αυτούς υπήρξε και εκείνος.
Έκανε αναφορά στον Γρηγόρη Βλαχούλη –πιάνο, που συμβάλουν στην μουσική παιδεία του τόπου.
Ενημέρωσε και για τα παιδικά τμήματα που λειτουργούν σε όλους τους Δήμους και που οι μουσικοί δίνουν μεγάλη έμφαση σ αυτά και στο ότι υπάρχουν σκέψεις και για παιδικές μαντολινάτες.
Τέλος έκανε ιδιαίτερη στα μουσικά ταλέντα της Κεφαλονιάς που διαπρέπουν, Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, Δημήτρη Τυπάλδο, Παναγή Μπαρμπάτη :
«Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους διακεκριμένους και προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε και την δική τους την βοήθεια βέβαια, γιατί ο ερασιτεχνισμός είναι δύσκολο πράγμα . Το να δουλεύεις με ερασιτέχνες, που τους αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια, γιατί αφήνουν τις ασχολίες τους κλπ είναι δύσκολο και θέλουν και αυτοί το κίνητρο τους και ένα μπράβο να βλέπουν από την πολιτεία για την προσπάθεια τους».
Ευχαρίστησε κλείνοντας το Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή για την παραχώρηση του χώρου του Πνευματικού Κέντρου Κουρκουμελάτων και συνεχάρη το ΔΣ για την πολιτιστική του προσφορά και την Περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς για την ιδιαίτερη συμβολή της στις χορωδιακές συναντήσεις της 25ης και 25ης Απριλίου.
Ευχήθηκε επίσης σύντομα να λειτουργήσει το Μουσικό Σχολείο στο Ληξούρι.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-2542025}