Ο παθολόγος Χαράλαμπος Μουρελάτος στον Inkefalonia 89,2 για την ραγδαία αύξηση των ιώσεων στην Κεφαλονιά - Τι θα πρέπει να προσέχουμε
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Ιατρός Παθολόγος Χαράλαμπος Μουρελάτος, ο οποίος σε σχέση με την ραγδαία αύξηση των ιώσεων, επεσήμανε:
«Αυτή την έξαρση των ιώσεων εμείς οι γιατροί την περιμέναμε με την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ιοί αυτοί δεν είναι νέοι, υπήρχαν ,υπάρχουν και θα υπάρχουν, απλώς λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, απομόνωσης κλπ, δεν μπορούσαν να μεταδοθούν και επίσης ο covid, γιατί υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των ιών, είχε καταλάβει όλο τον διαθέσιμο χώρο και δεν άφηνε να μεταδοθούν και να εξαπλωθούν αυτοί οι ιοί. Εμφανίστηκαν αυτοί οι ιοί κυρίως στα παιδιά λόγω των σχολείων, λόγω του συγχρωτισμού, λόγω του ότι δεν μπορούν να κρατήσουν όλα τα μέτρα που πρέπει και μετά σιγά σιγά περνάνε στους μεγάλους».
Ο κ. Μουρελάτος επίσης αναφέρθηκε:
Στην συμβολή της χαλάρωσης των μέτρων στην διασπορά των ιώσεων: « Σίγουρα έχει να κάνει και μ αυτό, είναι επόμενο, γιατί όλοι οι ιοί μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο. Όπως μεταδίδεται ο covid, μεταδίδεται και η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και όλοι αυτοί που υπάρχουν τώρα. Όταν τηρείς τα μέτρα, ελαττώνεις την πιθανότητα να μεταδοθεί ο οποιοσδήποτε ιός».
Στην πιθανότητα μειωμένης ανοσίας των οργανισμών λόγω πανδημίας: « Υπάρχει μία υποψία ειδικά στα παιδιά που παρακολουθούνται τώρα, ότι τα παιδιά που πέρασαν κορονωιό, πιθανόν περνάνε πιο βαριά αυτές τις απλές ιώσεις που έχουμε σήμερα. Είναι σε εξέλιξη μία μελέτη παρακολούθησης και παρατήρησης, που θα δούμε αν θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πράγματι έπαιξε ρόλο ο κορονοϊός. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τα παιδιά που πέρασαν κορονοιό, περνάνε λίγο πιο βαριά αυτές τις ιώσεις».
Στους ιούς που υπάρχουν σήμερα στην κοινότητα: « Οι ιοί που κυκλοφορούν ,είναι ο covid, η γρίπη τύπου Α κυρίως, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά και ειδικά κάτω από πέντε χρονών και κάνει βρογχιολίτιδες και μπορεί να πλήξει και ηλικιωμένα άτομα, να τους κάνει πνευμονίες. Υπάρχουν και ένας δύο αδενοϊοί, ρινοϊοί, οι οποίοι κάθε τέτοια εποχή η και μέσα στον χειμώνα υπάρχουν».
Στην κορύφωση της έξαρσης των ιώσεων: «Κάθε ιός κάνει τον κύκλο του, φέτος είχαμε πιο νωρίς από ότι περιμέναμε τις ιώσεις και ειδικά την γρίπη και είχαμε περιστατικά γρίπης ακόμη και τον Αύγουστο, σποραδικά βέβαια, γιατί δεν ευνοούσαν οι καιρικές συνθήκες την επιδημική μετάδοση. Από τον Νοέμβριο η γρίπη τείνει να έχει επιδημική μορφή αρχικά στα παιδιά στα σχολεία και στην συνέχεια και στους μεγάλους. Με το κρύο όταν έρθει ο χειμώνας ο πραγματικός, περιμένουμε μία έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης κυρίως, λόγω του ότι θα κλειστούμε μέσα. Το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη αυτών των ιών».
Στο τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες: « Κατ αρχάς δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, οι περισσότερες ιώσεις ειδικά στους υγιείς ανθρώπους δεν δημιουργούν πρόβλημα, και θα κάνουν τον κύκλο τους και θα περάσουν. Από κει και πέρα, εάν κάποιο παιδί η κάποιος ενήλικας έχει πυρετό πάνω από δύο μέρες με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή κλπ, πρέπει να πάει στον γιατρό και δεν πρέπει να συμβουλεύεται οποιονδήποτε άλλον. Πρέπει να κάνει έναν έλεγχο».
