Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Ληξούρι - Ανακοινώθηκε το Ινστιτούτο Μηχανικής και Φυσικών Κινδύνων - Ανδρ. Φλώρος: "Κάτι καλό πλέον θα βγει, με επίκεντρο το Ληξούρι" (Video)
Σημαντική μέρα για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα, την δημιουργία Ινστιτούτου Μηχανικής και Φυσικών Κινδύνων στο Ληξούρι!
Στην σημερινή παρουσίαση, το παρών έδωσαν και αναφέρθηκαν στο νέο – σημαντικό – εγχείρημα, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, ο Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτης Βλάμος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μηχανικής και Φυσικών Κινδύνων κ. Μάρκος Αυλωνίτης, καθώς και ο κ. Κώστας Οικονόμου, υπεύθυνος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ιδρύματος.
Αρχικά, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, μίλησε με ενθουσιασμό για το όλο εγχείρημα που ξεκινάει από το Ληξούρι, αλλά και την εξωστρέφεια που εμφανίζει πλέον ο Ιόνιο Πανεπιστήμο, σε όλα τα επίπεδα.
«Η επιλογή της έδρας έγινε γιατί το Ληξούρι είναι το επίκεντρο των φυσικών καταστροφών, κάτι που σημαίνει ότι αυτή η δομή βρίσκει την κατάλληλη έδρα. Πλέον θα είναι πλούσια η δράση και έντονη η παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στην πόλη του Ληξουρίου. Συνάδελφοι όπως ο κ. Νίκος Αραβαντινός και ο κ. Διονύσης Κατερέλος θα έχουν ένα ισχυρό παρών και μια καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, ώστε να στηρίξουν και να «αγκαλιάσουν» αυτή την προσπάθεια. Κάτι καλό πλέον θα βγει, πλέον με επίκεντρο το Ληξούρι».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Βλάμος τόνισε: «Διαθεματικότητα, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια, υποστήριξη νέων ερευνητών, είναι σημεία που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στοχεύει. Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο έχει δουλευτεί ως ιδέα, πάνω από μια δεκαετία και τα «προϊόντα» του μπορούν να βγουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν ιδανικές προϋποθέσεις για να πάει καλά το Ινστιτούτο, με συνέδρια και Ημερίδες. Σε μια εποχή συρρίκνωσης και εσωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι απίστευτα εξωστρεφές. Η διαθεματική έρευνα άλλωστε είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μηχανικής και Φυσικών Κινδύνων κ. Μάρκος Αυλωνίτης, αναφέρθηκε στο εγχείρημα: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μέρα με την ανακοίνωση της Δημιουργίας του Ινστιτούτου για τους Φυσικούς Κινδύνους. Το Ληξούρι, αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για ένα τέτοιο Ινστιτούτο, το οποίο μπορει να προσελκύσει ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Εχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με Εθνικούς Φορείς, όπως Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το ΕΛΚΕΘΕ, τον ΟΑΣΠ, ακόμα και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε θέματα που αφορούν Φυσικούς Κινδύνους, όπως σεισμούς, φωτιές πλημμύρες».
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο κ. Φλώρος τόνισε πως έχει ξεκινήσει συνεργασία το Ιονιο Πανεπιστήμιο, με την Στρατιωτική Σχολή Ευέλπιδων, όσον αφορά μεταπτυχιακό των σπουδαστών της πάνω στους Φυσικούς Κινδύνους!
Ο κ. Αυλωνίτης τόνισε επίσης πως οι πρώτες δράσεις του Ινστιτούτου, θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, με ένα συνέδριο και ένα θερινό σχολείο, με απότερο σκοπό «Να καταστήσουμε το Ινστιτούτο απαραίτητο για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα» όπως άλλωστε επεσήμανε «Εχουμε να δώσουμε πολλά και στόχος είναι να αποτελέσουμε ως Ινστιτούτο μια «μεγάλη αγκαλιά» σε ερευνητές, καθηγητές, επιστήμονες, αλλά και εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν και να διευρύνουν το πεδίο της επιμόρφωσής τους».
Ο κ. Οικονόμου ως υπέυθυνος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ινστιτούτου, τόνισε πως: «Η προσπάθεια θα είναι να δημιουργηθούν εύχρηστες αίθουσες, ώστε απομακρυσμένα, αλλά με λειτουργικό τρόπο, να γίνουν εκπαιδευτικές δράσεις».
Η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ολοκληρώθηκε με μία επίσκεψη στο εργαστήριο, εκεί όπου έχουν καταφτάσει εννέα σεισμογράφοι, που θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα σε διάφορά σημεία του νησιού, ώστε να βοηθήσουν στην καλύτερη μελέτη των Φυσικών Κινδύνων.
Γιώργος Χαλαβαζής
Παρακάτω εικόνες και το βίντεο της παρουσίασης
{https://www.facebook.com/www.inkefalonia.gr/videos/872489900713854}