«Όλα τα φάρμακα μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση» - Τι ανέφερε η παθολόγος Σοφία Ζαφειράτου στον COSMOS 96,5
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η π. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς Ιατρός Παθολόγος Σοφία Ζαφειράτου η οποία αναφέρθηκε:
Στην έξαρση των ιώσεων: « Υπάρχει έξαρση των ιώσεων στους ενήλικες και κυρίως στα παιδιά. Ούτως η άλλως είμαστε στην καρδιά του χειμώνα οπότε είναι αναμενόμενο και ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος να συνεχίσουν με υψηλό αριθμό ιώσεων. Ταλαιπωρούν λίγο παραπάνω όσον αφορά την διάρκεια του πυρετού που φτάνει τις 4-5 μέρες και γι αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο για τα παιδιά. Δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός, αλλά ταλαιπωρούνται και οι ασθενείς και οι γιατροί. Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, αλλά η γενική εικόνα που δίνει πλέον είναι η ίδια με τις υπόλοιπες ιώσεις και είναι πολύ δύσκολο να τον ξεχωρίσεις από τις άλλες ιώσεις όσον αφορά την βαρύτητα του. Σε αντίθεση η συμπτωματολογία από τον Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α, είναι πιο έντονη από ότι είναι του κορονοιού και των άλλων ιώσεων, είναι πιο ψηλός ο πυρετός, κρατάει περισσότερες μέρες, ταλαιπωρεί περισσότερο με τις αρθραλγίες και τις μυαλγίες».
Στο εμβόλιο της γρίπης: « Για όσους εμβολιαζόντουσαν , στους άνω των 65 και για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης, το αντιγριπικό πρέπει να γίνει».
Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων: « Το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πονάει τον ιατρικό κόσμο πάρα πολλά χρόνια και αγωνιζόμαστε πάρα πολλά χρόνια γι αυτό. Είναι η μοναδική χώρα η Ελλάδα που τα φάρμακα δίνονται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Το πρώτο βήμα ήταν να πείσουμε την πολιτεία να σταματήσει η χορήγηση των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή. Η ελεύθερη διακίνηση τους έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ευαισθησία που έχουν τα μικρόβια στα αντιβιοτικά από τη στιγμή που μπορούσε ο καθένας να προμηθευτεί ένα αντιβιοτικό χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση του απο γιατρό. Αυτή η ιστορία οδήγησε και στην πολυφαρμακία και στα πολλά έξοδα στη υγεία και κυρίως στην ανοχή των αντιβιοτικών στα μικρόβια. Το δεύτερο βήμα ήταν να το πετύχουμε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και πλέον τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει για όλα τα φάρμακα και τώρα που υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα , ίσως ωρίμασε και ο καιρός , που πλέον κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί από κανένα φαρμακείο αν δεν υπάρχει συνταγογραφημένη ιατρική συνταγή. Είναι στη σωστή κατεύθυνση το βήμα αυτό για την προστασία του κόσμου πρώτα απ όλα. Σε όλα τα φάρμακα θα γίνεται συνταγογράφηση, γιατί σε όλα γίνονται καταχρήσεις και σε όλα υπάρχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες».
Στην αντίδραση του κόσμου στα γενόσημα φάρμακα: « Νομίζω ότι ο κόσμος αντιδρά καλά πλέον στα γενόσημα και είναι και οι οικονομικοί λόγοι, γιατί οι διαφορές πλέον στις τιμές είναι σημαντικές. Έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι υπάρχουν γενόσημα από Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες , που είναι αξιόπιστα και πάντα τα χρησιμοποιούσαμε χωρίς ο κόσμος να γνωρίζει ότι είναι γενόσημα. Η κοινωνία πλέον έχει αντιληφθεί ότι τα γενόσημα κάνουν δουλειά».
Κλείνοντας η κ. Ζαφειράτου συνέστησε προσοχή στον συγχρωτισμό, καλό αερισμό των χώρων, διατήρηση των κλασικών μέτρων προστασίας και όσον αφορά τα παιδιά, σημείωσε: « Τα παιδιά είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, μετά από τα δύο χρόνια με τις μάσκες και τους εγκλεισμούς δεν έχουν χτίσει σωστά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και γι αυτό τώρα είναι πιο ευάλωτα».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.