Στα κρούσματα στρεπτόκοκκου: « Υπάρχει ανησυχία στον κόσμο, όμως δεν φαίνεται να είναι κάποιο καινούργιο στέλεχος πιο επικίνδυνο. Είναι ο στρεπτόκοκκος τύπου Α, που υπήρχε και υπάρχει , φαίνεται όμως ότι με τις επανειλημμένες ιώσεις που περνάνε τα παιδιά, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βρίσκει κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί. Εκείνο που φαίνεται στο εξωτερικό, ειδικά στην Μ. Βρετανία που σημειώθηκαν και κάποιοι θάνατοι, νομίζω ότι έχει να κάνει με το σύστημα υγείας της χώρας, που για να κλειστούν ραντεβού υπάρχει καθυστέρηση και το παιδί που πρέπει να το δει γιατρός σε δύο μέρες, το βλέπει σε πέντε, οπότε χάνεται πολύτιμος χρόνος. Εκεί πιστεύω ότι έγκειται το πρόβλημα, γιατί είναι μόνο στη Μ. Βρετανία σε τέτοια έκταση. Για την ενημέρωση των γονέων, τα συμπτώματα είναι πυρετός, πονόλαιμος, μπορεί να κάνει και αμυγδαλίτιδα , χωρίς συνάχι και βήχα και πρέπει να πάει στο γιατρό, να κάνει τέστ για στρεπτόκοκκο και σε δύο τρείς μέρες το πολύ, να πάρει την κατάλληλη αγωγή».
Στην αναγκαιότητα η μη εβδομαδιαίων εκθέσεων εποχικής γρίπης από τον ΕΟΔΥ: «Νομίζω ότι η ενημέρωση γίνεται μέσω των γιατρών, τα ΜΜΕ ενημερώνετε τον κόσμο, οι εκπαιδευτικοί νομίζω ότι ενημερώνονται για να ενημερώνουν και να προφυλάσσουν τα παιδιά. Αν θα έπρεπε να βγεί κάποιο έντυπο είναι κάτι θετικό. Το να βγούν εβδομαδιαίες αναφορές τύπου covid,θα δημιουργούσε περισσότερο άγχος στον κόσμο και θα λειτουργούσε θεωρώ αρνητικά».
Στα κρούσματα covid-19 στην Κεφαλονιά: « Υπάρχει κορονοϊός, έχουμε αρκετές λοιμώξεις, όμως δεν έχουμε ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτή μετάλλαξη είναι πιο ήπια από τις άλλες και πολλές φορές μας απασχολεί περισσότερο η γρίπη , παρά ο κορονοϊός. Όμως τα άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και οι ηλικιωμένοι, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν μια σοβαρή λοίμωξη, γι αυτό πρέπει να προσέχουν και να γίνεται και το εμβόλιο».
Στις συγκεντρώσεις των εορτών και στην απαραίτητη λήψη μέτρων: « Όσοι έχουν συμπτώματα, κατ αρχάς πρέπει να κάνουν ένα τέστ για κορονοιό και ένα τέστ για γρίπη τύπου Α που γίνεται στα φαρμακεία, για να ξέρουν και να μην κολλήσουν τους άλλους. Από κει και πέρα οι μεγάλοι συνωστισμοί υπό συνθήκες κλειστών χώρων εμπεριέχουν κινδύνους. Κάποιοι που έχουν πρόβλημα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα, η να μην συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις».
Τέλος ο κ. Μουρελάτος τόνισε: «Σε σχέση με τα όσα ακούγονται τελευταία για τον ιό της καμήλας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως από δω και πέρα το πρόβλημα της ανθρωπότητας με τις ιώσεις θα είναι μεγαλύτερο και ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα με την ανθεκτικότητα των μικροβίων λόγω της αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών και η εξασθένηση των ανοσοποιητικών συστημάτων από όλες αυτές τις ιώσεις και ο τρόπος ζωής του κόσμου, μπορεί να ευνοήσει ανθεκτικά μικρόβια. Οι ιώσεις με τις μετακινήσεις πληθυσμών , τους συνωστισμούς κλπ, θα υφίστανται , τις περισσότερες από αυτές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και δεν θα έχουμε σοβαρά προβλήματα, εκτός εάν προκύψουν εκπλήξεις. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση των αντιβιοτικών, γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη σε ανθεκτικότητα μικροβίων στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-839749403?si=1c115c120ca342a185f2c0c0169acd96&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}