Φαραντούρης στον COSMOS 96,5: Παρεμβάσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, τις φοιτητικές εστίες και την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του Αίνου
Ο υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α Νίκος Φαραντούρης φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και αναφέρθηκε σε 3 θέματα για τα οποία έκανε παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα: Την εκτός σχεδίου δόμηση, την έλλειψη φοιτητικών εστιών στην Κεφαλονιά και την εγκατάλειψη των υποδομών του Αίνου.
Εκτός σχεδίου δόμηση: «Το θέμα αφορά σχεδόν όλες τις οικογένειες του νησιού μας. Υπάρχει μια συστηματική ολιγωρία από την Κυβέρνηση. Το 2019 με το νόμο Χατζιδάκη επιχειρείται η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και αυτό θα γίνει αφού ολοκληρωθούν τα χωροταξικά σχέδια. Συμφωνώ με την λογική του να μην χτίζει ο καθένας όπου θέλει. Αλλά μετά έρχεται η υποκρισία της Πολιτείας και της Κυβέρνησης. Με καταληκτική ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, χωρίς όμως η Πολιτεία να έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της περί χωρικού σχεδιασμού. Η Πολιτεία έρχεται τιμωριτικά χωρίς να έχει δώσει στον πολίτη την δυνατότητα να εντάξει το οικόπεδό του στο σχέδιο πόλεως. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δημιουργήθηκε ένα αλαλούμ στις πολεοδομίες, βγήκαν εγκύκλιοι, οι πολίτες έτρεχαν να υποβάλλουν αιτήσεις…
Ενώ η Πολιτεία είδε ότι υπάρχουν προβλήματα, ήρθε και το ΣΤΕ και έβαλε έναν πρόσθετο περιορισμό: Όχι μόνο καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση για τα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων οικόπεδα αλλά δεν θα μπορεί να χτίσει κάποιος αν δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Αυτό έρχεται να ανατρέψει μια πολιτική των πολεοδομικών υπηρεσιών, τουλάχιστον 40 ετών. Αυτό αφορά μια υπόθεση στην Πάτμο, αλλά επειδή είναι απόφαση του ΣΤΕ δημιουργεί προβλήματα, γιατί σε όλη την Ελλάδα επικρατούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλού βγαίνουν άδειες και αλλού δεν βγαίνουν. Δεν έχει βγάλει η Πολιτεία ένα σαφές πλαίσιο για το τι ισχύει. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Θέλησα να αναδείξω αυτό το σοβαρό ζήτημα και πλέον το «μπαλάκι» είναι στην πλευρά της Πολιτείας και μέσω νομοθετήματος να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».
Φοιτητικές εστίες στην Κεφαλονιά: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο θέμα. Με σχετική μου ανακοίνωση από τον Αύγουστο – πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς – είχα γράψει και είχα πει ότι τα δύο τμήματα στο Αργοστόλι πρέπει να τα περιφρουρήσουμε, γιατί θα τα χάσουμε. Παρότι είναι δύο τμήματα στην αιχμή της επιστήμης, οι φοιτητές δεν βρίσκουν στέγη. Υπάρχει θέμα διότι αφενός οι οικογένειες τους δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος , αφετέρου αν δεν βρουν σπίτι θα εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Οι φοιτητές είναι ο αιμοδότης της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους στεγάσουμε.
Τον Οκτώβριο είχε βγει προκήρυξη από το Υπουργείο Παιδείας να υποβάλλουν πρόταση τα Πανεπιστήμια για κατασκευή φοιτητικών εστιών. Κάποιοι ενδιαφέρθηκαν αλλά εξαιρείται το δικό μας Πανεπιστήμιο, ενώ υπάρχει αποδεδειγμένο πρόβλημα. Μαθαίνω μετά, τον Φεβρουάριο ότι ο κος Καππάτος συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και μεταξύ άλλων συζήτησαν το θέμα των φοιτητικών εστιών. 21 Μαρτίου, η προκήρυξη του Οκτωβρίου πήρε παράταση – και παρόλο που είχα κάνει παρέμβαση, παρόλο που υπήρξε συνάντηση Βουλευτού – Πρύτανη – δεν άλλαξε τίποτα και η λίστα των Πανεπιστημίων που είχαν υποβάλλει πρόταση έμεινε αναλλοίωτη. Διερωτώμαι τι συνέβη: Δεν ενδιαφερθήκαμε ή δεν ακούστηκε η φωνή μας; Ότι και αν συνέβη δεν είναι θετικό».
Εγκαταστάσεις Αίνου: «Αυτή είναι μια άλλη σημαντική παρέμβαση για το νησί μας. Είχα επισημάνει ότι οι εγκαταστάσεις παραμένουν αναξιοποίητες, όπως το Αστεροσκοπείο του Εύδοξου, τις παλιές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και τις εγκαταστάσεις του Σανατόριου το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο και παραμένει αναξιοποίητο. Εκεί εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες και χρειάζεται συντονισμός. Δεν μας τιμά να έχουμε μια τέτοια χλωρίδα και πανίδα, να έχουμε τον Αίνο και να τα έχουμε έτσι αναξιοποίητα. Έχει τόσες ιδιαιτερότητες και αναπτύσσει δυνατότητες και για τους πολίτες, του επισκέπτες, ακόμα και για επιστήμονες. Δεν υπάρχει συντονισμός και πρωτοβουλία».