Παναγής Καππάτος: «Η Ελλάδα ως αναδυόμενος διεθνής κόμβος και τα οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 09:24

Παναγής Καππάτος: «Η Ελλάδα ως αναδυόμενος διεθνής κόμβος και τα οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών»

Άρθρο του Π. Καππάτου στην εφημερίδα «Το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»

Η Ελλάδα καταφέρνει να αποτελεί ευχάριστη οικονομική έκπληξη μέσα στη διεθνή κρίση των τελευταίων ετών. Ωστόσο, το 2023 οι γεωπολιτικές εξελίξεις, το ενεργειακό κόστος και οι ελλείψεις βασικών πρώτων υλών αναμένεται να στείλουν πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση.

Απέναντι σε αυτές τις αναταράξεις, μπορούν οι αντοχές της Ελλάδας να διατηρήσουν κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη; Άποψή μου είναι ότι, πέρα από τα έκτακτα μέτρα και την εφαρμογή του προεκλογικού της προγράμματος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεχωρίζει και για τον σχεδιασμό πολιτικών που υπερβαίνουν τον κύκλο μιας τετραετίας και αναβαθμίζουν τη διεθνή μας θέση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί στην προσπάθεια για μια Ελλάδα εξωστρεφή και παραγωγική. Για να το καταφέρουμε αυτό, η Ελλάδα πρέπει να διασυνδεθεί με διεθνή δίκτυα παραγωγής, εμπορίου και τεχνολογίας.

Τι συνέβη τα τελευταία χρόνια; Λαμβάνει χώρα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας στις ενεργειακές διασυνδέσεις, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός IGB Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο πλωτός τερματικός σταθμός φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης, η υποθαλάσσια διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρισμού Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και η αντίστοιχη διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου για μεταφορά 3.000 MW 100% πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αυτές οι υποδομές διπλασιάζουν τη δυναμικότητά μας σε αέριο, μειώνουν την ενεργειακή μας εξάρτηση και σταδιακά καθιστούν την Ελλάδα χώρα εφοδιασμού της Ευρώπης σε αέριο και ενέργεια μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Συμβαίνει, επίσης, μια ψηφιακή επανάσταση. Η Ελλάδα ταχύτατα εξελίσσεται σε κόμβο κέντρων δεδομένων (data centers), που αποτελούν βασικές υποδομές για όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες. Αποτέλεσμα είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου (Google, Amazon, Microsoft κ.ά.) να επενδύουν στην Ελλάδα και να πετύχουμε ρεκόρ προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ψηφιακό κόμβο προκάλεσε ενδιαφέρον για νέες διεθνείς διασυνδέσεις. Ήδη συμφωνήθηκε με τη Σαουδική Αραβία να υλοποιηθεί ένα έργο ιστορικών διαστάσεων, ο «East to Med data Corridor». Ένα καλώδιο (data cable) που στόχο έχει να καταστεί βασική λεωφόρος μετάδοσης δεδομένων μεταξύ Άπω Ανατολής και Ευρώπης.

Παράλληλα, προωθείται το έργο «Sea2Sea», η σιδηροδρομική σύνδεση ελληνικών λιμένων με λιμένες του Εύξεινου Πόντου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Δούναβης). Είναι το μεγαλύτερο γεωπολιτικό εγχείρημα της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς θα αναλάβει σημαντικό μέρος του μεταφορικού και του οικονομικού έργου που εξυπηρετούν σήμερα τα Στενά του Βοσπόρου και η Τουρκία.

Είναι αυτονόητη η γεωπολιτική μας αναβάθμιση από τις διασυνοριακές διασυνδέσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται. Τι σημαίνουν, όμως, αυτές οι εξελίξεις για την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών, που δοκιμάζονται σήμερα από τη διεθνή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση;

Πρώτον, προσελκύουμε ήδη πρωτοφανές κύμα ξένων επενδύσεων, που θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Στον πυρήνα της ιδεολογίας μας στη Νέα Δημοκρατία είναι η άποψη ότι οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία και οι αποκλεισμοί που αυτή επιφέρει δεν αντιμετωπίζονται μόνο με αναδιανεμητικές πολιτικές, αλλά κυρίως με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα και να κρατήσουμε τους νέους μας στην Ελλάδα.

Δεύτερον, ενισχύουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια. Σήμερα η ενεργειακή μας εξάρτηση είναι υψηλή. Παράγουμε μόλις το 25% της ενέργειας που καταναλώνουμε έναντι μέσου όρου 43% στην ΕΕ. Η ενεργειακή αυτονομία μέχρι το 2030 θα ενισχύσει το ΑΕΠ έως και κατά 3,5 δισ. ετησίως, προς όφελος του κοινωνικού κράτους.

Τρίτον, τα δεδομένα (data) αποτελούν το νέο «πετρέλαιο». Οι χώρες που φιλοξενούν αγωγούς και κέντρα δεδομένων θα αποτελούν και τις βάσεις φιλοξενίας βιώσιμων θέσεων εργασίας στην τεχνολογία.

Τέταρτον, η ενεργειακή στροφή στα FSRU και στη θάλασσα αποτελεί σπουδαία εξέλιξη για την Ελλάδα, τη χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, λιμάνια σπουδαίας γεωπολιτικής αξίας και μια αναγεννημένη ναυπηγική βιομηχανία.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτών των εξελίξεων και θα δώσουν τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία να εδραιώσουν την επόμενη τετραετία την Ελλάδα ως διεθνή οικονομικό κόμβο, προς όφελος όλων των πολιτών.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250